Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει το βασικό μειονέκτημα του φυτικού κρέατος

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝέα μελέτη επιβεβαιώνει το βασικό μειονέκτημα του φυτικού κρέατος
spot_img

Τα εναλλακτικά κρέατα παρά τα όσα έχουν ακουστεί και διαφημιστεί, στερούνται ενός καθοριστικού χαρακτηριστικού

    Αν και κάποια φυτικά κρέατα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συγκριθούν διατροφικά με το συμβατικό κρέας, η περιεκτικότητα τους σε αμινοξέα και πρωτεΐνες υπολείπεται. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύει μια μικρής κλίμακας μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της ACS, προσυπογράφοντας τα αποτελέσματα άλλων μελετών που κατέληξαν σε παρόμοια αποτελέσματα.

   Προηγούμενη μελέτη που ανέλυσε 44 διαφορετικά υποκατάστατα κρέατος, ανέδειξε ότι παρά το γεγονός πως ορισμένα από τα υποκατάστατα κρέατος ισχυρίζονται ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, υφίστανται σε μορφή η οποία δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Μάλιστα οι ερευνητές τόνισαν πως λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικά άλατα, η εκτιμώμενη απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου από τα προϊόντα ήταν εξαιρετικά χαμηλή. 

Τα ευρήματα συγκλίνουν και όσον αφορά τα υποκατάστατα γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό, αφού μελέτη έδειξε πως είναι ανώτερα σε θρεπτική αξία από τα υποκατάστατα (vegan) γαλακτοκομικά, όπως ροφήματα σόγιας, βρώμης ή αμυγδάλου. Το σημαντικό μάλιστα είναι πως για να καταλήξουν σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 200 εναλλακτικά προϊόντα γάλακτος φυτικής προέλευσης που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2023, πολύ περισσότερα προϊόντα από αυτά που είχαν συμπεριληφθεί σε προηγούμενες μελέτες. 

    Αναμφισβήτητα, οι εναλλακτικές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, έχουν πραγματοποιήσει άλμα και μόνο που μπορούν να συγκριθούν σε γεύση και υφή με τι ζωικές, αλλά υπολείπονται σε περιεκτικότητά αμινοξέων και πρωτεϊνών. Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές θέλησαν να δουν πόσο καλά χωνεύει το σώμα μας και λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από αυτά τα τρόφιμα, συγκρίνοντας την ποιότητα πρωτεΐνης, την ακεραιότητα και την πεπτικότητα μιας ποσότητας από μπριζόλες και αλλαντικά φυτικής προέλευσης με τα αντίστοιχα ζωικής.

   Η ομάδα, με έδρα την Ιταλία, συνέλεξε τρεις διαφορετικές μπριζόλες φυτικής προέλευσης και τρία διαφορετικά αλλαντικά με βάση τα φυτά. Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες χρησιμοποιήθηκαν ως σημείο σύγκρισης για τις μπριζόλες φυτών, ενώ τα αλλαντικά με ζαμπόν και μοσχαρίσιο κρέας συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα φυτικά υποκατάστατά τους. Η περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και πρωτεΐνη καθενός μετρήθηκε και στη συνέχεια τα δείγματα υποβλήθηκαν σε προσομοίωση της πέψης στο εργαστήριο για να καταλάβουν πόσο καλά διασπώνται οι πρωτεΐνες στο πεπτικό σύστημα ενός ανθρώπου.

   Τα αποτέλεσμα έδειξαν πως τα φυτικά προϊόντα περιείχαν περισσότερους υδατάνθρακες, λιγότερες πρωτεΐνες και μειωμένη περιεκτικότητα σε αμινοξέα από τα αντίστοιχα με βάση το κρέας. Οι φυτικές μπριζόλες και τα δείγματα μοσχαριού ήταν συγκρίσιμα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα και την πεπτικότητα και είχαν γενικά λιγότερο αλάτι από τα κρέατα, ωστόσο περιείχαν λιγότερα απαραίτητα αμινοξέα. Διαφορετικά προϊόντα παρουσίασαν επίσης διαφορετικά επίπεδα πεπτικότητας λόγω της ποικιλίας των συστατικών που περιέχουν.

    Συνολικά, η θρεπτική αξία των φυτικών προϊόντων εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους, προκαλώντας μεγάλη ποικιλία στην περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα και στην πεπτικότητα των πρωτεϊνών τους. Αντίθετα, όλα τα δείγματα ενός συγκεκριμένου τύπου κρέατος έδειξαν συγκρίσιμα διατροφικά προφίλ.     

     Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η εργασία βοηθά να αποδειχθεί ότι πρέπει να λαμβάνεται προσεκτική προσοχή κατά την αντικατάσταση προϊόντων κρέατος με εναλλακτικές ουσίες φυτικής προέλευσης και ότι αυτές οι διαφορές στο διατροφικό προφίλ θα πρέπει να κοινοποιούνται στους καταναλωτές για να κάνουν σωστές επιλογές στη διατροφή τους.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο