Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέλος το ψάρεμα σολομού στην Καλιφόρνια – Τα… πάνω-κάτω στα εστιατόρια

ΑρχικήΝέαΤέλος το ψάρεμα σολομού στην Καλιφόρνια - Τα... πάνω-κάτω στα εστιατόρια
spot_img

Το Συμβούλιο Διαχείρισης Αλιείας Ειρηνικού τερματίζει την περίοδο αλιείας του σολομού, λόγω κλιματικής κρίσης.

Ακυρώνεται η αλιευτική περίοδος για το σολομό στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έρχονται τα πάνω κάτω σε πολλά εστιατόρια που θεωρούσαν το ψάρι ως βασική τους ατραξιόν.

Ο σολομός Chinook -γνωστός και ως βασιλικός σολομός- έχει αποδώσει πολλά πιάτα εστιατορίων της Καλιφόρνια με εκατοντάδες χιλιάδες σολομούς να αλιεύονται για κατανάλωση. Αλλά φέτος η “εποχή του σολομού” ακυρώνεται, με απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Διαχείρισης Αλιείας Ειρηνικού. 

Ο λόγος; Σύμφωνα με δηλώσεις του Bryan Boches, συνιδρυτής της Safe Catch, μιας εταιρείας βιώσιμων θαλασσινών, η κλιματική αλλαγή και οι ξηρασίες που έχουν προκληθεί, σε συνδυασμό με ορισμένα φράγματα που έχουν δημιουργηθεί, επηρεάζουν αρνητικά τον βιότοπο του Chinook, που χρειάζεται υψηλές ροές νερού.

Επιπλέον, οι ξηρασίες του 2020 και του 2021 ανάγκασαν τα νεογνά σολομού να μην μπορούν να επιβιώσουν στα ρηχά, ζεστά νερά, ενώ κανονικά χρειάζονται κρύα ύδατα για να επιβιώσουν.

Με τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που προκαλούνται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου να υπερβαίνουν σε ταχύτητα την προσαρμοστικότητα των ειδών σε αυτές, αλιεία αναμένεται τα επόμενα 3 χρόνια να είναι ισχνή. Ακόμη, παράγοντες όπως οι πλημμύρες και το ασυνήθιστο λιώσιμο του χιονιού θα επηρεάσουν το μέλλον του Chinook σε περιοχές της Καλιφόρνια.

Τι σημαίνει αυτό για τα εστιατόρια που σερβίρουν σολομό; Με τις ετήσιες πωλήσεις ψαριών στην Καλιφόρνια αποτιμώνται σε 460 εκατομμύρια δολάρια και το σολομό Chinook να φέρνει τα περισσότερα από αυτά, το μενού τους και τα έσοδά τους αναμένεται να μεταβληθούν ουσιαστικά. 

Ιδιοκτήτες εστιατορίων στρέφονται σε σολομούς από άλλες πολιτείες, ειδικά τα εστιατόρια που σερβίρουν κυρίως άγρια ψάρια, όπως από την Ουάσιγκτον και την Αλάσκα. Άλλοι θα γίνουν ακόμα πιο “τολμηροί” και θα αλλάξουν το μενού τους με άλλα ψάρια, όπως σκουμπρί ή προβατοκέφαλο, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις εξωφρενικά υψηλές τιμές. Ένα, όμως, είναι σίγουρο: οι πελάτες θα πρέπει να γίνουν όσο προσαρμοστικοί στα γούστα τους όσο και τα εστιατόρια ενόψει της δυσοίωνης κλιματικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο