Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.
Τον Αύγουστο του 2022 απαγορεύθηκε οριστικά στην ΕΕ η χρήση διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο στα τρόφιμα δημιουργώντας έναν «βασανιστικό» πονοκέφαλο στην βιομηχανία τροφίμων. Αυτό γιατί το Ε171 έλυνε τα χέρια της βιομηχανίας ως προς τη λευκότητα και την αδιαφάνεια στα τρόφιμα.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η βιομηχανία τροφίμων βρίσκεται ενώπιον της αναδιαμόρφωσης των προϊόντων και της εύρεσης ενός βιοσυμβατού ανάλογου συστατικού που και θα είναι ασφαλές για τους καταναλωτές, θα επιτρέπεται από τις αρχές και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με το Ε 171.
Το πρόβλημα φαίνεται πως λύνει ο… Nemo! Η γαρίδα Pacific Cleaner Shrimp, γνωστή και ως Jacques από το Finding Nemo, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev στο Ισραήλ μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το διοξείδιο του τιτανίου καθώς παράγει έναν από τους πιο αποτελεσματικούς λευκούς ανακλαστήρες στη φύση που θα μπορούσε να εμπνεύσει την ανάπτυξη νέων, οργανικών λευκαντικών υλικών. Μελετώντας το λευκό υλικό που βρίσκεται στην καθαρής γαρίδα του Ειρηνικού, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια εντελώς νέα αρχή στην οπτική. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο Nature Photonics
Η Pacific Cleaner Shrimp, χρησιμοποιεί λευκές ρίγες στην επιδερμίδα και τα εξαρτήματά του για να προσελκύσει ψάρια και να τραφεί. Όταν οι ερευνητές έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις λευκές ρίγες, ανακάλυψαν κάτι εκπληκτικό. Οι λευκές ρίγες είναι φτιαγμένες από ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα από πυκνά συσκευασμένα σωματίδια ενός μικρού μορίου, της ισοξανθοπτερίνης.
Η λευκότητα που παράγεται από τις γαρίδες είναι εξαιρετικά φωτεινή, καθιστώντας την ένα από τα λεπτότερα και πιο αποτελεσματικά λευκά υλικά που υπάρχουν.
Το κλειδί για αυτή τη φωτεινή λευκότητα, βρίσκεται στη διάταξη των μορίων στα σωματίδια. Τα μόρια είναι διατεταγμένα σε έναν «υγρό κρύσταλλο», στοιβαγμένα σε στήλες που ακτινοβολούν ακτινικά από το κέντρο των νανοσφαιρών όπως οι ακτίνες ενός τροχού. Αποδεικνύεται ότι αυτή η ειδική διάταξη μορίων είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί το εμπόδιο του «οπτικού συνωστισμού», επιτρέποντας στα σωματίδια να συσκευάζονται πυκνά, μειώνοντας το πάχος του στρώματος που απαιτείται για την παραγωγή φωτεινής λευκότητας.
«Είναι πραγματικά μια από τις πρώτες φορές που μάθαμε μια εντελώς νέα αρχή από τη μελέτη ενός οργανισμού. Η γαρίδα έχει ξεπεράσει ένα φαινομενικά θεμελιώδες εμπόδιο στην οπτική δημιουργώντας σωματίδια με αυτή την ειδική διάταξη μορίων. Τώρα το ερώτημα είναι, πώς μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό το αποτέλεσμα για τη δημιουργία νέων υλικών που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως πρόσθετα τροφίμων στο λευκό ψωμί ή σε λευκή βαφή και άλλες εφαρμογές;» λέει ο Δρ Πάλμερ.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.