Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 καθημερινά και δημοφιλή τρόφιμα υπό εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / Βιωσιμότητα5 καθημερινά και δημοφιλή τρόφιμα υπό εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς πατάτες, χωρίς σοκολάτα ή χωρίς καφέ;

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και περισσότερο αισθητές σε διάφορους τομείς που επηρεάζουν σταδιακά την καθημερινότητά μας. Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να αλλάξουμε εντελώς καθημερινές μας συνήθειες, όπως τα αγαπημένα μας διατροφικά είδη, στον απόηχο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Green Queen, ορισμένα από τα αγαπημένα μας καθημερινά είδη, όπως η σοκολάτα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της αλλαγής κλίματος σε ορισμένες περιοχές, το οποίο μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Παρακάτω θα δούμε ποια από τα αγαπημένα μας είδη μπορεί να χρειαστεί να “αποχαιρετήσουμε”, αν η δεν γίνουν ριζικές αλλαγές ως προς το περιβάλλον.

Σοκολάτα

Ποιος θα περίμενε πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μας στερήσει την αγαπημένη μας γλυκιά απόλαυση. Το φυτό κακάο θα μπορούσε να εξαλειφθεί εντελώς μέχρι το 2050. Επί του παρόντος, πάνω από το 50% της παγκόσμιας σοκολάτας προέρχεται από δύο χώρες: την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Το φυτό είναι πολύ ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές αλλαγές, γεγονός που εξηγεί γιατί μπορεί να βρεθεί μόνο σε περιοχές κοντά στον ισημερινό. Αλλά η καλλιέργεια κόκκων κακάο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω των πιο ακραίων καιρικών φαινομένων που θα αυξήσουν τις θερμοκρασίες και θα αλλάξουν τις βροχοπτώσεις, την υγρασία και την ηλιοφάνεια.

Μπανάνες

Μια άλλη καλλιέργεια που πιθανόν να επηρεαστεί άσχημα από την κλιματική αλλαγή είναι η μπανάνα. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ,αναφέρεται πως οι μπανάνες θα μπορούσαν να εξαλειφθούν από δυσμενείς κλιματικές συνθήκες σε 10 χώρες έως το 2050. Αν και οι αποδόσεις των φρούτων έχουν αυξηθεί από το 1961 λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών και καλύτερων μεθόδων παραγωγής, η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι συχνές πλημμύρες και ξηρασίες θα απειλούν την παραγωγή μπανάνας.Και οι μπανάνες δεν θα απειληθούν μόνο στη Νότια Αμερική, αλλά και στην Ασία, καθώς η Ινδία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής στον κόσμο και οι Φιλιππίνες, αναμένεται να υποστούν αξιοσημείωτη πτώση στις αποδόσεις μπανάνας τις επόμενες δεκαετίες.

Ρύζι

Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας (FAO), η αύξηση της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι αλλαγές στην ποσότητα των βροχοπτώσεων, λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής αναμένεται να προκαλέσουν ξηρασία, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά την καλλιέργεια ρυζιού. Η Ασία, η ήπειρος με την μεγαλύτερη παραγωγή ρυζιού αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα, καθώς η βιωσιμότητα της γης για την καλλιέργεια ρυζιού θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 50% μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Καφές

Φαντάζεστε τη ζωή σας και τα πρωινά σας χωρίς καφέ; Κι όμως, ο καφές πρόκειται να εξαφανιστεί, καθώς το 50% της γης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια του καφέ δεν θα καλλιεργηθεί μέχρι το 2100. Μια μελέτη πουδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances ανέφερε ότι τα δημοφιλή είδη καφέ απειλούνται, συμπεριλαμβανομένου του Arabica, που καταλαμβάνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ενώ η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να οδηγεί περισσότερες φυτείες καφέ σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε περαιτέρω αποψίλωση των δασών και χρήση λιπασμάτων, τα άγρια φυτά του ορεινού καφέ πεθαίνουν επειδή απαιτούν φυσική σκιά και ψυχρότερο εύρος θερμοκρασίας.Ο καφές αντιμετωπίζει επίσης απειλή ασθενειών, όπως ο μύκητας που ονομάζεται σκουριά του καφέ, ο οποίος ευδοκιμεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η τιμολόγηση του καφέ θα είναι επίσης τεράστιο ζήτημα και έχει ήδη ξεκινήσει. Δημοσκόπηση του Reuters ανέφερε ότι οι τιμές των κόκκων arabica ενδέχεται να αυξηθούν κατά 25% μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Πατάτα

Το φυτό που έφερε στην Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας και αγάπησαν όλοι οι Έλληνες τείνει να εξαφανιστεί και αυτό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας ωθεί τους γεωργούς πατάτας να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα στο Περού, τον μεγαλύτερο παραγωγό πατάτας της Λατινικής Αμερικής. Αλλά ακόμη και αυτή δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση, καθώς η επιμελήτρια γερμπλασμάτων του Διεθνούς Κέντρου Πατάτας (CIP) Ρενέ Γκόμεζ «εκτιμά ότι σε 40 χρόνια δεν θα υπάρχει πουθενά να φυτέψει πατάτες» στην περιοχή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα