Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

ΑρχικήΝέαΤο σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση
spot_img

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Θα σας πάω λίγα χρόνια πίσω σήμερα, 15 χρόνια για την ακρίβεια. Τον Ιούνη του 2008, ΤΟ ΒΗΜΑ (τότε ήταν εφημερίδα που άξιζα να αρθρογραφώ), γράφαμε για το θέμα του ηλι(θι)ελαίου από την Ουκρανία. Είχα βγει ανοικτά τότε στα ΜΜΕ να μιλήσω για τον εμπαιγμό που γινόταν σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο με το ηλιέλαιο από την Ουκρανία.

Κανείς δεν ήξερε την ακριβή χημική δομή του επιμολυντή αλλά συνάδελφοί μου έβγαιναν στα κανάλια και δήλωναν ότι το ηλιέλαιο εκείνο είναι ασφαλές.

Όταν τους ρωτούσαμε πώς είναι τόσο βέβαιοι αφού δεν ξέρουμε αν πρόκειται για αλειφατικούς ή αρωματικούς υδρογονάνθρακες, πετούσαν την μπάλα στην εξέδρα!

Και αυτές τις μέρες, ήρθε η δικαίωσή μας, όπως διαβάσαμε στο cibum : οι εμπειρογνώμονες της EFSA κατέληξαν προσωρινά στο συμπέρασμα ότι οι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες με ορυκτέλαια (MOSH) δεν προκαλούν ανησυχία για την υγεία. Αντίθετα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ορισμένες ουσίες της ομάδας που είναι γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) αποτελούν πιθανή ανησυχία για την υγεία. Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης δύο διαφορετικούς τύπους MOAH, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να περιέχουν γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για γονοτοξίνες σαν αυτές δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ένα ασφαλές επίπεδο.

Τους πήρε 15 χρόνια για να το καταλάβουν αυτό που τους ρωτούσαμε από τον Ιούνη του 2008!

Ότι άλλο οι κορεσμένοι και άλλο οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες!

15 χρόνια!

Πώς μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε τους «ειδικούς»;

Οέο!

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα