Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το νέο φυτοφάρμακο “θαύμα” που σκοτώνει όλες τις μέλισσες!

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΤο νέο φυτοφάρμακο "θαύμα" που σκοτώνει όλες τις μέλισσες!
spot_img

Ένα νέο φυτοφάρμακο που θεωρείται πιθανός διάδοχος των απαγορευμένων νεονικοτινοειδών προκάλεσε 100% θνησιμότητα σε μέλισσες σε πρόσφατη δοκιμή.

Το νέο φυτοφάρμακο, η flupyradifurone, θεωρείται ότι ενέχει λιγότερο κίνδυνο για τους επικονιαστές και, κατά συνέπεια, έχει λάβει άδεια παγκοσμίως για χρήση σε καλλιέργειες που επισκέπτονται οι μέλισσες. Μεταξύ των καλλιέργειών που χρησιμοποιείται είναι Μηλιά, Αχλαδιά, Αμπέλι επιτραπέζιο, Αμπέλι οινοποιήσιμο, Αμπέλι σταφίδα, Μελιτζάνα, Πιπεριά, Τομάτα, Αγγούρι, Καρπούζι, Κολοκύθα, Κολοκυθάκι, Μαρούλι, Καπνός, Καλλωπιστικά, Καρπούζι, Μελιτζάνα και Φράουλα.

Ωστόσο, έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, ανακάλυψε, αντίθετα με τις προσδοκίες τους, ότι η χημική ουσία ήταν θανατηφόρα στις μέλισσες Osmia lignaria που εκτέθηκαν σε αγριολούλουδα που είχαν υποστεί επεξεργασία με αυτό το φυτοφάρμακο.

Βρήκαν επίσης μια σειρά από υποθανατηφόρα αποτελέσματα. Επτά ημέρες μετά την εφαρμογή, οι μέλισσες που απελευθερώθηκαν στα φυτά που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αρχίσουν να φωλιάζουν, είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί τροφοσυλλέκτες, με 12,78% περισσότερο χρόνο κατά μέσο όρο για τη συλλογή γύρης και νέκταρ από τις μέλισσες ελέγχου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Harry Siviter από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Μπρίστολ εξήγησε: «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στη φλουπυραδιφουρόνη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για σημαντικούς επικονιαστές και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις άγριες μέλισσες σε ρεαλιστικές συγκεντρώσεις στον αγρό».

Οι μέλισσες είναι ζωτικοί επικονιαστές των καλλιεργειών και των αγριολούλουδων. Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα μπορούν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους επικονιαστές που έχουν οδηγήσει σε περιορισμούς υψηλού προφίλ στη χρήση τους στην ΕΕ και σε άλλες περιοχές, γεγονός που έχει αυξήσει τη ζήτηση για «καινοφανή» εντομοκτόνα.

«Λόγω περιορισμών στις επίσημες οικοτοξικολογικές αξιολογήσεις, υπάρχει επείγουσα ανάγκη αξιολόγησης πιθανών θεραπειών καλλιέργειας αντικατάστασης», πρόσθεσε ο Harry Siviter.

«Αυτά τα αποτελέσματα προειδοποιούν κατά της χρήσης νέων εντομοκτόνων ως άμεσης αντικατάστασης των νεονικοτινοειδών.

«Τα ευρήματά μας προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που καταδεικνύουν ότι οι αξιολογήσεις κινδύνου φυτοφαρμάκων δεν προστατεύουν επαρκώς τις άγριες μέλισσες από τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης φυτοφαρμάκων».

Για να αποφευχθεί η συνέχιση των κύκλων απελευθέρωσης και αφαίρεσης νέων φυτοφαρμάκων, με συνακόλουθες επιπτώσεις στο περιβάλλον, η ομάδα λέει ότι πρέπει να αξιολογηθεί μια ευρεία βάση αποδεικτικών στοιχείων πριν από την ανάπτυξη πολιτικής και ρύθμισης.

Ο Χάρι είπε: «Ο περιορισμός της χρήσης εμπορικών φυτοφαρμάκων που περιέχουν φλουπυραδιφουρόνη σε μη ανθοφόρα καλλιέργειες θα ήταν λογικός ενώ διεξάγεται περισσότερη έρευνα. Μακροπρόθεσμα, όπως βλέπουμε ήδη στην ΕΕ, απαιτείται μια κίνηση προς μια πιο ολιστική προσέγγιση για την αξιολόγηση κινδύνου που λαμβάνει υπόψη τη βιολογία των μελισσών».

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει την έρευνά της στη μέτρηση του αντίκτυπου της έκθεσης μέσω του εδάφους στις μοναχικές μέλισσες.

Πηγή : Υλικό που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ

Αναφορά: Harry Siviter, Jennie DeVore, Lily K. Gray, Nicholas A. Ivers, Elizabeth A. Lopez, Ian M. Riddington, Clara Stuligross, Shalene Jha, Felicity Muth. Ένα νέο φυτοφάρμακο έχει θανατηφόρες συνέπειες για έναν σημαντικό επικονιαστή . Science of The Total Environment , 2024; 952: 175935 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2024.175935στην Apis για την καλύτερη προστασία των επικονιαστών από τις ανεπιθύμητες αρνητικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο