Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φαγητό του αεροπλάνου δεν έχει καλή γεύση; Ακούστε τα αγαπημένα σας τραγούδια!

ΑρχικήΝέαΤο φαγητό του αεροπλάνου δεν έχει καλή γεύση; Ακούστε τα αγαπημένα σας τραγούδια!
spot_img

Πώς να κάνετε το φαγητό στο αεροπλάνο να έχει καλύτερη γεύση με τον πιο παράδοξο τρόπο!

Τα ταξίδια με το αεροπλάνο ανά τα χρόνια έχουν αναβαθμιστεί, προσφέροντας μάλιστα πολλές φορές μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία. Μέρος αυτής της εμπειρίας έχει γίνει καλύτερο από το γεγονός ότι προσφέρεται φαγητό στις πτήσεις, το οποίο πολλές φορές είναι αρκετά γευστικό.

Ωστόσο, όσο καλό κι αν είναι, το φαγητό που σερβίρεται στις πτήσεις έχει αρκετά μεγάλη διαφορά με ένα αντίστοιχο που θα μαγείρευε κανείς στο σπίτι του ή θα έτρωγε σε κάποιο εστιατόριο έξω, δηλαδή όχι τόσο καλη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι αλήθεια πως ένα ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να έχει πολλές συνέπειες, από το να μας προκαλέσει αφυδάτωση μέχρι και πρήξιμο του εσωτερικού αυτιού. Οπότε το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως κατά το πέταγμα, οι γευστικοί μας κάλυκες αλλάζουν, ακόμα και σε μικρές αποστάσεις, δεν μας προξενεί και τόση εντύπωση.

 Αλλά το πώς αλλάζει την αντίληψή μας μια πτήση για τη γεύση παρουσιάζει πραγματικό ενδιαφέρον. Το 2014, ο καθηγητής Charles Spence, επικεφαλής του Crossmodal Research Laboratory στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μαζί με μια ομάδα ερευνητών, δημοσίευσαν ένα άρθρο γνώμης , για το οποίο είχαν συγκεντρώσει ευρήματα για το πώς ο θόρυβος του αεροπλάνου μπορεί να επηρεάσει τη γεύση των φαγητών και των ποτών στον αέρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του στον ιστότοπο Food&Wine, ο καθηγητής εμπνεύστηκε την ιδέα για την έρευνα από τις πολλές περίεργες “λιγούρες” που είχαν οι άνθρωποι στις πτήσεις τους, παραγγέλνοντας φαγητά και ποτά που ίσως να μην τους άρεσαν συνήθως, όπως Bloody Mary- που θεωρείται ένα κάπως “αμφιλεγόμενο” κοκτέιλ.  

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Spence και της ομάδας, λοιπόν, η αλλαγή της γεύσης των τροφίμων και των ποτών κατά την πτήση οφείλεται στον στεγνό αέρα της καμπίνας, στην αλλαγή της πίεσης του αέρα, καθώς και στο συνεχές βουητό του κινητήρα. Τα 80-85 ντεσιμπέλ θόρυβο που κάνει ο κινητήρας του αεροπλάνου επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά μας να γευόμαστε τα γλυκά και τα αλμυρά, επομένως τα γεύματα των αεροπορικών εταιρειών χρειάζονται περισσότερο αλάτι και ζάχαρη για να αποκαταστήσουν τη γεύση που θα είχαν στη στεριά, είπε ο καθηγητής στο Food&Wine.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το γλυκό και το αλμυρό, ο Spence πρόσθεσε ότι ο θόρυβος φαίνεται να ενισχύει τη γεύση του umami, κάνοντας τα αλμυρά Bloody Marys ακόμη πιο απολαυστικά!

Όσο για το πώς μπορείτε να κάνετε τα γεύματα και τα ποτά σας να έχουν καλύτερη γεύση κατά την πτήση, ο Spence προτείνει στο ειδησεογραφικό μέσο πως τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου μπλοκάρουν τον ήχο του κινητήρα, οπότε θα αποκαταστήσουν κάπως τη γεύση σας! Το ίδιο αντίκτυπο έχει και το να ακούτε μουσική κατά την πτήση, οπότε, ναι, η καλή μουσική θα βελτιώσει τη γεύση του φαγητού!

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τον Τζέιμς- Τον άνδρα που λατρεύει τα γεύματα στα αεροπλάνα

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα