ΑρχικήΝέαΕΕ: Tι ισχύει για τα ονόματα εναλλακτικού γάλακτος, γιαουρτιού και κρέατος

ΕΕ: Tι ισχύει για τα ονόματα εναλλακτικού γάλακτος, γιαουρτιού και κρέατος

2 λεπτά ανάγνωσης

Με λίγα λόγια…

Στην Ευρώπη το φυτικό γάλα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «γάλα». Τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους ρητά (αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν σχετικούς όρους, όπως “στυλ τσένταρ”) και τα υποκατάστατα κρέατος μπορούν να χρησιμοποιούν όρους όπως “μπιφτέκι” και “λουκάνικα”.

- Advertisement -

Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται πλήρως, ενώ λαμβάνει χώρα μία συνεχής διαμάχη. Το 2020, υπήρξε μια απόφαση σχετικά με το εάν τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν σχετικούς όρους υφής όπως «κρεμώδες». Αργότερα απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2020 καταψηφίστηκε επίσης στην ΕΕ, μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα προστάτευε όρους που μοιάζουν με το κρέας, με προτάσεις τα «μπιφτέκια λαχανικών» να ονομάζονται «δίσκοι λαχανικών» και τα λουκάνικα «σωλήνες λαχανικών».

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν κάνει κινήσεις για να αλλάξουν τους δικούς τους νόμους. Πέρυσι, η Γαλλία ψήφισε για την απαγόρευση όρων κρέατος όπως «μπέικον» ή «κοτόπουλο» στις ετικέτες φυτικής προέλευσης. Αργότερα ήρε αυτήν την απαγόρευση αφού οι ΜΚΟ άσκησαν πιέσεις στο ανώτατο δικαστήριο. Μένει να δούμε αν αυτή η απαγόρευση θα επιστρέψει ξανά.

- Advertisement -

Η Ιταλία βρίσκεται υπό πίεση αυτή τη στιγμή να αλλάξει τους νόμους της με παρόμοιο τρόπο.

Από την άλλη Ελβετικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η σήμανση Vegan δίπλα στον όρο “κρέας” στα φυτικά προϊόντα την καθιστά μη παραπλανητική.

Υπενθυμίζεται ότι (εκτός ΕΕ), η Τουρκία έχει απαγορεύσει την παραγωγή και την πώληση «τυρού χωρίς γαλακτοκομικά».

Στις ΗΠΑ, ροφήματα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούν τον όρο “γάλα”, θα μπορούν να συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως αν αυτά είναι προϊόντα αρμέγματος ή όχι. Για παράδειγμα το ρόφημα από βρώμη θα εξακολουθήσει να φέρει το όρο “γάλα” παρά το γεγονός πως προκύπτει φυτικά. 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.