Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Πάμε για μια πάστα στου Παπασπύρου»: Η ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου

ΑρχικήΝέαΙστορία Τροφίμων«Πάμε για μια πάστα στου Παπασπύρου»: Η ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου
spot_img

Το ζαχαροπλαστείο που συνδέθηκε με την ιστορία της Αθήνας του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, χρησιμοποίησε μεθόδους προώθησης και προβολής που θα ζήλευαν οι σημερινοί marketers!

Του Θανάση Κάππου*

Σε μια πολύ δύσκολη εποχή, όπως αυτή του 1940, ιδρύεται ένα ζαχαροπλαστείο που είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της Αθήνας και της Ελλάδας του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, μιλάμε για ένα σημείο συνάντησης που έμεινε βαθιά χαραγμένο στο νου και στη μνήμη των Αθηναίων για πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια. Για πολλούς και σχετικούς μεταξύ τους λόγους. «Κ. Παπασπύρου & Υιοί».

Πάμε λοιπόν!

Η καταγωγή του παππού Κωνσταντίνου από τους Πενταγιούς της Φωκίδας. Άλλωστε, όλοι οι μεγάλοι γαλακτοπώλες και μετέπειτα ζαχαροπλάστες της Ελλάδας του εικοστού αιώνα ξεκίνησαν από τη Φωκίδα ή τη Φθιώτιδα.
Μια άγνωστη, για τους πολλούς, ιστορία. Η επιχείρηση ξεκινά από το καφενείο στη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με την Αραβαντινού, όπου ο παππούς Παπασπύρου δημιουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 1930 ένα πρωτοποριακό χώρο με «σινεμά» και παραστάσεις Καραγκιόζη, χωρίς εισιτήριο! Σε κάθε παιδάκι που ερχόταν στην παράσταση, έδινε, μάλιστα, ένα γλυκό!
Συγκεκριμένα, το βαριετέ με παραστάσεις Καραγκιόζη δημιουργείται το 1928-1932 και το 1932 με περίπου 1940 ο κινηματογράφος «Το στάδιο». Περίπου το 1940 ο χώρος μετατρέπεται στο πρώτο εργοστάσιο παγωτού και γλυκού, που τροφοδοτούσε όλη την Αττική και τα περίχωρα. Μέχρι και στη Λάρισα σκεφτείτε γινόντουσαν παραδόσεις! Επρόκειτο, πράγματι, για ένα πρότυπο εργαστήριο, για τα δεδομένα της εποχής.
«Πάμε για μια πάστα στου Παπασπύρου». Αλλά και για εκείνο το περίφημο κασάτο και για εκείνα τα αξέχαστα χάρτινα κυπελάκια για το παγωτό. Χάρτινο πράσινο κυπελάκι για την κρέμα και καφέ για τη σοκολάτα.

Κατάστημα Συντάγματος.

Ένα στέκι και σημείο συνάντησης για την Αθήνα της δεκαετίας του 1960 και 1970. Μέρος της καθημερινής ζωής της πόλης. Ένα κτίριο, στην Πλατεία Συντάγματος, που σταδιακά έγινε εξαώροφο, συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ., το οποίο διαμόρφωσε ο γιός του ιδρυτή της εταιρείας, Κωνσταντίνος Παπασπύρου.

Ποιος δε θυμάται τις περίφημες καρέκλες της Πλατείας για τον πρωινό καφέ; Τον εσωτερικό χώρο με το ζαχαροπλαστείο, το γαλλικό εστιατόριο και τη ζωντανή μουσική το βράδυ; Τώρα, η εισαγωγή στη λογική του self-service στο φαγητό στο μαγαζί του Συντάγματος και στη λογική του take-away και τα έτοιμα γεύματα από το μαγαζί της οδού Πουλίου μερικά χρόνια αργότερα, ήταν μερικές από τις πρώιμες καινοτομίες του «Παπασπύρου» που άφησαν εποχή.

Σε μια διαφορετική Αθήνα. Σε ένα διαφορετικό Σύνταγμα. Σαράντα και πενήντα χρόνια πριν, με τον «Παπασπύρου» να είναι το σημείο αναφοράς για κάθε πρωινή και βραδινή διασκέδαση. Η επέκταση τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερη και σημαντική. Γνωστή σε όλους, όσους εκτιμούν το καλό και ποιοτικό γλυκό και φαγητό.
Μια μπράντα με ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση, την ποιότητα και τον σεβασμό στον πελάτη. Πλεονεκτήματα μοναδικά και για τότε και για σήμερα!

Σημείωμα cibum: Σήμερα η τρίτη γενιά Παπασπύρου, ο Κωνσταντίνος, ο Θανάσης και ο Φίλιππος συνεχίζουν με καταστήματα στην Αττική και κεντρική μονάδα παραγωγής στις Αχαρνές. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

*O Θανάσης Κ. Κάππος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει ιστορικά και πολιτικά βιβλία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο