Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία: Νέο βρώσιμο, βιοδιασπώμενο και αντιμικροβιακό υλικό

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΣυσκευασία: Νέο βρώσιμο, βιοδιασπώμενο και αντιμικροβιακό υλικό
spot_img

Μια ερευνητική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP) παρήγαγε πρόσφατα, ένα βιοπλαστικό – ή «πράσινο πλαστικό» – από βόεια ζελατίνη τύπου Β, που θα κάνει το νέο πλαστικό βρώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον και θα έχει δυνατότητα να εφαρμοστεί σε ενεργά υλικά συσκευασίας τροφίμων.

Αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Polymers, αποτελείται από μια παραγωγή μεμβρανών βασισμένων σε ζελατίνη ενισχυμένη με νανογαλακτώματα με αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού και Cloisite Na +. Τα φιλμ χαρακτηρίστηκαν από διαπερατότητα υδρατμών, μηχανικές και θερμικές ιδιότητες, γωνία επιφανειακής επαφής, περίθλαση ακτίνων Χ και ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης.

Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι οι μεμβράνες που περιέχουν το νανογαλάκτωμα έχουν υψηλότερες τιμές διαπερατότητας και αύξηση της μηχανικής τους αντίστασης. Η προσθήκη νανοάργιλου συνέβαλε στην αύξηση της επιφανειακής υδροφοβικότητας του φιλμ και στην αύξηση της αντοχής σε εφελκυσμό, κατά τη θραύση, κατά περίπου 150%.

 Η προσθήκη νανογαλακτωμάτων αιθέριων ελαίων οδήγησε σε αύξηση της θερμικής σταθερότητας. Η παρουσία διασποράς αργίλου συνέβαλε στο σχηματισμό μιας επιφάνειας που ήταν ελαφρώς πιο τραχιά και πιο κοκκώδης. Η προσθήκη του νανογαλακτώματος αιθέριου ελαίου μαύρου πιπεριού οδήγησε σε αύξηση του πορώδους της μήτρας ζελατίνης. Μέσω της ανάλυσης περίθλασης ακτίνων Χ

«Η ζελατίνη ήταν ένα από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή βιοπολυμερών. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της αφθονίας, του χαμηλού κόστους και των εξαιρετικών ιδιοτήτων σχηματισμού φιλμ. Εάν αυτό το είδος συσκευασίας γίνει ευρέως διαδεδομένο στην αγορά, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη χρήση πλαστικού κατασκευασμένου από μη βιοαποδομήσιμα πολυμερή και ως εκ τούτου την ποσότητα των στερεών αποβλήτων», δήλωσε η Márcia Regina de Moura Aouada, συν-συγγραφέας της μελέτης. “Επιπλέον, το βιοπλαστικό θα προστατεύσει καλύτερα τα συσκευασμένα τρόφιμα από τη μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς και θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών”.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα