Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες ανέπτυξαν συστατικό που μπορεί να αντικαταστήσει  το φοινικέλαιο στα προϊόντα αρτοποιίας

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΕπιστήμονες ανέπτυξαν συστατικό που μπορεί να αντικαταστήσει  το φοινικέλαιο στα προϊόντα αρτοποιίας
spot_img

Πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα την υφή, τη γεύση και το χρώμα στα αρτοσκευάσματα.

Οι ειδικοί τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret (QMU) του Εδιμβούργου ανέπτυξαν ένα νέο συστατικό που έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το φοινικέλαιο σε προϊόντα αρτοποιίας. Το φοινικέλαιο είναι ένα σημαντικό λειτουργικό συστατικό λίπους που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων σε προϊόντα όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής, έτοιμα γεύματα και σάλτσες. Λόγω της σύνθεσής του, της υψηλής απόδοσης και του χαμηλού κόστους παραγωγής, η βιομηχανία τροφίμων εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον φοίνικα, με αποτέλεσμα την υπερκαλλιέργεια του

Το νέο υποκατάστατο λίπους φοινικιού είναι πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα σε τεράστια ποσότητα αρτοσκευασμάτων. Το νέο συστατικό αντικατάστασης του Πανεπιστημίου θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές λύσεις για τη βιομηχανία τροφίμων, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για νόστιμα προϊόντα με, χαμηλότερα λιπαρά, πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής, μειώνοντας παράλληλα την αποψίλωση των δασών.   

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  το πρόσφατα αναπτυγμένο συστατικό, το οποίο έχει 25% λιγότερα λιπαρά και 88% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, επιτρέπει σε προϊόντα, όπως κέικ και μπισκότα, να διατηρήσουν την υφή, τη γεύση και το χρώμα τους.   Το νέο συστατικό, το οποίο περιλαμβάνει ένα υποπροϊόν από τη βιομηχανία λιναρόσπορου, φυτικές ίνες και κραμβέλαιο, μπορεί να παραχθεί τοπικά σε παγκόσμια κλίμακα και είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος. Εάν χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων για να αντικαταστήσει το φοινικέλαιο, έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώνοντας τον αντίκτυπο των χιλιομέτρων τροφίμων και την αποψίλωση των παγκόσμιων τροπικών δασών που σχετίζονται με την παραγωγή φοινίκων. Η εφαρμογή αυτής της καινοτόμου νέας στρατηγικής θα βοηθήσει τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την εξάρτησή της από την υπερκαλλιέργεια φοίνικα.  

Το καινοτόμο νέο υποκατάστατο φοινικέλαιου γνωστό ως PALM-ALT που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αναπτύχθηκε από τον Dr Julien Lonchamp, Reader in Food Science, και την Catriona Liddle, Επικεφαλής του Σκωτσέζικου Κέντρου για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία Τροφίμων (SCFDI) στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret του Εδιμβούργου. Η ομάδα έχει παρακινηθεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και να δώσει μια θετική λύση στην περιβαλλοντική ζημιά που σχετίζεται με την τρέχουσα καλλιέργεια φοινίκων.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο