Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα σουηδικά κεφτεδάκια είναι…τουρκικά!

ΑρχικήΝέαΤα σουηδικά κεφτεδάκια είναι...τουρκικά!
spot_img

Μια δημοσίευση του 2018 από τον επίσημο εθνικό λογαριασμό της Σουηδίας στο Twitter ανέφερε πως τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια ήρθαν στην πραγματικότητα από την Τουρκία, μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου το 18ο αιώνα.

Πιθανότατα εξαιτίας ορισμένων συγκυριών, όπως τα παγκόσμιας φήμης κεφτεδάκια στα εστιατόρια των καταστημάτων της ΙΚΕΑ, ο κόσμος θεωρεί τα κεφτεδάκια ένα παραδοσιακό σουηδικό πιάτο, με πολλούς Σουηδούς να ασπάζονται αυτή την άποψη.

Ωστόσο, ο επίσημος εθνικός λογαριασμός της Σουηδίας στο Twitter, @swedense, είχε κάνει μια δημοσίευση το 2018, στην οποία ξεκαθαρίζει πως τα διάσημα “σουηδικά” κεφτεδάκια είναι στην πραγματικότητα…τουρκικά!. Η δημοσίευση ανέφερε πως οι σουηδικοί κεφτέδες βασίζονται στην πραγματικότητα σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος XII (12ου) από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα, προκειμένου να αποδώσει επακριβώς την ιστορική προέλευση του φαγητού.

Πολλά τουρκικά ΜΜΕ άδραξαν την ευκαιρία να καρπωθούν την προέλευση των κεφτεδακίων. Μεταξύ αυτών ανήκε και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο μίλησε με την Annie Mattsson, του τμήματος λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Η Mattson επιβεβαίωσε πως πράγματι, ο Κάρολος, μετά την ήττα του σε μια μάχη εναντίον της Ρωσίας το 1709, κατέφυγε με τα στρατεύματά του στη σημερινή Μολδαβία, παλαιότερα μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Επιπλέον, ο Κάρολος είχε περάσει συνολικά 6 χρόνια στην εξορία σε περιοχές εντός και περιφερειακά της σημερινής Τουρκίας. Όταν επέστρεψε στη Σουηδία το 1714, έφερε μαζί του πολλά από την τουρκική κουλτούρα, όπως τη συνταγή για τον köfte (κεφτέ) τους. Η συνταγή με τον καιρό έγινε το βασικό σουηδικό köttbullar. Σύμφωνα με τον Guardian, το εξίσου δημοφιλές πιάτο με γεμιστό λάχανο, πλέον γνωστό στη Σουηδία ως kåldolmar ήρθε επίσης από την Τουρκία.

Ο Κάρολος, ο οποίος πέθανε το 1718 από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Δανική κατεχόμενη Νορβηγία, θεωρείται πως έφερε στη χώρα και την τουρκική συνήθεια του καφέ, η οποία έγινε τόσο διαδεδομένη στη Σουηδία στα τέλη του 18ου αιώνα που ο βασιλιάς Γουσταύος Γ’ την απαγόρευσε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ορισμένοι Τούρκοι δεν βρήκαν το γεγονός ως ένα fun fact που ενισχύει την τουρκική παράδοση. Χαρακτηριστικά, ο Serdar Çam, πρόεδρος της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού, παραπονέθηκε ότι η ΙΚΕΑ, η οποία πουλάει 2 εκατομμύρια κεφτεδάκια την ημέρα στα εστιατόρια των καταστημάτων της, δεν θα έπρεπε να πουλάει το πιάτο σαν να ήταν σουηδικό, αναφέρει ο Guardian.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο