Μεγάλη Βρετανική έρευνα για το εάν οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για την είσοδο του καλλιεργημένου και γενετικά τροποποιημένου κρέατος στην καθημερινότητα και τη διατροφή τους.
Η κλιματική αλλαγή καλεί τη βιομηχανία τροφίμων σε λύσεις έκτακτης ανάγκης. Το καλλιεργημένο, γενετικά τροποποιημένο κρέας είναι η απάντηση στη συμβατική κτηνοτροφία, τόσο από άποψης εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, όσο και ηθικής, καθώς το εργαστηριακό κρέας δεν απαιτεί τη θανάτωση ζώων.
Και ενώ όλα αυτά πράγματι ισχύουν και το καλλιεργούμενο κρέας είναι μια βιώσιμη και ηθική λύση στο ζωικό κρέας, είναι οι καταναλωτές έτοιμοι για κάτι τέτοιο;
Μια έρευνα των οργανισμών FSA και Food and You 2, διερεύνησε τις απόψεις καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ουαλία, Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία τόσο για το καλλιεργούμενο κρέας όσο και γενικότερα για καινοτόμα, βιώσιμα τρόφιμα. Η έρευνα αφορά το χρονικό πλαίσιο Οκτώβριος 2021-Ιανουάριος 2022 και έλαβαν μέρος περίπου 5.800 ενήλικες.
Τα ευρήματα δείχνουν πως, αν και οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε πολιτικές έγκρισης και ένταξης του καλλιεργούμενου κρέατος και κάποια προϊόντα- αν και ελάχιστα- έχουν ήδη λάβει ρυθμιστικές εγκρίσεις, οι καταναλωτές μάλλον θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο για να το αποδεχτούν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως παρουσιάζονται από τον FSA, λιγότερο από το ένα τρίτο (28%) των καταναλωτών θα δοκίμαζε κρέας καλλιεργούμενο σε κάποιο εργαστήριο, ενώ μόνο το 9% θα το δοκίμαζε σίγουρα.
Αντίθετα, οι αρνητικοί στην παρούσα καινοτομία είναι πολύ περισσότεροι. Σχεδόν το 60% ανέφερε πως δεν είναι πρόθυμο να δοκιμάσει γενετικά τροποποιημένο κρέας, όπως το κυτταρικό, ενώ το 38% είναι απόλυτα σίγουρο πως δεν θα το δοκίμαζε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Food Navigator, επόμενος στόχος τoυ FSA είναι η καλύτερη ενημέρωση αναφορικά με το τι είναι το καλλιεργούμενο κρέας, καθώς και τα πλεονεκτήματά του.