Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επίδραση των μανιταριών στην κατάθλιψη – Επιστημονική μελέτη

Η χρήση βρώσιμων φαρμακευτικών μανιταριών ως συμπληρωματικής θεραπείας για την μείζονα καταθλιπτική διαταραχή

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΗ επίδραση των μανιταριών στην κατάθλιψη - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Η χρήση βρώσιμων φαρμακευτικών μανιταριών ως συμπληρωματικής θεραπείας για την μείζονα καταθλιπτική διαταραχή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε ότι, το 2015, 322 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με καταθλιπτική διαταραχής (MDD) σε όλο τον κόσμο, που αποτελούσαν το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως γυναίκες, με το 5,1% των γυναικών παγκοσμίως να υποφέρουν από αυτήν, σε σύγκριση με το 3,6% του ανδρικού πληθυσμού ενώ μεταξύ των ψυχιατρικών διαταραχών, η MDD είναι η κύρια αιτία αυτοκτονίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 33% των 800.000 αυτοκτονικών θανάτων κάθε χρόνο.

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, πολυάριθμες μελέτες έχουν διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ διατροφικών προτύπων και MDD. Σύμφωνα με μελέτες μια παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, καθώς και ένας χαμηλότερος διαιτητικός φλεγμονώδης δείκτης, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο περιστατικής κατάθλιψης (δηλαδή, ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο χωρίς προηγούμενο ιστορικό MDD). Λόγω του χαμηλού κινδύνου και της πιθανής ευεργετικής της επίδρασης στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων MDD, μια δίαιτα υψηλής ποιότητας μπορεί να φαίνεται πολύτιμη προληπτική στρατηγική. Πράγματι, στη δοκιμή PREDIMED, ένα δείγμα 620 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είχε 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιστατικής κατάθλιψης μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια ακολουθώντας τη μεσογειακή δίαιτα συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς.

Η l -τρυπτοφάνη είναι ένα εξωγενές αμινοξύ που δρα ως πρόδρομος για τη σύνθεση της σεροτονίνης σε μια μεταβολική οδό που περιλαμβάνει δύο ένζυμα: την υδροξυλάση τρυπτοφάνης (TPH) και την αποκαρβοξυλάση του αρωματικού αμινοξέος (DDC).

Προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το 5-HTP σε συνδυασμό με ADs μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για ασθενείς με MDD. Επιλεγμένα βρώσιμα μανιτάρια, όπως το Pleurotus spp., είναι πλούσια σε 5-HTP.  Επιπλέον, ορισμένα βρώσιμα φαρμακευτικά μανιτάρια παράγουν ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες σε πειραματόζωα, καθώς και τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς, όπως η φλεγμονή, η λειτουργία HPA και η νευρογένεση, οι οποίοι δυνητικά σχετίζονται με επιπτώσεις της διατροφής στην MDD.

 Μελέτη επιστημόνων από Πανεπιστήμια της Πολωνίας παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο υπόβαθρο για την κατανόηση της δυνατότητας χρήσης βρώσιμων φαρμακευτικών μανιταριών ως συμπληρωματικής θεραπείας για την MDD. Στη μελέτη εξετάζεται η επιδημιολογία, η θεραπεία της και οι επιδράσεις της διατροφής στα συμπτώματα της κατάθλιψης, ακολουθούμενη από μια ανασκόπηση νευροβιολογικών, συμπεριφορικών και κλινικών μελετών για φαρμακευτικά μανιτάρια. Επισημαίνονται συγκεκριμένα τα αποτελέσματα προκλινικών και κλινικών μελετών σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής με τρία επιλεγμένα είδη μανιταριών: χαίτη λιονταριού ( Hericium erinaceus ), μανιτάρι Caterpillar ( Cordyceps militaris ) και Lingzhi/Reishi ( Ganoderma lucidum). Προκαταρκτικές κλινικές μελέτες μικρού δείγματος υποδηλώνουν ότι η χαίτη του λιονταριού μπορεί να επηρεάσει την ευημερία των ανθρώπων. Στην περίπτωση του Reishi, τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών είναι αμφίβολα, ενώ στην περίπτωση του Caterpillar Mushroom, οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα βρώσιμα μανιτάρια περιέχουν 5-υδροξυ-L-τρυπτοφάνη (5-HTP), η οποία είναι ένας άμεσος πρόδρομος της σεροτονίνης – ένας νευροδιαβιβαστής που στοχεύει στη φαρμακοθεραπεία της MDD. Επομένως, υπό το φως του καλά αναγνωρισμένου ρόλου του στρες ως παθογόνου παράγοντα της MDD, περιγράφονται επίσης οι νευροβιολογικοί μηχανισμοί της αλληλεπίδρασης μεταξύ του στρες και της σεροτονινεργικής νευροδιαβίβασης και συνοψίζεται η τρέχουσα κατάσταση των γνώσεων σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής με 5-HTP σε MDD.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα