Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τηγανητές Πατάτες: Στα άκρα η διαμάχη Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κολομβίας

ΑρχικήΝέαΤηγανητές Πατάτες: Στα άκρα η διαμάχη Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κολομβίας
spot_img

Η διαμάχη ξεκίνησε το 2018 όταν η Κολομβία επέβαλε δασμούς έως και 8% για την καταπολέμηση των εισαγωγών φθηνών κατεψυγμένων “French Fries” από το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Η Κολομβία άσκησε προσφυγή κατά του πορίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια διαμάχη σχετικά με τους δασμούς εισαγωγής στις κατεψυγμένες πατάτες από το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Το θέμα καλείται να λύσει και πάλι ο ΠΟΕ (διεθνής οργανισμός που ασχολείται με τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο μεταξύ των χωρών) ο οποίος δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την επίλυση της πολυετούς εμπορικής διαμάχης.

Η Κολομβία επέβαλε δασμούς «αντιντάμπινγκ» μεταξύ 3% και 8% στις κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες τον Νοέμβριο του 2018, αφού παραπονέθηκε ότι οι τιμές των εισαγόμενων από την Ευρώπη French Fries, ήταν τεχνητά χαμηλές. Αυτοί οι δασμοί επηρέασαν το 85% των εξαγωγών της ΕΕ κατεψυγμένων πατατών στην Κολομβία. Ο ΠΟΕ στο πόρισμά του τάσσεται υπέρ της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι η Κολομβία  «δεν περιέλαβε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για ντάμπινγκ, ζημία και αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και της υποτιθέμενης ζημίας» και επίσης επεσήμανε αρκετές παραβιάσεις της συμφωνίας αντιντάμπινγκ του ΠΟΕ.

Αν και η ΕΕ στο σύνολό της εξάγει μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ κατεψυγμένες πατάτες στην Κολομβία ετησίως – η διαμάχη έχει συμβολική σημασία ιδιαίτερα για το Βέλγιο, που… εφηύρε τις τηγανητές πατάτες: Σύμφωνα με την παράδοση, το πιάτο γεννήθηκε στο Βέλγιο τον χειμώνα του 1680, όταν οι “φίλοι του τηγανητού ψαριού” στην πόλη Namur έπρεπε να βρουν κάτι άλλο να μαγειρέψουν όταν πάγωσε το ποτάμι της περιοχής. Μάλιστα το πιάτο έχει προστεθεί στη λίστα της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο