Οι διαφορετικές ψυχολογικές αντιδράσεις ανάλογα με το φαγητό που έχουμε καταναλώσει.
Οι γευστικές μας προτιμήσεις είναι μοναδικές και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τα γλυκά τρόφιμα, ενώ άλλοι μπορεί να απολαμβάνουν πικρές ή πικάντικες γεύσεις.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και απολαμβάνουμε το φαγητό είναι αρκετά σύνθετος. Οι γευστικές μας προτιμήσεις επηρεάζονται από ένα πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών. Τα συναισθήματα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι εμπειρίες του παρελθόντος παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των γαστρονομικών μας προτιμήσεων και αντιπαθειών.
Τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις γευστικές μας προτιμήσεις. Για παράδειγμα, όταν νιώθουμε θλίψη ή άγχος, μπορεί να επιθυμούμε τροφές παρηγοριάς με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν μια προσωρινή τόνωση της διάθεσης και μια αίσθηση παρηγοριάς.
Από την άλλη πλευρά, όταν νιώθουμε χαρούμενοι ή ικανοποιημένοι, μπορεί να είμαστε πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουμε νέα τρόφιμα ή να πειραματιστούμε με διαφορετικές γεύσεις. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές μπορεί να μας βοηθήσει να λαμβάνουμε πιο προσεκτικές αποφάσεις σχετικά με το τι τρώμε.
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ γιατί έχουμε διαφορετικές αντιδράσεις ανάλογα με το φαγητό που έχουμε καταναλώσει; Στις μέχρι σήμερα μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση της γεύσης στην κοινωνική επιρροή, η γλυκιά γεύση έχει αναφερθεί ότι αυξάνει την ευχάριστη διάθεση, ενώ η πικρή γεύση έχει αναφερθεί ότι αυξάνει την δυσάρεστη διάθεση.
Σε μια καινούρια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, εξετάστηκαν οι μεταβολές τόσο της ευχάριστης όσο και της εχθρικής συμπεριφοράς μετά τη δοκιμή γλυκών και πικρών ουσιών και πως η σειρά της αυτοαναφοράς αυτών των συναισθημάτων ή οι ατομικές διαφορές στην ευαισθησία στη γεύση μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Σε 99 συμμετέχουσες ανατέθηκε τυχαία να δοκιμάσουν μία από έξι γλυκές, πικρές και ουδέτερες γευστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες έρευνες για το θέμα αυτό, και στη συνέχεια συμπλήρωσαν αμέσως τις κλίμακες ευχαρίστησης και δυσαρέσκειας που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες έρευνες, η σειρά των οποίων αντισταθμίστηκε μεταξύ των συμμετεχόντων.
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι στατιστικές αναλύσεις δεν αποκάλυψαν καμία συσχέτιση μεταξύ του γλυκού ή οποιουδήποτε γευστικού παράγοντα και των βαθμολογιών ευχαρίστησης. Οι βαθμολογίες δυσαρέσκειας αυξήθηκαν αφού οι συμμετέχοντες δοκίμασαν πικρό, αλλά μόνο όταν η κλίμακα αυτή χορηγήθηκε πριν από την κλίμακα ευχαρίστησης.
Τα αποτελέσματά υποδηλώνουν ότι η προετοιμασία ενός φιλοκοινωνικού συστήματος γνωστικών-συναισθηματικών δομών μπορεί να εξαλείψει την δυσαρέσκεια που προκαλείται από την πικρή γεύση.
Ωστόσο, είναι πιθανές και άλλες εξηγήσεις και οι μελλοντικές εργασίες θα πρέπει να διερευνήσουν παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συσχέτισης της προσωπικότητας έναντι των χαρακτηριστικών, και του χρονισμού μεταξύ των εκτιμήσεων της γεύσης και της επίδρασης.