Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα καινοτόμα αντιμικροβιακή επιφάνεια για μονάδες επεξεργασίας κρέατος

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝέα καινοτόμα αντιμικροβιακή επιφάνεια για μονάδες επεξεργασίας κρέατος
spot_img

Νέα τεχνολογία λέιζερ δημιουργεί υφή σε μεταλλικές επιφάνειες για να μιμηθεί τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του δέρματος του καρχαρία.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος αντιμετωπίζουν διαρκώς το πρόβλημα της διατήρησης των επιφανειών καθαρών. Τα βακτήρια που προέρχονται από το κρέας μπορούν να προσκολληθούν στους σταθμούς εργασίας, να πολλαπλασιαστούν και να σχηματίσουν βιοϋμένια, επίμονες, αόρατες συστάδες που αντιστέκονται ακόμη και στις πιο αυστηρές διαδικασίες απολύμανσης.

- Advertisement -

Μια ομάδα ερευνητών στη Νέα Ζηλανδία ενδέχεται να έχει βρει μια καινοτόμο λύση, αντλώντας έμπνευση από τη φύση. Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Hopkirk, το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας και την Ομάδα Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών ανέπτυξαν μια τεχνολογία λέιζερ που δημιουργεί ειδικές υφές στις μεταλλικές επιφάνειες, μιμούμενες τις φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες του δέρματος του καρχαρία.

Τα ευρήματα τους, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Laser Applications, δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τη βακτηριακή μόλυνση χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, προσφέροντας έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης.

Οι σημερινές αντιμικροβιακές στρατηγικές στην επεξεργασία κρέατος έχουν σοβαρούς περιορισμούς. Ακόμα και τα ισχυρότερα απολυμαντικά δυσκολεύονται να εξαλείψουν τα ανθεκτικά βιοφίλμ και τα βακτηριακά σπόρια.

«Οι παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν περιορισμένη ικανότητα να καταστρέφουν καλά εδραιωμένα βακτηριακά βιοφίλμ και σπόρια, με αποτέλεσμα η πλήρης απολύμανση να είναι σπάνια», εξηγεί ο Sebastiampillai Raymond, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνική χάραξης επιφανειών με λέιζερ, δημιουργώντας μικροσκοπικά μοτίβα στον ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτές οι νανοκλίμακας τροποποιήσεις καθιστούν τις επιφάνειες λιγότερο φιλικές προς τα βακτήρια, αποτρέποντας την προσκόλλησή τους και περιορίζοντας την ανάπτυξή τους. Παράλληλα, βελτιώνουν τις υδατοαπωθητικές ιδιότητες του μετάλλου, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η τεχνολογία αυτή είναι εμπνευσμένη από τη φύση. «Οι επιφάνειες με ειδική υφή παρεμποδίζουν φυσικά την προσκόλληση και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων», αναφέρει ο Raymond.

Οι ερευνητές μιμήθηκαν τις μικροσκοπικές δομές που υπάρχουν στα φτερά των τζιτζικιών και στο δέρμα των καρχαριών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επιπλέον, η υφή των επιφανειών μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το είδος των βακτηρίων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την επιβίωσή τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι η δυνατότητα εφαρμογής της χωρίς χημικές ουσίες. Αντίθετα με τις παραδοσιακές αντιμικροβιακές επιστρώσεις, που εισάγουν πρόσθετα υλικά και απαιτούν αυστηρές ρυθμιστικές εγκρίσεις, αυτή η τεχνική βασίζεται αποκλειστικά στη φυσική διαμόρφωση της επιφάνειας.

«Η χάραξη με λέιζερ δεν προσθέτει ξένες ουσίες ούτε απαιτεί τη χρήση χημικών διαβρωτικών ή επικίνδυνων υλικών», σημειώνει ο Raymond. «Αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα εμπόδια στην εφαρμογή της τεχνολογίας και να εξαλείψει τον κίνδυνο χημικής μόλυνσης».

Οι ερευνητές εξετάζουν πλέον τη χρήση μηχανικής μάθησης για τη βελτιστοποίηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει την τεχνολογία αυτή ακόμη πιο προσιτή και αποτελεσματική.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα