Υπό κλινική ανάπτυξη εμβόλιο Salmonella (ορότυποι typhimurium, enteritidis, typhi).
Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες από επιστήμονες και εταιρείες για την ανάπτυξη εμβολίων κατά των τροφιμογενών παθογόνων. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν για την πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων.
Το 2009 ο ΠΟΥ πρόσθεσε εμβόλιο για τον ροταϊό, ο οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδα, στη λίστα των συνιστώμενων εμβολιασμών, αφού εξέτασε στοιχεία ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έως και 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου για ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Μια ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία, η Takeda, εκτελεί κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ σε ένα πιθανό εμβόλιο νοροϊού, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν την αποτελεσματικότητά του έναντι πολλών διαδεδομένων ιικών στελεχών. Μια κοινοπραξία για την παραγωγή εμβολίων κατά της Shigella και της εντεροτοξιγονικής Escherichia coli έχει χρηματοδοτηθεί με 50 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates από το 2007.
Πολλά σκευάσματα βρίσκονται σε κλινική ή προκλινική ανάπτυξη, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη είναι δύσκολο να αναπτυχθούν εμβόλια κατά των τροφιμογενών παθογόνων, επειδή μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στη γενετική τους σύνθεση, καθιστώντας δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που να είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των στελεχών ενός συγκεκριμένου παθογόνου. Για παράδειγμα η σαλμονέλα περιλαμβάνει περισσότερους από 2.500 ορότυπους. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εμβολίου που θα μπορούσε να αρρωστήσει τους ανθρώπους, επομένως πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
Τώρα ένα υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται υπό ανάπτυξη για την πρόληψη των λοιμώξεων από σαλμονέλα, συμπεριλαμβανομένων των ορότυπων S. typhimurium, S. typhi και S. enteritidis. Είναι ένα συζευγμένο εμβόλιο τρισθενούς σαλμονέλας (S. Enteritidis/S. Typhimurium/S. Typhi Vi) (TSCV), που χορηγείται ενδομυϊκά.
Τα εμβόλιο αναπτύσσεται από την φαρμακοβιομηχανία Bharat Biotech η οποία ήδη κυκλοφορεί εμβόλια για γρίπη τύπου Β (Hib), πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Β, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, τύφο, γρίπη των χοίρων (H1N1) και λύσσα.
Σύμφωνα με την GlobalData, που προχώρησε ήδη σε έρευνα για την πιθανότητα έγκρισης του εμβολίου, τα φάρμακα Φάσης Ι για Λοιμώξεις από Salmonella typhi έχουν 100% δείκτη επιτυχίας μετάβασης φάσης (PTSR) για την πρόοδο στη Φάση II.
Το GlobalData παρακολουθεί τη μετάβαση φάσης για το συγκεκριμένο φάρμακο και την πιθανότητα βαθμών έγκρισης, επιπλέον των σημείων αναφοράς ενδείξεων που βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα ανάπτυξης φαρμάκων 18 ετών.