Τι σημαίνει ο νέος νόμος που επιτρέπει τα τρόφιμα με γονιδιακή επεξεργασία στη Μεγάλη Βρετανία για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον;
To πράσινο φως για τα τρόφιμα με γονιδιακή επεξεργασία δίνει μια νέα αλλαγή στη νομοθεσία της Μεγάλης Βρετανίας.
Η γονιδιακή επεξεργασία των τροφίμων περιλαμβάνει ακριβείς αλλαγές στο DNA ενός οργανισμού- εν προκειμένω μιας τροφής- για να ενισχυθούν ορισμένα χαρακτηριστικά της, όπως για παράδειγμα λαχανικά που να καλλιεργούνται με λιγότερο νερό και υψηλότερη θερμοκρασία.
Όσοι επιστήμονες και ειδικοί τροφίμων τάσσονται υπέρ της νέας νομοθεσίας θεωρούν πως θα συμβάλλει στην ευρύτερη παραγωγή πιο ανθεκτικών καλλιεργειών στις νέες καιρικές συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή.
Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως η Ευρώπη αντιμετώπισε φέτος μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 500ων ετών, η οποία ανάγκασε κράτη, όπως η Γαλλία και η Καταλονία να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των υδάτων. Παράλληλα, τα ρεκόρ απουσίας βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν τις ευρωπαϊκές χώρες να αποδώσουν πολύ κακές σοδειές, με αποτέλεσμα λιγότερα, χειρότερης ποιότητας ή/και πιο ακριβά φρούτα και λαχανικά.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο βρετανικό ιστότοπο BBC, o νέος νόμος, με το όνομα Precision Breeding Act, που ισχύει αποκλειστικά και μόνο στην Μεγάλη Βρετανία, ανοίγει επίσης την πόρτα για την ανάπτυξη γενετικά επεξεργασμένων ζώων φάρμας, αλλά θα απαιτηθεί περαιτέρω ψηφοφορία από τους βουλευτές πριν επιτραπεί.
Επί του παρόντος, οι κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας επιτρέπουν την εμπορική χρήση της επεξεργασίας γονιδίων
Μιας και η ΕΕ δεν επιβάλλει πολλούς περιορισμούς στο κομμάτι της γονιδιακής επεξεργασίας, η Μεγάλη Βρετανία μπόρεσε χάρη στο Brexit να χαλαρώσει τους κανόνες για τη νεότερη τεχνολογία. Μάλιστα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), καθηγητής Γκίντεον Χέντερσον στηρίζει ένθερμα την απόφαση της κυβέρνησης με το πρόσχημα ότι με αυτό τον τρόπο θα ευνοηθεί η καλύτερη παραγωγή τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας στη χώρα.
Να σημειωθεί ότι ο παρών νόμος επιτρέπει μόνο γενετικές αλλαγές που προσεγγίζουν τα αποτελέσματα της παραδοσιακής παραγωγής προγραμμάτων διασταύρωσης που χρησιμοποιούνται ήδη σήμερα, αλλά όχι την εισαγωγή γονιδίων από άλλα είδη και δεν θα επιτρέπεται. Θα επιτρέπεται, όμως, η χρήση γονιδιακής επεξεργασίας και άλλων μεθόδων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι μια καλλιέργεια που δεν διαφέρει από μια ποικιλία που θα μπορούσε να έχει παραχθεί φυσικά, αναφέρει το BBC.
Φυσικά, κάτι τόσο “αμφιλεγόμενο”, όπως είναι η γενετική τροποποίηση των τροφίμων δεν θα μπορούσε να μην έχει επικριτές, οι οποίοι θεωρούν τον νέο νόμο την απαρχή μιας καταστροφής για τα τρόφιμα, την παραγωγή και το περβάλλον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οργάνωση κατά των ΓΤΟ, Beyond GM, ανησυχεί πως οι γενετικά επεξεργασμένες καλλιέργειες δεν θα χρειαστεί να περάσουν από τις εκτενείς δοκιμές που απαιτούνται για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην ΕΕ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εισαγωγή τοξινών και αλλεργιογόνων στο τροφική αλυσίδα. Ορισμένοι θεωρούν, επίσης, πως η επισήμανση τροφίμων με γονιδιακή επεξεργασία δεν θα είναι πάντα ξεκάθαρη και πως αυτό μπορεί δυνητικά να “επιτρέψει” την είσοδο τέτοιων τροφίμων σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου εξακολουθεί να απαγορεύεται.