Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Οικιακά σκεύη από απόβλητα ελαιοτριβείων! Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Οικιακά σκεύη από απόβλητα ελαιοτριβείων! Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
spot_img

Πολωνοί επιστήμονες ανέπτυξαν βιοαποικοδομήσιμες βρώσιμες συσκευασίες μιας χρήσης από ελαιοπυρήνες.

Η παγκόσμια παραγωγή ελιάς ήταν περίπου 2,86 εκατομμύρια τόνοι από το 2005 έως το 2018. Σημαντικό γεγονός είναι ότι η παρασκευή μιας τέτοιας ποσότητας λαδιού απαιτεί τη χρήση 14,3 έως 17,6 εκατομμυρίων τόνων ελιών, εκ των οποίων περίπου το 30% είναι απόβλητα σε μορφή πυρήνων. Οι ελαιοπυρήνες είναι ένα ασταθές υλικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Τα απόβλητα που παράγονται στην παραγωγή λαδιού χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία για ζωοτροφές ή βιομάζα ως πηγή βιοκαυσίμων Η μεγάλη μάζα του πυρήνα που παράγεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι ένας «πονοκέφαλος» για τις μονάδες επεξεργασίας. Επιπλέον, είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι η ποσότητα των χρησιμοποιημένων πλαστικών επιτραπέζιων σκευών μιας χρήσης συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που οδηγεί σε περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν όχι μόνο τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα ολόκληρου του πλανήτη λόγω της ακατάλληλης διαχείρισης, καθώς έχουν πολύ μεγάλο χρόνο αποσύνθεσης. 

Από την άλλη τα βιοπλαστικά που βασίζονται σε πηγές βιομάζας που προέρχονται από βιομηχανικά υποπροϊόντα ή απόβλητα μειώνουν τις εκπομπές GHG, καθώς δεν συνεπάγονται πρόσθετοι πόροι στην παραγωγή πρώτων υλών. Λόγω όλων των παραπάνω ερευνητές από την Πολωνία ανέπτυξαν μέθοδο για την παραγωγή επιτραπέζιων σκευών μιας χρήσης από υπολείμματα ελαιολάδου, για την οποία έχει κατατεθεί αίτηση για δίπλωμα ευεσιτεχνίας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό foods στο ειδικό Τεύχος Η χρήση των απορριμμάτων από τη βιομηχανία τροφίμων για την απόκτηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσκευασίες μιας χρήσης, όπως πιάτα, φλιτζάνια ή μπολ μπορούν να κατασκευαστούν από υποπροϊόντα ελαιολάδου και μάλιστα με καλά αποτελέσματα. 

Η προσθήκη αλεύρου teff, σόργου και λεκιθίνης εμπλούτισε το προϊόν με πολύτιμες πολυφαινόλες, αυξάνοντας το αντιοξειδωτικό δυναμικό των σχεδιασμένων προϊόντων. Τα πιάτα μιας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σερβίρισμα κρύων ή ζεστών ροφημάτων, σούπες και για σερβίρισμα ξηρών προϊόντων. Είναι σημαντικό ότι η αποθήκευση της παραγόμενης συσκευασίας μιας χρήσης δεν επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Τα προϊόντα που αναπτύχθηκαν παρουσιάζουν πολλές πιθανές εφαρμογές και θα διερευνηθούν σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις ιδιότητες της συσκευασίας καθώς και την πιθανή ανθρώπινη κατανάλωση της σχεδιασμένης συσκευασίας. 

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα