Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θάνατος Ελληνίδας από Αλλαντίαση: Ο εστιάτορας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘάνατος Ελληνίδας από Αλλαντίαση: Ο εστιάτορας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
spot_img

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου που σέρβιρε μολυσμένες με αλλαντίαση σαρδέλες συνελήφθη.

Με κατηγορίες όπως «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «πώληση αλλοιωμένων ή τοξικών τροφίμων» θα παραπεμφθεί σε δίκη ο ιδιοκτήτης του chin Tchin Wine μπαρ στο Μπορντό της Γαλλίας, όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, σέρβιρε σαρδέλες σε κονσέρβα (τις οποίες είχε συσκευάσει ο ίδιος), η οποία είχε επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης, μια Ελληνίδα έχασε τη ζωή της και άλλα δεκαπέντε άτομα αρρώστησαν. Η άτυχη 32χρονη Ελληνίδα που επισκέφτηκε τη μονάδα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της πόλης διαγνώστηκε με άτυπα συμπτώματα φαρυγγίτιδας κατά την περίοδο της επιδημίας και πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα 20 Minutes η εισαγγελία του Μπορντό είχε αμέσως ξεκινήσει έρευνα με βασικές κατηγορίες «την ανθρωποκτονία από αμέλεια, τους τραυματισμούς από αμέλεια λόγω σκόπιμης μη συμμόρφωσης σε υποχρέωση προσοχής που επιβάλλεται από νόμο ή κανονισμό, την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής άλλων, την μη παροχή βοήθειας σε άτομο που κινδυνεύει και την πώληση αλλοιωμένων ή τοξικών τροφίμων» κ.α.

Οι αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων και οι τεχνικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν “καθώς και οι πολλαπλές και σχολαστικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Μπορντό” επέτρεψαν “να επισημανθούν διάφορες παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής από τον υπεύθυνο της επιχείρησης, ιδίως όσον αφορά την παρασκευή κονσερβοποιημένων προϊόντων βιοτεχνίας που πωλούνται σε πελάτες», δήλωσε η εισαγγελία του Μπορντό. Οι «κατηγορίες σε βάρος του υπεύθυνου του καταστήματος» οδήγησαν στην κράτησή του την περασμένη Τρίτη, ενώ οι ποινές που επιβάλλονται κυμαίνονται από δύο έως πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο από 45.000 έως 600.000 ευρώ.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια και δυνητικά σοβαρή νευροπαραλυτική νόσος που προκαλείται από BoNTs, που παράγεται κυρίως από το βακτήριο C. Botulinum. Το 2021, αναφέρθηκαν 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλλαντίαση που μεταδίδεται με τα τρόφιμα είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και συνήθως προκαλείται από ανεπαρκώς επεξεργασμένα, συχνά κονσερβοποιημένα στο σπίτι, διατηρημένα ή ζυμωμένα τρόφιμα. Στη Γαλλία, κατά την περίοδο 2008–2018, αναφέρθηκαν 82 κρούσματα τροφικής αλλαντίασης, που αντιπροσωπεύουν συνολικά 159 περιπτώσεις, και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που ενεπλάκησαν σε μία επιδημία ήταν έξι.

Η αλλαντίαση συνήθως διαγιγνώσκεται με την παρατήρηση κλινικών σημείων και συμπτωμάτων που συνάδουν με την ασθένεια. Παρόλα αυτά, τα νευρολογικά συμπτώματα και η αλληλουχία εξέλιξης μερικές φορές διαγιγνώσκονται λανθασμένα. Πράγματι, ορισμένες νευρολογικές ασθένειες, π.χ. μυασθένεια gravis και σύνδρομο Guillain-Barré, έχουν σημεία και συμπτώματα που επικαλύπτονται με την αλλαντίαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρχική εσφαλμένη διάγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν δυσκολία στην κατάποση, θολή όραση, μπερδεμένη ομιλία, μυδρίαση και καθοδική χαλαρή παράλυση. Η παράλυση αφορά τους αναπνευστικούς μύες στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτώντας εισαγωγή στη ΜΕΘ για αναπνευστική υποστήριξη. Έτσι, η αρχική αντιμετώπιση για ασθενείς με υποψία αλλαντίασης πρέπει να γίνεται με βάση τα κλινικά ευρήματα. Η εξέταση αίματος, κοπράνων και ύποπτων πηγών τροφής μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, αλλά αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα για αρκετές ημέρες και η θεραπεία δεν πρέπει να καθυστερήσει.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο