Μια ερευνητική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP) παρήγαγε πρόσφατα, ένα βιοπλαστικό – ή «πράσινο πλαστικό» – από βόεια ζελατίνη τύπου Β, που θα κάνει το νέο πλαστικό βρώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον και θα έχει δυνατότητα να εφαρμοστεί σε ενεργά υλικά συσκευασίας τροφίμων.
Αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Polymers, αποτελείται από μια παραγωγή μεμβρανών βασισμένων σε ζελατίνη ενισχυμένη με νανογαλακτώματα με αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού και Cloisite Na +. Τα φιλμ χαρακτηρίστηκαν από διαπερατότητα υδρατμών, μηχανικές και θερμικές ιδιότητες, γωνία επιφανειακής επαφής, περίθλαση ακτίνων Χ και ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης.
Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι οι μεμβράνες που περιέχουν το νανογαλάκτωμα έχουν υψηλότερες τιμές διαπερατότητας και αύξηση της μηχανικής τους αντίστασης. Η προσθήκη νανοάργιλου συνέβαλε στην αύξηση της επιφανειακής υδροφοβικότητας του φιλμ και στην αύξηση της αντοχής σε εφελκυσμό, κατά τη θραύση, κατά περίπου 150%.
Η προσθήκη νανογαλακτωμάτων αιθέριων ελαίων οδήγησε σε αύξηση της θερμικής σταθερότητας. Η παρουσία διασποράς αργίλου συνέβαλε στο σχηματισμό μιας επιφάνειας που ήταν ελαφρώς πιο τραχιά και πιο κοκκώδης. Η προσθήκη του νανογαλακτώματος αιθέριου ελαίου μαύρου πιπεριού οδήγησε σε αύξηση του πορώδους της μήτρας ζελατίνης. Μέσω της ανάλυσης περίθλασης ακτίνων Χ
«Η ζελατίνη ήταν ένα από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή βιοπολυμερών. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της αφθονίας, του χαμηλού κόστους και των εξαιρετικών ιδιοτήτων σχηματισμού φιλμ. Εάν αυτό το είδος συσκευασίας γίνει ευρέως διαδεδομένο στην αγορά, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη χρήση πλαστικού κατασκευασμένου από μη βιοαποδομήσιμα πολυμερή και ως εκ τούτου την ποσότητα των στερεών αποβλήτων», δήλωσε η Márcia Regina de Moura Aouada, συν-συγγραφέας της μελέτης. “Επιπλέον, το βιοπλαστικό θα προστατεύσει καλύτερα τα συσκευασμένα τρόφιμα από τη μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς και θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών”.