Στην ΕΕ το σήμα e χρησιμοποιείται για να διασφαλίσει ότι ο καταναλωτής έχει πλήρη επίγνωση ότι το βάρος του συσκευασμένου τροφίμου συμμορφώνεται με τους κανονισμούς.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις ανάκλησης συσκευασμένης μοτσαρέλας στην Τσεχία αλλά και mail που λαμβάνει το Cibum από Έλληνες καταναλωτές, για μειωμένο βάρος σε συσκευασίες τροφίμων σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία, (ξανά)διευκρινίζουμε τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και όσα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής.
Οι ετικέτες τροφίμων χρησιμεύουν ως βασικό εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, παρέχοντας πληθώρα πληροφοριών που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε ενημερωμένες επιλογές για το φαγητό που τρώμε. Στην ΕΕ, οι συσκευασίες τροφίμων απαιτείται να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων – και εκτός από τα συστατικά, τα αλλεργιογόνα και τις ημερομηνίες λήξης ή «καλύτερα πριν από»- και την καθαρή ποσότητα του τροφίμου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μοσχαρίσιος κιμάς με κομμάτια σκληρού πλαστικού και μετάλλου – Προειδοποίηση κινδύνου από το Υπουργείο Γεωργίας
Οι παρασκευαστές των τροφίμων πρέπει να συμμορφώνονται με τον κανονισμό και όσα έχουν το σύμβολο e (quantité estimée) πριν από το αναγραφόμενο βάρος, (που χρησιμοποιείται μόνο στην Ευρώπη) σημαίνει ότι το προϊόν είναι συμμορφούμενο με το «μέσο σύστημα», ενώ είναι ανεκτό ένα μικρό περιθώριο λάθους. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ποσότητα αναγράφεται σωστά, οι συσκευασίες που φέρουν το σήμα «℮» πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:
- Η μέση ποσότητα του προϊόντος σε συσκευασίες που προέρχονται από την ίδια παρτίδα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από την ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία. Για τον υπολογισμό της απόκλισης του μέσου βάρους εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 76/211/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
- Το ποσοστό των προσυσκευασιών που παρουσιάζει ένα αρνητικό σφάλμα ίσο ή ανώτερο του μεγίστου ανεκτού σφάλματος, όπως προβλέπεται από τον ακόλουθο πίνακα, πρέπει να είναι αρκετά μικρό.
Για την εφαρμογή του πίνακα, οι υπολογιζόμενες σε μονάδες μάζας ή όγκου τιμές των μεγίστων ανεκτών σφαλμάτων που υποδεικνύονται σε αυτόν επί τοις εκατό, πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω στο δέκατο του γραμμαρίου ή χιλιοστολίτρου.
Για παράδειγμα, εάν η συσκευασία των τροφίμων αναφέρει 35 g, το τρόφιμο πρέπει να είναι εντός 9% που είναι 31,85 g-38,15 g. Καμία προσυσκευασία που παρουσιάζει αρνητικό σφάλμα ανώτερο του διπλάσιου του μεγίστου ανεκτού σφάλματος του ανωτέρω πίνακα δεν μπορεί να φέρει το σήμα «℮».
Η ονομαστική ποσότητα αναφέρεται μόνο στο προϊόν. Δεν περιλαμβάνει τη συσκευασία ή τυχόν υλικά που χρησιμοποιούνται για την προστασία του προϊόντος, τον χειρισμό του (π.χ. το ξυλάκι από ένα γλειφιτζούρι), τη διατήρησή του (π.χ. πάγος) ή διευκολύνουν τη χρήση του (π.χ. δίσκος). Η μέτρηση ή ο έλεγχος γίνεται με τη χρησιμοποίηση ενός νόμιμου οργάνου μετρήσεως καταλλήλου για τη φύση των προς εκτέλεση εργασιών.
Το σήμα “℮” πρέπει να έχει ελάχιστο ύψος 3mm και πρέπει να τοποθετείται στο ίδιο πεδίο ορατότητας με την ένδειξη της μάζας ή του όγκου. Εφαρμόζεται για προϊόντα από 5 g/ml έως 10 kg/L. Το πραγματικό περιεχόμενο που λαμβάνεται υπόψη είναι το περιεχόμενο αυτό σε θερμοκρασία 20 °C, οποιαδήποτε και αν είναι η θερμοκρασία στην οποία γίνεται η πλήρωση ή ο έλεγχος
Η χρήση του σήματος «℮» (και επομένως των ελέγχων και της τεκμηρίωσης αυτών) δεν είναι υποχρεωτική. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι για περιπτώσεις μη χρήσης του σήματος «℮», δεν απαιτείται έλεγχος και καταγραφή αυτού. Σε προσυσκευασίες χωρίς «℮» κάθε παρτίδα σταθερής ονομαστικής ποσότητας περιεχομένου, πρέπει να έχει κατά μέσο όρο καθαρό περιεχόμενο τουλάχιστον ίσο με την ονομαστική ποσότητα, δηλαδή την ποσότητα που αναγράφεται επί της συσκευασίας. Επίσης, καμία συσκευασία δεν επιτρέπεται να έχει καθαρή ποσότητα περιεχομένου που να παρουσιάζει αρνητικό σφάλμα ανώτερο του μεγίστου ανεκτού αρνητικού σφάλματος όπως αποτυπώνεται στη νομοθεσία.