Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Al Clausi: Ο κορυφαίος επιστήμονας τροφίμων έγινε 100 χρονών!

ΑρχικήΝέαAl Clausi: Ο κορυφαίος επιστήμονας τροφίμων έγινε 100 χρονών!
spot_img

Αν θέλετε να κάνω κάτι διαφορετικό, τότε μη μου πείτε πώς να το κάνω“. Αυτό είναι το αγαπημένο moto του πρώην προέδρου του IFT και ηγέτη Ε&Α, που άφησε τη δική του σφραγίδα στη βιομηχανία τροφίμων.

Για τον διάσημο επιστήμονα τροφίμων και πρώην πρόεδρο του IFT Al Clausi, η λέξη που έρχεται στο μυαλό όταν του ζητείται να σκεφτεί την 40χρονη καριέρα του στη General Foods είναι «χαρούμενη».

«Μπορώ να πω ειλικρινά ότι μου άρεσε η κάθε μέρα», λέει το πρώην στέλεχος Ε&Α, ο οποίος γιόρτασε τα 100ά του γενέθλια στις 3 Ιουνίου.

Ο AS Clausi έλαβε πτυχίο Χημείας από το Brooklyn College και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Steven’s Institute of Technology. Ήταν στην General Foods Corporation (τώρα Kraft Foods) για 41 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1987. Ο κ. Clausi έπαιξε μεγάλο ρόλο με τη General Foods στην ίδρυση του World Food Prize το 1986. Εκτός από την καριέρα του σε αυτή την εταιρεία, ο κ. Ο Clausi διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT) από το 1993 έως το 1994, πρόεδρος του Ιδρύματος IFT, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας Τροφίμων και διευθυντής της Opta Food Ingredients, Inc. καθώς και μέλος διαφόρων τεχνικών συμβουλευτικών επιτροπών.

Αν και συνταξιοδοτήθηκε το 1987, ο Clausi παραμένει παθιασμένος υπέρμαχος της καινοτομίας στα τρόφιμα. «Πρέπει να συνεχίσεις να ψάχνεις για να δεις τι μπορεί να γίνει διαφορετικά, τι μπορεί να γίνει καλύτερα», τονίζει. Ο κατάλογος των επιτευγμάτων ανάπτυξης προσωπικών προϊόντων του Clausi περιλαμβάνει την εφεύρεση της στιγμιαίας πουτίγκας Jell-O, τις γεμίσεις πίτας σιφόν και άλλα προσυσκευασμένα επιδόρπια. Ενώ εργαζόταν με το Post Cereal Division of General Foods, εφηύρε δημητριακά όπως τα AlphaBits, Honeycomb και Crispy Critters. 

Βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Clausi ήταν ένας «τυχαίος επιστήμονας τροφίμων». Ολοκλήρωσε διπλές προϊατρικές και χημικές ειδικότητες στο κολέγιο και περίμενε την εισαγωγή στην ιατρική σχολή όταν προσλήφθηκε ως κατώτερος χημικός στη General Foods. Όταν άνοιξε μια θέση στην ιατρική σχολή ένα χρόνο αργότερα, είχε ήδη κολλήσει στην ανάπτυξη προϊόντων CPG.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών, ο Clausi μετακόμισε σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στη General Foods, με αποκορύφωμα τον ρόλο του ανώτερου αντιπροέδρου και επικεφαλής R&D σε όλο τον κόσμο. Οι πρωτοβουλίες της ερευνητικής του ομάδας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη προϊόντων που σύντομα έγιναν βασικά είδη οικιακής χρήσης. Ο κ. Clausi κέρδισε το διεθνές βραβείο IFT το 1987 και έλαβε την υψηλότερη διάκριση του IFT, το Βραβείο Nicholas Appert, το 2001 για την εξαιρετική συνεισφορά του στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων.

Ε: Έχετε μια μακρά λίστα με επιτυχημένες ιστορίες ανάπτυξης προϊόντων. Ποιό είναι το αγαπημένο σου?
Clausi: Νομίζω στιγμιαία πουτίγκα γιατί αυτή ήταν η πρώτη. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι θα μπορούσα να κάνω μεγάλη διαφορά.

Ε: Ως προγραμματιστής προϊόντων και αργότερα ηγέτης Ε&Α, υπήρχαν κάποια σημαντικά μαθήματα που μάθατε και αργότερα μεταφέρατε σε άλλους;
Clausi: Έμαθα κάτι που χρησιμοποίησα στη δική μου καριέρα όταν καθοδηγούσα ανθρώπους. Και είναι ένα πολύ απλό πράγμα: Αν θέλετε να κάνω κάτι διαφορετικό, τότε μη μου πείτε πώς να το κάνω.

Αυτή ήταν η φιλοσοφία μου για τη διαχείριση. Και νομίζω ότι γι’ αυτό είχαμε μια τόσο θαυμάσια έκρηξη προϊόντων διατροφής όπως Cool Whip, Shake ‘n Bake, Tang, Stove Top Stuffing mix, Honey-Comb δημητριακά και Alpha-Bits δημητριακά. Η General Foods τα έβγαζε πραγματικά στην εποχή μου.

Ερ.: Θα λέγατε ότι αυτή ήταν η κατευθυντήρια αρχή της καριέρας σας;
Clausi: Απολύτως. Καμιά αμφιβολία γι ‘αυτό.

Ε: Τι σας ξεχωρίζει για τον ρόλο σας ως πρόεδρος του IFT;
Clausi: Ήταν περισσότερο ένα “παλιό κλαμπ για αγόρια” όταν ξεκίνησα. Στην πραγματικότητα, όταν ήμουν πρόεδρος, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να ψηφίσω σε όλο το ινστιτούτο σχετικά με το εάν στις ψηφοφορίες έπρεπε να συμμετέχουν όλα τα μέλη. Γιατί τα μόνα μέλη που μπορούσαν να ψηφίσουν μέχρι τότε ήταν επαγγελματίες με πείρα πέντε έως 10 ετών. Αυτό ήταν που το έκανε πολύ “παλιό κλαμπ για αγόρια”. Έτσι, όταν ήμουν πρόεδρος, μπορούσαν να ψηφίσουν όλοι.

Ε: Θα το κάνατε ξανά από την αρχή – μια καριέρα στην επιστήμη των τροφίμων;
Clausi: Απολύτως. Η μόνη μου λύπη όταν ήμουν στον κλάδο ήταν ότι ένιωθα ότι οι περισσότεροι νέοι δεν γνώριζαν για το επάγγελμα. Η επιστήμη των τροφίμων τουλάχιστον στην εποχή μου ήταν κάτι που ανακάλυπτες αφού έφτανες στο κολέγιο. Και πάντα πίστευα ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα στους αποφοίτους γυμνασίου που σκέφτονταν σε τι να επικεντρωθούν. Ελπίζω ότι σήμερα είναι πιο γνωστό από ότι ήταν στην εποχή μου.

Ερ: Διαδραμάτισες σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων μετά την προσέγγιση του προέδρου της General Foods σχετικά με τη δημιουργία ενός σημαντικού βραβείου για την αναγνώριση των επιτευγμάτων στον τομέα των τροφίμων. Πώς προέκυψε αυτό;
Clausi: Είπα στον πρόεδρο, «Νομίζω ότι είναι μια υπέροχη ιδέα. Πρέπει να το υποστηρίξουμε». Συμφώνησε μαζί μου και μου έδωσε τη δουλειά—δημιουργός ενός βραβείου για φαγητό. Και αυτό κάναμε, δουλεύοντας με τον [Norman] Borlaug και άλλους. … Ονομάστηκε Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων General Foods. Αυτός ήταν ο αρχικός του τίτλος.

Ήμουν σε ηλικία συνταξιοδότησης στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε με κράτησαν για να συνεχίσω να τρέχω το βραβείο. Οπότε οργάνωσα το συμβούλιο για να το διαχειριστώ… και πήγα στο Νόμπελ για να πάρω μερικές ιδέες από αυτούς για το πώς στο καλό κάνεις ένα βραβείο. Έτσι ήμασταν μακριά και τρέχαμε, και το πρώτο βραβείο δόθηκε το 1987, και αυτή ήταν η αρχή του Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων.

Ε: Πώς γιορτάσατε τα 100α γενέθλιά σας;
Clausi: Είπα στην οικογένειά μου ότι είμαι χαρούμενος που το γιορτάζω με μέλη της οικογένειας. Έκαναν πάρτι. Και ήρθαν και μέλη της οικογένειας που προέρχονται από την τόσο μακρινή Αυστραλία.

Πηγή: IFT Της Mary Ellen Kuhn

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο