Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς επιλέγει μια επιχείρηση τροφίμων τον κατάλληλο αναδευτήρα; – Χρήσιμος οδηγός για σωστή επιλογή

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠώς επιλέγει μια επιχείρηση τροφίμων τον κατάλληλο αναδευτήρα; - Χρήσιμος οδηγός για σωστή επιλογή
spot_img

Για τους κατασκευαστές τροφίμων, κανένα κομμάτι εξοπλισμού δεν είναι πιο κρίσιμο από τον αναδευτήρα του δοχείου ανάμειξης, όσον αφορά την ποιότητα και τη συνέπεια των προϊόντων και την αποδοτικότητα λειτουργίας. Ο σωστός σχεδιασμός αναδευτήρα μπορεί να εξασφαλίσει ομοιόμορφη ανάμειξη και μεταφορά θερμότητας σε κάθε παρτίδα — ακόμη και όταν πρόκειται για μεγάλους όγκους, υψηλά ιξώδη και ευαίσθητα συστατικά — και να απλοποιήσει τις απαιτήσεις καθαρισμού και συντήρησης.

Όμως, οι αναδευτήρες κυκλοφορούν στην αγορά σε ένα ευρύ φάσμα στυλ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πολλές επιλογές. Αυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις διαφορές και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με το προϊόν και τη διαδικασία σας, ώστε να είστε σε θέση να επιλέξετε το σχεδιασμό του αναδευτήρα που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας.

Παράγοντες επιλογής που σχετίζονται με το προϊόν

Όπως συμβαίνει κατά την επιλογή του σχεδιασμού του δοχείου σας, πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες σχετικά με το μείγμα των προϊόντων σας για να προσδιορίσετε την καλύτερη λύση αναδευτήρα για τις ανάγκες σας. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Χαρακτηριστικά μεμονωμένων συστατικών – Τα χαρακτηριστικά καθενός από τα συστατικά του προϊόντος σας και η σύνθεσή τους στο τέλος της διαδικασίας, επηρεάζουν τις επιλογές σχεδιασμού του αναδευτήρα. Πάρτε, για παράδειγμα, τρόφιμα με ευαίσθητα, φρέσκα υλικά – όπως πατάτες, ντομάτες, άλλα κομμένα λαχανικά και φρούτα – που πρέπει να μαγειρεύονται ομοιόμορφα και να παραμένουν ανέπαφα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάμειξης. Αυτά απαιτούν μια ήπια ανυψωτική και αναδιπλωτική δράση για να κρατήσουν τα συστατικά αιωρούμενα ομοιόμορφα στην παρτίδα και να μειώσουν την πιθανότητα ζημιάς.

Η ικανότητα ανάμιξης των συστατικών – ο βαθμός στον οποίο τα συστατικά σας είναι σε θέση να σχηματίσουν ένα ομοιογενές διάλυμα, διαλύοντας πλήρως το ένα το άλλο σε οποιαδήποτε συγκέντρωση – δηλαδή η αναμιξιμότητά τους – θα επηρεάσει το σχεδιασμό του αναδευτήρα σας. Τα συστατικά που αναμειγνύονται δύσκολα βρίσκονται συχνά σε κρέμες, σούπες, σάλτσες, μαγιονέζα και μαργαρίνες και μπορεί να απαιτούν αναδευτήρες με προπέλα υψηλής ταχύτητας / υψηλής διάτμησης ή δυνατότητες διπλής κίνησης, αντίθετης περιστροφής.

Βάρος προϊόντος και ιξώδες – Τα βαριά και πυκνά προϊόντα απαιτούν μια πολύ διαφορετική διαμόρφωση αναδευτήρα από τα ελαφρύτερα και χαμηλού ιξώδους προϊόντα. Με τα κοινά τρόφιμα, των οποίων το ιξώδες κυμαίνεται από 1 cP (υδαρές) έως 2 εκατομμύρια cP (π.χ. φυστικοβούτυρο), είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις προδιαγραφές για τον κατάλληλο στυλ μίξερ, όπως είναι η προπέλα, το ξύσιμο της επιφάνειας, υψηλή διάτμηση, διπλή κίνηση ή συνδυασμός αυτών.

Ποικιλία προϊόντων και μεταβλητότητα – Εάν θα παράγετε μόνο μία γραμμή προϊόντων, ο σχεδιασμός του αναδευτήρα σας μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως σε αυτό το προϊόν. Αλλά αν θα χρησιμοποιήσετε το δοχείο σας για να παράγετε πολλά προϊόντα, ο σχεδιασμός του αναδευτήρα σας πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να επιτρέπει μέγιστη παραγωγικότητα σε όλο το φάσμα.

Παράγοντες επιλογής σε σχέση με την επιχείρηση

Εκτός από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σας, εξετάστε αυτούς τους παράγοντες σχετικά με τις διαδικασίες και τις εγκαταστάσεις σας για να προσδιορίσετε την καλύτερη επιλογή λύσης αναδευτήρα:

Όγκος παραγωγής και εκμετάλλευσης – Πολλοί επεξεργαστές τροφίμων εκτελούν προγράμματα παραγωγής μεγάλου όγκου, μέχρι συνεχείς λειτουργίες 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η αναμενόμενη χρήση σας πρέπει να ληφθεί υπόψη στις προδιαγραφές του αναδευτήρα σας για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αξιοπιστία του, με ιδιαίτερη προσοχή στην ιπποδύναμη μονάδων κίνησης, την κατασκευή κιβωτίων ταχυτήτων και αξόνων, καθώς και τη λεπίδα και την κατασκευή μεταξύ των μελών του.

Πρόσβαση στην ισχύ – Η έλλειψη επαρκούς ισχύος είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αποτυχία της μονάδας μετάδοσης κίνησης του αναδευτήρα. Οι κινητήρες φθείρονται πιο γρήγορα όταν αντλούν αμπέρ πάνω από το βαθμολογημένο φορτίο τους.

Επιλογές αναδευτήρα: αντιστοιχίζοντας το σχέδιο στην ανάγκη σας

Αφού εξετάσετε το μοναδικό προϊόν και τους λειτουργικούς παράγοντες σας, μπορείτε να αρχίσετε να καθορίζετε την πιο αποτελεσματική λύση αναδευτήρα για την εφαρμογή σας:

Αναδευτήρας μίας κίνησης:

Στρέφεται συνεχώς προς μία κατεύθυνση με δυνατότητα μεταβλητής ταχύτητας. Εξοπλισμένος είτε με ράβδους ή βραχίονες σάρωσης, με ή χωρίς λεπίδες ξύστρας, μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να λειτουργούν με ημισφαιρικούς βραστήρες, καθώς και με δοχεία με κοίλο, κωνικό ή επίπεδο πυθμένα. Ο σχεδιασμός των αναδευτήρων μίας κίνησης, τους καθιστά ιδανικούς για απλή ανάμειξη υγρών χαμηλού ιξώδους ή απαλή ανάδευση προϊόντων υψηλότερου ιξώδους. Στους ημισφαιρικούς πάτους του καζανιού, η ενιαία κίνηση μπορεί επίσης να κλίνει για εξειδικευμένες εφαρμογές για δύσκολη ανάμιξη, όπου οι κάθετοι αναδευτήρες δεν επαρκούν.

Αναδευτήρας διπλής κίνησης:

Επίσης γνωστοί ως αντι-περιστρεφόμενοι αναδευτήρες, οι αναδευτήρες διπλής κίνησης χρησιμοποιούν δύο ομόκεντρους άξονες– έναν εσωτερικό και εξωτερικό – που στρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις για να παρέχουν λεπτομερή ανάμειξη και κατανομή της θερμότητας. Ενώ ορισμένοι αναδευτήρες διπλής κίνησης χρησιμοποιούν ξεχωριστούς δίσκους για τον έλεγχο κάθε άξονα, άλλοι κατασκευάζονται με έναν κινητήρα και μια κίνηση ταχυτήτων για να τροφοδοτούν τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς άξονες με την ίδια ταχύτητα. Οι αναδευτήρες διπλής κίνησης είναι ιδανικοί για προϊόντα υψηλού ιξώδους ή προϊόντα με συστατικά που απαιτούν απαλή ανάμειξη ή αναδίπλωση.

Η ανεξάρτητη επιλογή κιβωτίου ταχυτήτων μπορεί να μεγιστοποιήσει την ευελιξία ανάμειξης καθώς και να παρέχει επιπλέον υποστήριξη σε εφαρμογές βαρέως τύπου. Η τυπική βαθμονόμηση του σχεδιασμού του είναι στα 100.000 cP με διαθέσιμες επιλογές σχεδιασμού βαρέως τύπου, για να φιλοξενήσουν προϊόντα ιξώδους έως 2.000.000 cP. Για εφαρμογές ανάμειξης extreme-duty, ένας αδρανής οδοντωτός τροχός παρέχει επιπλέον σταθερότητα για το συγκρότημα κίνησης του αναδευτήρα. Ιδανική εφαρμογή για προϊόντα υψηλού ιξώδους ή εκείνα που περιέχουν συστατικά όπου απαιτείται τόσο διεξοδική ανάμειξη όσο και εναιώρηση συστατικών.

Κεκλιμένη ανάδευση:

Μπορεί να διαμορφωθεί είτε με ανάδευση μονής είτε διπλής κίνησης για να καλύψει τις ανάγκες των προϊόντων με εύθραυστα συστατικά, που μπορούν είτε να βυθιστούν είτε να επιπλέουν, όπως φρέσκα λαχανικά, φρούτα ή κρέατα, καθώς και εφαρμογές υψηλού ιξώδους, βαρέως τύπου. Λόγω του σχεδιασμού του, η κεκλιμένη ανάδευση πρέπει να συνδυάζεται με ημισφαιρικό βραστήρα. Με αυτή τη μορφή, οι λεπίδες ξύστρας μπορούν να σαρώσουν την εσωτερική επιφάνεια του βραστήρα, χωρίς να αφήσουν καθόλου μη αναμεμειγμένο προϊόν στο δοχείο και να θέσουν περισσότερο προϊόν σε επαφή με το περίβλημα θέρμανσης, για πιο συνεπή αποτελέσματα θέρμανσης και μαγειρέματος. Επιπλέον, ο γωνιακός αναδευτήρας δημιουργεί μια πιο ήπια ανυψωτική και αναδιπλωτική δράση, που διατηρεί όλα τα συστατικά ομοιόμορφα αιωρούμενα στην παρτίδα για να αποφευχθεί η βλάβη των συστατικών.

Διατίθεται σε διαμορφώσεις κλίσης 22,5°, 30° και 45° (η κλίση 45° είναι διαθέσιμη μόνο σε μία κίνηση). Ιδανικά χρησιμοποιείται για προϊόντα premium που απαιτούν απαλή κάμψη ή αναδίπλωση. Επίσης, για προϊόντα υψηλού ιξώδους που απαιτούν ενδελεχή ανάμειξη (π.χ. αλεσμένο βόειο κρέας, φασόλια, γεμίσεις πίτας).

Οι αναδευτήρες μπορούν να ρυθμιστούν με χαρακτηριστικά ή αναβαθμίσεις που μπορεί να προσθέσουν πρόσθετη αξία στο περιβάλλον παραγωγής. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το πεδίο εφαρμογής της επιχείρησής σας, η επιλογή του σωστού αναδευτήρα είναι μια σημαντική απόφαση που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και τη συνέπεια της διαδικασίας παραγωγής. Όσο καλύτερα ταιριάξετε το σχεδιασμό του αναδευτήρα με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος αλλά και της επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος σας.

Πηγή: Food Engineering

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο