Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΦακελάκι... μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους
spot_img

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι ή το 30% της συνολικής παραγωγής τροφίμων, χάνονται ή σπαταλώνται κάθε χρόνο.

Μια νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας, με έδρα το Chennai της Ινδίας, η GreenPod Labs, έχει αναπτύξει ένα προϊόν που, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής των φρούτων και των λαχανικών, ενώ είναι ασφαλές και οικονομικά αποδοτικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Deepak Rajmohan εξηγεί στο Packaging Europe ότι ξεκίνησε την εταιρεία το 2019 έχοντας σπουδάσει και στη συνέχεια εργάστηκε ως επιστήμονας τροφίμων στις ΗΠΑ για τρεισήμισι χρόνια. Το αρχικό προϊόν που αποφάσισε να αναπτύξει για την Ινδία ήταν μια λύση για αποθήκευση υπό ψύξη, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι οι λύσεις υψηλού κόστους δεν θα λειτουργούσαν για την ινδική αγορά.

Έτσι, εξέτασε μια νέα τεχνολογία, την ενεργή συσκευασία, όπου απελευθερώνονται ή απορροφώνται ενώσεις με σκοπό να διατηρήσουν τα τρόφιμα άθικτα με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Το προϊόν της GreenPod είναι ένα μικρό φακελάκι, παρόμοιο με τα φακελάκια πυριτίου που βρίσκονται μέσα σε πολλά προϊόντα, το οποίο περιέχει πατενταρισμένα σκευάσματα με φυτικά εκχυλίσματα και βρώσιμα συστατικά. Όταν τοποθετούνται κοντά στα φρούτα και τα λαχανικά απελευθερώνουν ενώσεις που επιβραδύνουν τον ρυθμό ωρίμανσης και αναστέλλουν τη μικροβιακή ανάπτυξη.

Η επιστήμη που χρησιμοποιείται σε αυτήν την τεχνολογία είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που είναι νέος και απαιτεί πολλή έρευνα και ανάπτυξη. Χρειάστηκαν 3-6 μήνες για να αναπτυχθεί το πρώτο προϊόν και από τότε βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγών και αναβαθμίσεων με βάση τα αποτελέσματα που λαμβάνει κάθε φορά.

Οι ενώσεις παρασκευάζονται από φυτικά βρώσιμα προϊόντα όπως εκχυλίσματα από καλαμπόκι και πατάτα, πολλά ινδικά μπαχαρικά, ενώ άλλες ενώσεις που εξάγονται από φυτά, φύλλα κλπ.

Συνολικά, χρησιμοποιούνται περίπου 10-15 συστατικά για κάθε προϊόν. Τα σκευάσματα διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, καθώς κάθε καλλιέργεια έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η περιεκτικότητα σε νερό ή ο ρυθμός ωρίμανσης. Έτσι, με βάση τη συγκεκριμένη ανάλυση κάθε καλλιέργειας, δημιουργείται μια συγκεκριμένη ένωση.

Ορισμένα φρούτα, όπως η μπανάνα, χαλάνε λόγω της υπερβολικής ωρίμανσης, ενώ φρούτα όπως η φράουλα ή το σύκο χαλάνε λόγω της μικροβιακής ανάπτυξης και όπως λέει ο Rajmohan, ο φακελίσκος ελέγχει και τα δύο. Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά αποθηκεύονται σε ένα κιβώτιο μετά τη συγκομιδή, το πακέτο τοποθετείται μέσα για να διατηρήσει την ποιότητά τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους. Εάν εισαχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, τότε ελέγχει τον ρυθμό ωρίμανσης.

Η ποσότητα της καλλιέργειας που μπορεί να διατηρηθεί από ένα φακελάκι διαφέρει για διαφορετικές καλλιέργειες – για τις ντομάτες είναι 5-7 κιλά, ενώ για τα σύκα είναι 3-4 κιλά. Κατά μέσο όρο 1 φακελάκι προστατεύει 5-7 κιλά προϊόντος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα