Σύγκριση μεθόδων εξαγωγής του ιού της λοιμώδους γρίπης από τυριά από ωμό γάλα
Τα τελευταία χρόνια, οι ιοί υψηλής παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών (HPAI) H5N1 έχουν εξαπλωθεί ευρέως μεταξύ πτηνών και πολλαπλών ειδών θηλαστικών. Η εξάπλωση της HPAI στα γαλακτοπαραγωγικά βοοειδή και η απέκκρισή της στο γάλα έχει δημιουργήσει νέες ανησυχίες για την ανθρώπινη έκθεση και για την ασφάλεια των τροφίμων. Πολλαπλές ενδείξεις δείχνουν ότι η παστερίωση είναι αποτελεσματική στην απενεργοποίηση των ιών της γρίπης. Δεδομένου όμως ότι οι ιοί της γρίπης δεν θεωρούνταν τροφιμογενείς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την επιβίωσή τους στα τυριά και δεν υπάρχει τυποποιημένη μέθοδος για την εξαγωγή τους από τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα πολλαπλών μεθόδων για την εξαγωγή του μολυσματικού ιού H1N1 (ως αντιπροσωπευτικού για τους ιούς της γρίπης τύπου Α) από τυρί κρέμα που παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο γάλα. Το όριο ανίχνευσης με την καλύτερη απόδοση προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μαλακών και σφιχτών τυριών νωπού γάλακτος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο από αυτές τις μεθόδους θα μπορούσαν να είναι αξιόπιστες για την ανίχνευση μολυσματικών ιικών σωματιδίων από διαφορετικούς τύπους τυριών νωπού γάλακτος. Αυτές οι μέθοδοι θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο άλλων ιών με περίβλημα, όπως ο TBEV, που μπορούν φυσικά να μολύνουν τυριά νωπού γάλακτος. Οι περιγραφόμενες μέθοδοι βοηθούν τις υγειονομικές αρχές στην επιτήρηση των τροφιμογενών ιών στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη ανοιχτής πρόσβασης πατήστε ΕΔΩ