Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τεχνολογία τροφίμων: Η άγνωστη δύναμη του κρόκου αυγού

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤεχνολογία τροφίμων: Η άγνωστη δύναμη του κρόκου αυγού
spot_img

Αξιοποίηση της δύναμης του κρόκου αυγού: Μια νέα προσέγγιση για τη σταθερότητα της ελαιορητίνης της πάπρικας.

Η ελαιορητίνη της πάπρικας (PO) είναι μια φυσική χρωστική ουσία που εξάγεται από τις ώριμες πιπεριές τσίλι και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως φυσική πηγή καροτενοειδών χρωστικών. Το PO όχι μόνο έχει εξαιρετική χρωματική ικανότητα, αλλά έχει επίσης σημαντικές βιολογικές δράσεις όπως αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές λειτουργίες λόγω της περιεκτικότητάς του σε καροτενοειδή. Ωστόσο, το PO είναι ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το οξυγόνο, η θερμότητα και το φως, τα οποία μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε απώλεια της λειτουργικής του δραστηριότητας. Επιπλέον, η λιπόφιλη φύση του PO έχει ως αποτέλεσμα κακή υδατοδιαλυτότητα, περιορίζοντας σημαντικά τη χρήση του στα τρόφιμα. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η βελτίωση της διασποράς στο νερό και της σταθερότητας της ΡΟ έχει γίνει ένα καυτό θέμα στην επιστήμη τροφίμων, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα φαίνεται πως έλυσαν επιστήμονες τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Chengdu και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Huazhong που χρησιμοποίησαν ομογενοποίηση υψηλής πίεσης (HPH) για την αναδόμηση – λιποπρωτεΐνη πυκνότητας (LDL) από κρόκο αυγού, που παράγει ένα σταθερό υδατικό διάλυμα PO.  Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science of Animal Products.

Εξετάζοντας τη μικροδομή, το μέγεθος των σωματιδίων, την αποτελεσματικότητα της ενθυλάκωσης και τη σταθερότητα υπό διάφορες συνθήκες, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η HPH ενισχύει σημαντικά τη διαλυτότητα και τη σταθερότητα του PO, προσφέροντας μια πιο πράσινη, ασφαλέστερη μέθοδο χρήσης της LDL ως βιοενεργού φορέα.

«Η καινοτόμος χρήση της HPH για την αναδιαμόρφωση της LDL αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση φυσικών χρωστικών όπως η PO », δήλωσε ο Δρ Jinqiu Wang, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Αυτή η τεχνική όχι μόνο ενισχύει τον ρόλο της LDL ως αποτελεσματικού φορέα, αλλά διευρύνει επίσης τις πιθανές χρήσεις των φυσικών χρωστικών σε διάφορα προϊόντα διατροφής, σηματοδοτώντας μια πιο πράσινη και ασφαλή προσέγγιση στην επεξεργασία των τροφίμων».

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η HPH θα μπορούσε να επεκταθεί για να σταθεροποιήσει άλλες λιποδιαλυτές βιοδραστικές ενώσεις, ενισχύοντας την εφαρμογή τους στη βιομηχανία τροφίμων. Αυτή η μέθοδος προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη οδό προς μια πιο βιώσιμη και αποτελεσματική παραγωγή τροφίμων, αξιοποιώντας την ευελιξία της LDL ως φορέα για διάφορα θρεπτικά συστατικά και ενεργά συστατικά σε υδατικά διαλύματα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αυτό το σχήμα απεικονίζει τα αποτελέσματα της ομογενοποίησης υψηλής πίεσης (HPH) στη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας του κρόκου αυγού (LDL) που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της ελαιορητίνης της πάπρικας (PO). Η δομική ανάλυση (αριστερά) δείχνει την ακεραιότητα της πρωτεΐνης και τις δευτερογενείς αλλαγές δομής της LDL υπό διαφορετικές πιέσεις HPH. Οι κεντρικές εικόνες συγκρίνουν τη μορφολογία και την εμφάνιση της μη επεξεργασμένης LDL και της LDL που έχει υποστεί αγωγή με HPH (LDL-H100). Η δεξιά ενότητα παρουσιάζει αξιολογήσεις ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της θολότητας, του μεγέθους των σωματιδίων και του δυναμικού ζ, επιδεικνύοντας βελτιωμένη σταθερότητα με την αύξηση της πίεσης HPH. Το κάτω τμήμα εμφανίζει χαρακτηριστικά φορτίου, τονίζοντας τον μειωμένο ρυθμό αιώρησης και την ενισχυμένη απόδοση ενθυλάκωσης (EE) του PO με LDL που έχει υποστεί επεξεργασία με HPH, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα της τεχνικής να βελτιώσει τη σταθερότητα και την εφαρμογή του PO σε υδατικά περιβάλλοντα. Πίστωση Jinqiu Wang, Πανεπιστήμιο Chengdu, Κίνα

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο