Την αποτελεσματικότητα των πρωτεϊνών μπιζελιού και κάνναβης να δρουν ως φορείς πολυφαινολών από βατόμουρα απέδειξε νέα έρευνα
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υποστηρίζει την ανάπτυξη γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης με στόχο την αύξηση της σταθερότητας και της βιοδιαθεσιμότητας της πολυφαινόλης που προέρχεται από τα βατόμουρα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods συνέκρινε τον ορό γάλακτος, μια δημοφιλή πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών, με τις πρωτεΐνες μπιζελιού και κάνναβης για την ικανότητά τους να σχηματίζουν σύμπλοκα με πολυφαινόλες από τα βατόμουρα.
Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία δευτερογενών μεταβολιτών που παράγονται από τα φυτά και συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Τα βατόμουρα αποτελούν μια πλούσια πηγή διατροφικών πολυφαινολών, που αποδίδουν μεταξύ 200 και 400 mg συνολικών φαινολών ανά μισή κούπα ανάλογα με την ποικιλία και το χρόνο συγκομιδής του φρούτου. Ένας σημαντικός περιορισμός της χρησιμότητας των πολυφαινολών ως λειτουργικής τροφής είναι η κακή βιοδιαθεσιμότητά τους. Μόνο το 5-10% περίπου των πολυφαινολών που λαμβάνονται απορροφώνται στο λεπτό έντερο, με το υπόλοιπο 90-95% συνεχίζει στο παχύ έντερο όπου μεταβολίζεται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου ή αποβάλλεται.
Οι αλληλεπιδράσεις των διατροφικών πολυφαινολών με πρωτεΐνη από αγελαδινό γάλα έχουν μελετηθεί στο παρελθόν και τα αποτελέσματα απέδειξαν ενισχυμένη σταθερότητα και πρόσληψη των πολυφαινολών κατά τη διάρκεια της πέψης. Με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για γάλατα φυτικής προέλευσης, επιστήμονες μελέτησαν το αν οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (από αρακά και κάνναβη) μπορούν επίσης να αυξήσουν την βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ όλες οι πρωτεΐνες σχημάτισαν σύμπλοκα με τις πολυφαινόλες που απομονώθηκαν από βατόμουρα, οι πρωτεΐνες κάνναβης και μπιζελιού έδειξαν μεγαλύτερη συγγένεια δέσμευσης σε σχέση με τον ορό γάλακτος, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε παρατηρούμενες διαφορές στη δευτεροταγή δομή των πρωτεϊνών. Επίσης, η προσθήκη πολυφαινόλης δεν επηρέασε την πέψη οποιασδήποτε πρωτεΐνης από αυτές που μελετήθηκαν. Το pH φάνηκε να παίζει ρόλο στο σχηματισμό των συμπλόκων πρωτεΐνης-πολυφαινόλης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα που παρατηρούνται σε αυτό το μοντέλο συστήματος τροφίμων μπορεί να διαφέρουν από άλλα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται διαφορετικά προϊόντα διατροφής, όπως για παράδειγμα τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης.
Η παρούσα μελέτη καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των πρωτεϊνών μπιζελιού και κάνναβης να δρουν ως φορείς πολυφαινολών από βατόμουρα με παρόμοιο τρόπο με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Έτσι, υποστηρίζει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης με στόχο την αύξηση της σταθερότητας και της βιοδιαθεσιμότητας των προσληφθέντων πολυφαινολών από τους καταναλωτές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, στο ειδικό τεύχος με θέμα «Λειτουργικές Φυτικές Πρωτεΐνες στις Εφαρμογές Τροφίμων για την Προαγωγή της Υγείας».