Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κύπρος: Νέες ανακλήσεις παγωτών Häagen-Dazs από την General Mills

ΑρχικήPicksNews LineΚύπρος: Νέες ανακλήσεις παγωτών Häagen-Dazs από την General Mills
spot_img

Εκτεταμένη ανάκληση προϊόντων Häagen-Dazs με βάση τη βανίλια ανακοίνωσε για την Κύπρο η General Mills.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, μετά την εθελοντική ανάκληση του παγωτού Häagen-Dazs Plain Vanilla, η General Mills κάνει τώρα το προληπτικό πρόσθετο βήμα για να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής αυτής της δράσης σε μια συγκεκριμένη παρτίδα γεύσεων με βάση τη βανίλια.

Αυτή η εκτεταμένη δράση λαμβάνεται μετά από ίχνη 2-χλωροαιθανόλης (2CE) που βρέθηκαν σε μια συγκεκριμένη παρτίδα προϊόντων Häagen-Dazs και λαμβάνεται ως προληπτικό μέτρο. Η εταιρεία αναφέρει πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έρευνες που έχουν καθορίσει την πηγή της μη συμμόρφωσης, και αφορούν έναν συγκεκριμένο προμηθευτή.

Η ανάκληση περιορίζεται σε επιλεγμένες καλύτερες προγενέστερες ημερομηνίες συγκεκριμένων προϊόντων στην εν λόγω παρτίδα, όπως σημειώνεται παρακάτω. Από την ανάκληση του απλού παγωτού βανίλιας και σύμφωνα με τη δέσμευσή της για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, η General Mills αναφέρει πως έχει εφαρμόσει προληπτικά πιο εξαντλητικές, βελτιωμένες διαδικασίες δοκιμών σε άλλα προϊόντα παγωτού Häagen-Dazs που παρασκευάζονται με φυσικό άρωμα βανίλιας, καθώς και επεκτείνοντας το εύρος της ανάκλησης για να συμπεριληφθεί αυτή η παρτίδα.

Βρείτε στο παρακάτω παράρτημα την πλήρη λίστα της προληπτικής ανάκλησης, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας επέκτασης.

Στην πιο πάνω λίστα ανακλήσεων, συνεχίζουν να περιλαμβάνονται τα προϊόντα που ανακλήθηκαν τον Ιούλιο, δηλαδή τα: Προϊόντα απλής βανίλιας Häagen-Dazs™, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών 460 mL, των μικρών κυπέλλων 95 mL και των χύμα 2,5KG, με BBD πριν από τις 21/05/2023.

Η εταιρεία δηλώνει πως από τη στιγμή που υπέπεσε για πρώτη φορά στην αντίληψή της αυτό το ζήτημα, έχει ενισχύσει τους ελέγχους με όλους τους προμηθευτές της. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται αναλύσεις σε όλα τα τελικά προϊόντα προτού φτάσουν στην αγορά.

Υπογραμμίζει δε, πως δεν χρησιμοποιεί 2CE σε κανένα από τα προϊόντα της και πως η γκάμα προϊόντων της τηρεί όλους τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων και τα αυστηρά πρότυπα σε κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε.

Οδηγίες για τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει ένα από αυτά τα προϊόντα, μπορούν να επιστρέψουν το προϊόν ή το πακέτο πίσω στο κατάστημα αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με την General Mills στη διεύθυνση www.generalmills.com/VanillaRecall

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, στην αντίστοιχη ανάκληση των προϊόντων της εταιρείας τον Ιούλιο, διευκρίνησαν στο καταναλωτικό κοινό ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα οξειδίου του αιθυλενίου που ανιχνεύονται στα τρόφιμα που αποσύρονται και ανακαλούνται από την αγορά, δεν ενέχουν κανένα άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο εκτιμάται βάσει των επιστημονικών μελετών ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων σε μακροχρόνια βάση, έστω και σε χαμηλά επίπεδα οξειδίου του αιθυλενίου, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Ως εκ τούτου, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, το επίπεδο του οξειδίου του αιθυλενίου που δικαιολογεί απόσυρση και ανάκληση ενός τροφίμου από την αγορά είναι το ελάχιστο εκείνο επίπεδο οξειδίου του αιθυλενίου, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί κατά την ανάλυση ενός τροφίμου.  

Διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη ζώνη προστασίας για τους καταναλωτές, η ΕΕ έχει καθορίσει επιπλέον ότι ακόμη και αν ένα μόνο συστατικό ενός τροφίμου έχει καταδειχθεί ως επιμολυσμένο με οξείδιο του αιθυλενίου στο πιο χαμηλό δυνατό επίπεδο ανίχνευσης και αυτό το συστατικό αποτελεί το πλέον ελάχιστο μέρος του τροφίμου ως ποσοστό, τότε το τρόφιμο αυτό με βάση την αρχή της προφύλαξης και της πρόληψης, αποσύρεται και ανακαλείται από την αγορά.

Ως εκ των πιο πάνω, επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προκαλείται αναστάτωση στους καταναλωτές που τυχόν έχουν καταναλώσει τρόφιμο το οποίο έχει ανακληθεί σχετικά με το πιο πάνω θέμα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα