Μια περιεκτική ιστορική αναδρομή στην πορεία της τεχνολογίας τροφίμων που έχει αλλάξει τον κόσμο.
Η τεχνολογία τροφίμων είναι ένας κλάδος της επιστήμης των τροφίμων που ασχολείται με την παραγωγή, τη συντήρηση, τον ποιοτικό έλεγχο και την έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων διατροφής.
Η πρώιμη επιστημονική έρευνα στην τεχνολογία τροφίμων επικεντρώθηκε στη συντήρηση των τροφίμων . Η ανάπτυξη της διαδικασίας κονσερβοποίησης του Nicolas Appert το 1810 ήταν ένα γεγονός-σταθμός για την τεχνολογία τροφίμων. Η διαδικασία δεν ονομαζόταν τότε κονσερβοποίηση και ο Appert δεν γνώριζε πραγματικά την αρχή πάνω στην οποία λειτουργούσε η ανακάλυψή του, αλλά η κονσερβοποίηση είχε σημαντικό αντίκτυπο στις τεχνικές συντήρησης των τροφίμων.
Η έρευνα του Louis Pasteur για την αλλοίωση του κρασιού και η περιγραφή του για το πώς να αποφευχθεί η αλλοίωση το 1864 ήταν μια πρώιμη προσπάθεια εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης στον χειρισμό των τροφίμων. Εκτός από την έρευνα για την αλλοίωση του κρασιού, και αφού ο Παστέρ ερεύνησε την παραγωγή αλκοόλ , ξυδιού, κρασιών και μπύρας , καθώς και το ξίνισμα του γάλακτος, ανέπτυξε την παστερίωση: Τη διαδικασία θέρμανσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για την καταστροφή των αλλοιώσεων των τροφίμων και των οργανισμών που προκαλούν ασθένειες. Στην έρευνά του στην τεχνολογία τροφίμων, ο Παστέρ έγινε ο πρωτοπόρος στη βακτηριολογία και στη σύγχρονη προληπτική ιατρική .
Ποιες εξελίξεις στην τεχνολογία τροφίμων έχουν συμβάλει σημαντικά στην σύγχρονη παραγωγή τροφίμων και έχουν αλλάξει τον κόσμο μας.
Μερικές από αυτές τις εξελίξεις είναι:
Instantized Milk Powder – Το στιγμιαίο γάλα σε σκόνη έχει γίνει η βάση για μια ποικιλία νέων προϊόντων που μπορούν να επανυδατωθούν. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την επιφάνεια του κονιοποιημένου προϊόντος ενυδατώνοντας εν μέρει την ξηρά με ψεκασμό σκόνη γάλακτος.
Ξήρανση με κατάψυξη – Η πρώτη εφαρμογή της λυοφιλοποίησης ήταν πιθανότατα στη φαρμακοβιομηχανία . Ωστόσο, μια επιτυχημένη μεγάλης κλίμακας βιομηχανική εφαρμογή της διαδικασίας ήταν η ανάπτυξη της συνεχούς λυοφιλοποίησης του καφέ.
Επεξεργασία σύντομου χρόνου σε υψηλή θερμοκρασία – Αυτές οι διεργασίες, ως επί το πλείστον, χαρακτηρίζονται από ταχεία θέρμανση και ψύξη, διατήρηση για μικρό χρονικό διάστημα σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία και άσηπτη πλήρωση σε αποστειρωμένα δοχεία.
Αποκαφεΐνωση του καφέ και του τσαγιού – Ο καφές και το τσάι χωρίς καφεΐνη αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε εμπορική βάση στην Ευρώπη γύρω στο 1900. Η διαδικασία περιγράφεται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ 897.763. Οι πράσινοι κόκκοι καφέ επεξεργάζονται με νερό, θερμότητα και διαλύτες για την απομάκρυνση της καφεΐνης από τους κόκκους.
Βελτιστοποίηση διαδικασίας παραγωγής– Η τεχνολογία τροφίμων επιτρέπει πλέον στην παραγωγή τροφίμων να είναι πιο αποτελεσματική. Οι μέθοδοι και η μεθοδολογία παραγωγής έχουν γίνει επίσης όλο και πιο εξελιγμένες.
Ασηπτική συσκευασία – η διαδικασία πλήρωσης ενός εμπορικά αποστειρωμένου προϊόντος σε ένα αποστειρωμένο δοχείο και ερμητικής σφράγισης των δοχείων έτσι ώστε να αποφευχθεί η επαναμόλυνση. Έτσι, αυτό οδηγεί σε ένα προϊόν σταθερό στο ράφι σε συνθήκες περιβάλλοντος.
Ακτινοβόληση τροφίμων – η διαδικασία έκθεσης τροφίμων και συσκευασιών τροφίμων σε ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει αποτελεσματικά οργανισμούς που ευθύνονται για την αλλοίωση και τις τροφιμογενείς ασθένειες και να εμποδίσει τη βλάστηση, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής.
Παράδοση φαγητού – Η παραγγελία πραγματοποιείται συνήθως είτε μέσω του ιστότοπου ενός εστιατορίου ή του παντοπωλείου ή της εφαρμογής για κινητά, είτε μέσω μιας εταιρείας παραγγελιών φαγητού. Το παραγγελθέν φαγητό συνήθως παραδίδεται σε κουτιά ή σακούλες στα κατώφλια του πελάτη.
Κατηγορίες Τεχνολογίας τροφίμων
Η τεχνολογία έχει καινοτομήσει στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:
Αγροτική τεχνολογία – ή AgTech, είναι η χρήση της τεχνολογίας στη γεωργία, την κηπουρική και την υδατοκαλλιέργεια με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης, της αποδοτικότητας και της κερδοφορίας. Η γεωργική τεχνολογία μπορεί να είναι προϊόντα, υπηρεσίες ή εφαρμογές που προέρχονται από τη γεωργία που βελτιώνουν διάφορες διαδικασίες εισροών/εκροών.
Η Επιστήμη Τροφίμων – η τεχνολογία στον τομέα αυτό εστιάζει στην ανάπτυξη νέων λειτουργικών συστατικών και εναλλακτικών Πρωτεϊνών.
Foodservice – η τεχνολογία καινοτομεί στον τρόπο με τον οποίο τα καταστήματα προετοιμάζουν, προμηθεύουν και σερβίρουν φαγητό εκτός σπιτιού. Υπάρχει μια τάση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το εστιατόριο του μέλλοντος με ρομποτική και CloudKitchens .
Η τεχνολογία Consumer Tech επιτρέπει αυτό που ονομάζουμε Consumer electronics , που είναι ο εξοπλισμός των καταναλωτών με συσκευές που διευκολύνουν τη διαδικασία μαγειρέματος.
Παράδοση φαγητού – καθώς η αγορά παράδοσης τροφίμων αυξάνεται, οι εταιρείες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις φέρνουν γρήγορα επανάσταση στη διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ των καταναλωτών και των καταστημάτων τροφίμων, με την παράδοση από πλατφόρμα σε καταναλωτή ως παγκόσμιο προβάδισμα.
Εφοδιαστική Αλυσίδα – Οι δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας μετακινούνται σημαντικά από την ψηφιοποίηση στην αυτοματοποίηση .
Αναδυόμενες τεχνολογίες
Η καινοτομία στον τομέα των τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, νέους τύπους τεχνολογίας επεξεργασίας πρώτων υλών, συσκευασία προϊόντων και νέα πρόσθετα τροφίμων. Η εφαρμογή νέων διαλυμάτων μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει τις δυσμενείς αλλαγές που προκαλούνται από μικροοργανισμούς , την οξείδωση των συστατικών των τροφίμων και τις ενζυματικές και μη ενζυματικές αντιδράσεις. Επιπλέον, μπορεί να παραδοθούν πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, καθώς και η καλύτερη γεύση του φαγητού λόγω βελτιώσεων στη σύνθεση των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των οργανοληπτικών αλλαγών, και αλλαγών στην αντίληψη και τις απολαύσεις από την κατανάλωση τροφής.
Στον 21ο αιώνα, οι αναδυόμενες τεχνολογίες περιλαμβάνουν την κυτταρική γεωργία , ιδιαίτερα το καλλιεργημένο κρέας , την τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων και τη χρήση πρωτεΐνης εντόμων.
Πληροφορίες από wikipedia