Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το χοιρινό είναι λευκό ή κόκκινο κρέας;

ΑρχικήΝέαΤο χοιρινό είναι λευκό ή κόκκινο κρέας;
spot_img

Η διαμάχη και το τελικό συμπέρασμα για το εάν το χοιρινό πρέπει να κατατάσσεται στα λευκά ή στα κόκκινα κρέατα.

Το χοιρινό είναι το δεύτερο σε κατανάλωση είδος κρέατος στον κόσμο. Κι ενώ είναι τόσο δημοφιλές είδος κρέατος, πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται σχετικά με την ταξινόμησή του ως κόκκινο ή λευκό κρέας.

Σε σχετικό άρθρο της η εταιρείας “Κρέατα Αττικής Βουδούρης – Κώνστας Α.Ε.” που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1971 έδωσε την απάντηση, αν το χοιρινό πρέπει να θεωρείται λευκό ή κόκκινο κρέας.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Τα κρέατα ταξινομούνται σε λευκά ή κόκκινα ανάλογα με την ποσότητα μυοσφαιρίνης που υπάρχει στους μύες του ζώου.

Η μυοσφαιρίνη είναι μία πρωτεΐνη στον μυϊκό ιστό, η οποία δεσμεύει το οξυγόνο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Όταν η μυοσφαιρίνη έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο παράγει έναν έντονο κόκκινο χρωματικό τόνο. Αυτή η χρωστική ουσία είναι που δίνει στο κρέας το κόκκινο χρώμα του.

Το κόκκινο κρέας έχει υψηλότερη συγκέντρωση μυοσφαιρίνης απ’ ό, τι για παράδειγμα το κοτόπουλο ή το ψάρι, τα οποία θεωρούνται λευκά κρέατα.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία του ζώου, το φύλο, η διατροφή του, τα επίπεδα δραστηριότητας, η φυλή κ.ά, μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του κρέατος. Για παράδειγμα, οι μύες που ασκούνται έχουν υψηλότερη συγκέντρωση μυοσφαιρίνης, καθώς χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο για να δουλέψουν. Αυτό σημαίνει πως το κρέας που προέρχεται από ζώα με μεγάλη φυσική δραστηριότητα θα είναι πιο σκούρο από αυτό που προέρχεται από ζώα που δεν κινούνται ή κινούνται ελάχιστα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και τις Αρχές που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια και την ταξινόμηση των τροφίμων – όπως για παράδειγμα το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – το χοιρινό ταξινομείται ως κόκκινο κρέας. Ο λόγος είναι η ποσότητα μυοσφαιρίνης που βρίσκουμε στο χοιρινό κρέας, η οποία είναι αισθητά περισσότερη σε σχέση με αυτή που εντοπίζουμε στο κοτόπουλο και τα ψάρια.

Ένας επιπλέον λόγος είναι το γεγονός ότι τα γουρούνια θεωρούνται ζώα φάρμας, της ίδιας κατηγορίας δηλαδή με τα βοοειδή και τα αμνοερίφια.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τη γαστρονομική/μαγειρική παράδοση ο όρος «λευκό κρέας» αναφέρεται στο κρέας που έχει ένα λευκό χρώμα όταν είναι ωμό, και διατηρεί αυτό το χρώμα και αφού έχει μαγειρευτεί. Συνεπώς, από γαστρονομική σκοπιά, το χοιρινό κρέας ταξινομείται ως λευκό κρέας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ

Όπως είδαμε, το χοιρινό κρέας θεωρείται κόκκινο κρέας για την επιστημονική κοινότητα και λευκό κρέας για τη γαστρονομική κοινότητα. Οπότε, ποια από τις δύο κοινότητες έχει τη σωστή θέση;

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμη κι αν σήμερα είναι διαδεδομένο στον κόσμο της μαγειρικής το χοιρινό να θεωρείται λευκό κρέας, αυτή είναι μία άποψη που διαδόθηκε περισσότερο στη δεκαετία του ‘80.

Σε αυτό σίγουρα συνέβαλλε μία διαφημιστική καμπάνια από το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Χοιρινού Κρέατος (National Pork Board), με στόχο να προωθηθεί η κατανάλωση χοιρινού κρέατος ως μια εναλλακτική άπαχου κρέατος. Το σλόγκαν της εν λόγω καμπάνιας ήταν «Χοιρινό – το άλλο λευκό κρέας», κι απ’ ό, τι φαίνεται ήταν αρκετά επιτυχημένη, αφού πέτυχε το σκοπό της να θεωρηθεί το χοιρινό κρέας μια εναλλακτική στο κοτόπουλο, το ψάρι και τη γαλοπούλα. Συνεπώς, θα πρέπει το χοιρινό κρέας να το θεωρήσουμε κόκκινο κρέας, συντασσόμενοι με την άποψη της επιστημονικής κοινότητας

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο