Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FRIETS project: Το καινοτόμο πρόγραμμα για αύξηση της διάρκειας ζωής των μούρων από το ΕΜΠ

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνFRIETS project: Το καινοτόμο πρόγραμμα για αύξηση της διάρκειας ζωής των μούρων από το ΕΜΠ
spot_img

Προστιθέμενη αξία στα μούρα µέσω της ενσωμάτωσης στρατηγικών Γεωργίας Ακριβείας και καινοτόμων µεθόδων αφυδάτωσης και βρώσιμης επικάλυψης

Τα μούρα είναι μια βασική πηγή βιοδραστικών συστατικών με σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Η κατανάλωση τους συμβάλλει στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικές ουσίες, που ωφελεί την υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, η εποχικότητα αυτών των προϊόντων οδηγεί στη δημιουργία σημαντικού πλεονάσματος τροφής. Ιδιαίτερα τα μούρα είναι τρόφιμα με πολύ μικρή διάρκεια ζωής, επομένως πρέπει να καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την συγκομιδή τους. Η αύξηση της διάρκειας ζωής των μούρων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα μειωθεί η ποσότητα των μούρων που καταλήγει στα σκουπίδια, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του food waste και θα υπάρχει καλύτερη εκμετάλλευση των θρεπτικών ουσιών τους.

Ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το FRIETS, έρχεται να λύσει ακριβώς αυτό το ζήτημα. Στοχεύει στη χρήση γεωργίας υψηλής ακρίβειας και στην εύρεση καινοτόμων μεθόδων επεξεργασίας για την αύξηση της διάρκειας ζωής των μούρων και τη διατήρηση της υψηλής τους ποιότητας. Η ανάπτυξη τροποποιημένων μεθόδων ωσµωτικής αφυδάτωσης, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά ωσµωτικά μέσα, θα εφαρμοστεί για την αύξηση της διάρκειας ζωής των µούρων, αντικαθιστώντας τα συμβατικά άλατα και σάκχαρα, οδηγώντας σε  πιο υγιεινά τρόφιμά. Επιπλέον, η ανάπτυξη βρώσιμων επικαλύψεων θα μελετηθεί ως μεθοδολογία επέκτασης της διατηρησιμότητας των τελικών προϊόντων. Η Ανάλυση Κύκλου Ζωής και η Ανάλυση Κόστους Κύκλου Ζωής θα εφαρμοστούν σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τον εντοπισμό των σημείων που προκαλούν τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, παρέχοντας βιώσιμές λύσεις µε λογικό κόστος.

Το FRIETS έχει διάρκεια 48 μηνών και σε αυτό συμμετέχουν 13 εταίροι από Πανεπιστήμια και εταιρείες, από πέντε διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Αγγλία). Συντονιστής φορέας του έργου είναι η εταιρεία Rezos Brands, που έχει έδρα στην Πάτρα, ενώ ενεργή συμμετοχή έχει και η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα το εργαστήριο Ανάλυσης και Σχεδιασμού Διεργασιών.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν 116 ανταλλαγές ερευνητικών μελών μεταξύ των φορέων του έργου, με συνολική διάρκεια 529 μήνες. Οι ανταλλαγές αυτές προάγουν την κινητικότητα μεταξύ μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλουν στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των Πανεπιστημίων και των εταιρειών, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών και νοοτροπίας εργασίας μεταξύ των λαών. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Horizon 2020 Research and Innovation της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Marie Sklodowska-Curie.

Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος υλοποίησης του έργου και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 29 ανταλλαγές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 11. Η συνεργασία Πανεπιστημίων και εταιριών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρών δεσμών συνεργασίας που οδηγούν στην καινοτομία και την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν κοινοποιηθεί σε τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις και ένα συνέδριο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες δράσεις.   Οι ερευνητές θα κατανοήσουν σε βάθος τις απαιτήσεις του κλάδου που μετατρέπει τη γνώση σε προϊόντα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς. Το προσωπικό των ΜΜΕ θα επωφεληθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας ώστε να ενισχύσει και να προσθέσει αξία στα προϊόντα και τις διαδικασίες των εταιρειών και ενδεχομένως να επεκτείνει τον κατάλογο προϊόντων των εταιρειών καθώς και να διευρύνει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση και τα αποτελέσματα του προγράμματος FRIETS υπάρχει η ιστοσελίδα https://friets.eu/ καθώς και τα αντίστοιχα social media Facebook: https://www.facebook.com/Frietsproject, Linkedin:https://www.linkedin.com/in/friets-rise-03368721a/, Twitter: @FRIETS10 .  

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα