Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι απόψεις των καταναλωτών για τα εκτυπωμένα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΟι απόψεις των καταναλωτών για τα εκτυπωμένα τρόφιμα
spot_img

Όπως και σε όλες τις καινοτομίες η γνώμη των καταναλωτών είναι αυτή που θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία των 3D εκτυπωμένων τροφίμων.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια αναδυόμενη μορφή παραγωγής τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει μια διαδοχική – ελεγχόμενη από υπολογιστή – διαδικασία επιστρώσεων, ώστε να σχηματίσει ένα προσχεδιασμένο αντικείμενο. Η κύρια χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων είναι η προσαρμοσμένη γαστρονομική δημιουργία διακοσμητικών και τροφίμων με μοναδικά σχήματα. Η παγκόσμια αξία της 3D εκτύπωσης τροφίμων εκτιμάται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025, μια αύξηση που αναμένεται να παρατηρηθεί κυρίως στους κλάδους της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας.

Αν και αυτή η μέθοδος έχει χαρακτηριστεί ως το μέλλον στον κλάδο τροφίμων μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν επικεντρωθεί στο πώς αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα.

Στόχος έρευνας που διεξήχθη στην Τσεχία ήταν να παρατηρήσει τις αντιλήψεις των καταναλωτών για την τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων και να αναδείξει πιθανές εφαρμογές αυτής της παραγωγής. Η έρευνα έγινε με ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 1156 καταναλωτές. 

Τα ευρήματα της μελέτης

Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων αυξάνεται, ένα πολύ μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων έχει δει από κοντά τυπωμένα τρόφιμα (1,5%, 17 στους 1156), οι γυναίκες εμφανίστηκαν πιο δύσπιστες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η εμπιστοσύνη στις εφαρμογές τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των ερωτηθέντων.

Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν ανησυχίες για τα οφέλη για την υγεία και τις μειωμένες τιμές των νέων τροφίμων και αντιλήφθηκαν τα τυπωμένα τρόφιμα ως εξαιρετικά επεξεργασμένα (56,0%). 

Επίσης εξέφρασαν ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της εισαγωγής της νέας τεχνολογίας. Αντίθετα, πάνω από τους μισούς (52,4%) πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθούν ποιοτικές πρώτες ύλες για την παρασκευή εκτυπωμένων τροφίμων. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα τυπωμένα τρόφιμα είναι ελκυστικά οπτικά ελκυστικά και θα έβρισκαν εφαρμογή σε αρκετούς τομείς της βιομηχανίας τροφίμων. 

Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων είναι το μέλλον του κλάδου των τροφίμων (83,8%). 

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να είναι χρήσιμα για τους παραγωγούς τρισδιάστατων εκτυπωμένων τροφίμων, καθώς και για μελλοντικά πειράματα που αφορούν θέματα τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων. 

Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο