Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπύρα: Ο αφρός μεγαλώνει την απόλαυση

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜπύρα: Ο αφρός μεγαλώνει την απόλαυση
spot_img

Το να αποφεύγετε τον αφρό χαρακτηρίζεται ως “λάθος αρχάριων”.

Όσοι αφαιρούν τον αφρό από τη μπύρα ή προσέχουν να μην γίνει πολύς ο αφρός κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της από το μπουκάλι ή το κουτάκι στο ποτήρι είναι αρχάριοι στο άθλημα! Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο της στο The conversation η Anistasia Renard Miller Διδάκτωρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Αφορμή για το άρθρο, στάθηκε η καινοτομία Ιαπωνικής εταιρείας που δημιούργησε κουτάκι μπύρας με διπλό άνοιγμα για ελεγχόμενη ροή του αφρού.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο αφρός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης και δείτε γιατί…

Ο αφρός της μπύρας είναι στην ουσία CO2.  Εάν δεν υπάρχει αφρός, το CO2 παραμένει διαλυμένο στην μπύρα. Αν στη συνέχεια φάτε κάτι, ο αφρός αναδύεται στο στομάχι σας και όχι στο ποτήρι, προκαλώντας φούσκωμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανατροπή ενός ποτηριού με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγετε ένα αφρισμένο κεφάλι είναι ένα λάθος αρχάριου λέει η Miller.

Η πρόοδος στη μπύρα σε βαρέλι (κατασκευή ξύλινων βαρελιών) κατά τον Μεσαίωνα σήμαινε ότι το CO 2 που παρήγαγε η μαγιά κατά τη ζύμωση, παρέμενε στο διάλυμα μέσα στο δοχείο, αντί να διασκορπιστεί και να του δώσει την υφή που μοιάζει με χυλό όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες μπύρες παλαιότερα στο Ισραήλ (η μπύρα 13.000 χρόνια πριν ήταν αφιλτράριστη, κάτι που την έκανε να μοιάζει με λεπτό χυλό). Αυτό σήμαινε ότι η μπύρα μπορούσε να κρατηθεί και να διανεμηθεί υπό πίεση για πρώτη φορά. Αυτό άλλαξε αναπόφευκτα την εμφάνιση και τη γεύση της μπύρας, καθώς γινόταν αναβράζουσα και αφρώδης όταν σερβίρεται φρέσκια. Ο αφρός ήταν ζωτικής σημασίας συστατικό της σωστής μπύρας, γιατί έδειχνε τη φρεσκάδα της.

Παραδοσιακά, άφηναν τη μπύρα να αφρίσει τόσο πολύ καθώς χυνόταν, ώστε χρειαζόταν μια «ξύστρα αφρού» για να αφαιρέσει την περίσσεια από το χείλος του γυαλιού. Μάλιστα προσπαθούσαν να πετύχουν υπερβολικό αφρισμό ρίχνοντας την μπύρα σε ψηλό ποτήρι. Αυτή η τεχνική διαχέει το παγιδευμένο CO 2 και φέρνει θετικά γευστικά στοιχεία στο προσκήνιο.

Αυτές τις μέρες θα παρατηρήσετε ότι τα ποτήρια ανατρέπονται ενώ χύνεται η μπύρα. Αυτό γίνεται για να ελαχιστοποιηθεί ο αφρός, αλλά οδηγεί σε μια λιγότερο ευχάριστη, αέρια εμπειρία αντί για μια κρεμώδη, γουλιά.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: για μεγαλύτερη απόλαυση αφήστε τον αφρό να αναπτυχθεί ελεύθερα στην μπύρα σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα