Δημοσιογράφος του Associated Press δοκίμασε κρέας εργαστηρίου από την Upside Foods και την Good Meat.
Η νέα τάση-εποχή-πορεία-στροφή του κλάδου τροφίμων, είναι το κρέας που φτιάχνεται σε εργαστήριο από κύτταρα μειώνοντας τον πόνο και την θανάτωση ζώων. Με «πρωτεργάτη» τη Σιγκαπούρη ακολούθησαν πολλές χώρες. Πρόσφατα οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως σε δύο εταιρείες για την παραγωγή και κυκλοφορία κρέατος εργαστηρίου ενώ και η ΕΕ περιμένει αιτήσεις για έγκριση τροφίμων που προέρχονται από κυτταροκαλλιέργεια.
Το κρέας εργαστηρίου παράγεται από λίγα μόνο κύτταρα που προέρχονται από έναν μυ ή άλλο όργανο κάποιου ζώου και, αυτά τα κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες και να δώσουν πχ. ένα στήθος κοτόπουλου ή ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι.
Αν και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την προτίμηση των καταναλωτών καθώς σύμφωνα με έρευνα φαίνεται πως το απορρίπτουν, ούτε και τις αντιδράσεις διαφόρων χωρών στη νέα τάση, εντούτοις μεγάλες βιομηχανίες επιμένουν με επενδύσεις εκατομμυρίων.
Όμως τι γεύση έχει το καλλιεργημένο κρέας; Ο Jonel Aleccia συνεργάτης του Associated Press μας δίνει μία… «πρώτη γεύση». Ο Aleccia επισκέφθηκε τις δύο εταιρείες που πήραν άδεια για κρέας εργαστηρίου στις ΗΠΑ: Την Upside Foods και Good Meat.
Στην Upside Foods στο Emeryville της Καλιφόρνια ο σεφ Τζες Γουίβερ σοτάρισε ένα καλλιεργημένο στήθος κοτόπουλου για τον Aleccia, σε σάλτσα λευκού βουτύρου κρασιού με ντομάτες, κάπαρη και φρέσκα κρεμμυδάκια. Ο “δοκιμαστής” είπε πως, το άρωμα ήταν δελεαστικό, όπως θα ήταν κάθε φιλέτο μαγειρεμένο σε βούτυρο. Και η γεύση ήταν ελαφριά και λεπτή με τρυφερή υφή, όπως κάθε στήθος κοτόπουλου που θα έφτιαχνε στο σπίτι.
Ο Jonel Aleccia στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Good Meat στην Καλιφόρνια όπου ο σεφ Zach Tyndall τον περίμενε με μια σαλάτα καπνιστού κοτόπουλου με μαγιονέζα, σταφίδες και καρύδια. Η σαλάτα συνοδεύτηκε από «μπούτι» κοτόπουλου – πιο σκούρο κρέας σερβιρισμένο με πουρέ πατάτας με ντεμί-γκλας από μανιτάρια-λαχανικά, παντζάρια και μικροσκοπικά μωβ μπουκέτα κουνουπιδιού.
Η γεύση ήταν πιο πλούσια από ένα στήθος κοτόπουλου, περισσότερο σαν το σκούρο κρέας του μηρού. Και η υφή ήταν και τρυφερή και μαστιχωτή, όπως θα έπρεπε να είναι ένα καλοψημένο μπούτι κοτόπουλου υποστήριξε ο Jonel Aleccia.