Κατά καιρούς οι λάτρεις της Μπύρας Guinness αναρωτιούνται γιατί οι φυσαλίδες βυθίζονται μαζί με την μπύρα στον πάτο του ποτηριού και δεν συγκεντρώνονται στην κορυφή όπως συμβαίνει με άλλες μπύρες.
Σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη, οι φυσαλίδες στο υγρό γενικά ανεβαίνουν λόγω της διαφοράς πυκνότητας αερίου-υγρού. Παρά τη φυσική ανοδική συμπεριφορά των φυσαλίδων, αφού ρίξετε μπύρα Guinness σε ένα ποτήρι, οι φυσαλίδες μπορεί να παρατηρηθεί ότι κατεβαίνουν. Την ίδια στιγμή, ένας τεράστιος αριθμός μικρών φυσαλίδων με μέση διάμετρο 50 μm (μόνο το 1/10 του μεγέθους αυτών στο Budweiser ή στη σαμπάνια ) διασκορπίζονται σε ολόκληρο το ποτήρι.
Μπορεί λοιπόν να μοιάζει κάπως οξύμωρο να κατακάθονται οι φυσαλίδες αφού ως αέρας είναι πιο ελαφρύς από το υγρό, ωστόσο αυτό το οφείλει στον τρόπο που η μαύρη μπύρα πέφτει στο ποτήρι.
Μια μελέτη του 2012, Ιρλανδών μαθηματικών του πανεπιστημίου του Cornell, έρχεται να λύσει αυτό το μυστήριο. Το αποτέλεσμα είναι πως οι μεγάλες φυσαλίδες συμπεριφέρονται διαφορετικά αναλόγως το ποτήρι. Σε ένα κλασικό κωνικό ποτήρι οι φυσαλίδες στο κέντρο υψώνονται κανονικά, ωστόσο στο πλάι του ποτηριού οι μικρές φυσαλίδες ακολουθούν τη ροή της μπύρας μέχρι να σταθεροποιηθεί το υγρό. Όταν οι φυσαλίδες υψώνονται και συσσωρεύονται στην κορυφή, ποσότητα του υγρού σπρώχνεται στα πλάγια, δημιουργώντας μια δίνη η οποία παρασύρει τις φυσαλίδες. Έτσι φτάνουν προς τα κάτω και μόλις σταθεροποιηθεί το υγρό ξανά- ανεβαίνουν.
Οπότε ένα σενάριο διαφορετικού ποτηριού, μπορεί να κάνει τη μπύρα να καταλαγιάσει πιο γρήγορα και οι πότες δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να σταματήσουν να κινούνται οι φυσαλίδες.
Επιπλέον οι φυσαλίδες της μαύρης Μπύρας είναι φτιαγμένες από ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και αζώτου δημιουργώντας πιο κρεμώδη υφή, σε αντίθεση με τις κανονικές μπύρες, που περιλαμβάνουν μόνο το πρώτο. Οι φυσαλίδες αζώτου είναι επίσης μικρότερες, και είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν τη δίνη του υγρού.
Επομένως η μπίρα δεν ακολουθεί κάποιου είδους παραφυσική δραστηριότητα αφρίζοντας προς τα κάτω, απλώς οι φυσαλίδες στροβιλίζονται μαζί με το υγρό μέχρι να σταθεροποιηθεί.