Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τραυματισμοί από μπουκάλια Coca Cola

ΑρχικήΝέαΤραυματισμοί από μπουκάλια Coca Cola
spot_img

Οι τραυματισμοί των ματιών και επακόλουθη απώλεια της όρασης από τα γυάλινα μπουκάλια της Coca Cola είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Οι τραυματισμοί από έκρηξη γυάλινων μπουκαλιών αποτελούν ένα σημαντικό και υποτιμημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μελέτες έχουν καταγράψει περιπτώσεις οφθαλμικών τραυματισμών που προκύπτουν από την έκρηξη φιαλών υπό πίεση, όπως οι φιάλες της Coca Cola, με τη συχνότητα να ποικίλλει μεταξύ χωρών.

- Advertisement -

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Ophthalmology, το γυαλί αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρούς τραυματισμούς, κυρίως λόγω της ευθραυστότητάς του και περισσότερο από το 80% των τραυματισμών προκλήθηκε από θραύσματα γυαλιού, με μόλις μία περίπτωση να οφείλεται σε καπάκι.

Το υψηλό αυτό ποσοστό αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη χρήση γυάλινων φιαλών στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες, όπου προτιμώνται πλαστικές φιάλες. Οι αναφορές από χώρες όπως η Ινδία και το Κουβέιτ παρουσιάζουν αντίστοιχα ευρήματα, υπογραμμίζοντας τον συσχετισμό του υλικού συσκευασίας με τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η μονόπλευρη συμμετοχή ήταν κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις, με σοβαρή απώλεια όρασης να παρατηρείται στο 66,7% των ασθενών. Οι βλάβες αυτές είναι συχνά σοβαρότερες από τα ποσοστά που καταγράφονται σε άλλες χώρες, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη φύση των θραυσμάτων γυαλιού και στις συνθήκες αποθήκευσης και χειρισμού των φιαλών. Η ανάδευση, η έκθεση στη θερμότητα και η πτώση των φιαλών συμβάλλουν στην αύξηση της εσωτερικής πίεσης, οδηγώντας σε εκρήξεις.

Η υπόθεση της Gladys Escola το 1944 στην Καλιφόρνια αποτέλεσε σημείο καμπής για την ευθύνη των κατασκευαστών. Η Escola τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη μιας γυάλινης φιάλης Coca Cola ενώ εργαζόταν ως σερβιτόρα. Παρότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν περιορισμένα, η υπόθεση οδήγησε στην αναγνώριση της αρχής «res ipsa loquitur» για την απόδειξη αμέλειας. Ο δικαστής Roger Traynor πρότεινε την εφαρμογή του κανόνα της αντικειμενικής ευθύνης, ο οποίος κατοχυρώθηκε αργότερα, καθιστώντας τους κατασκευαστές υπεύθυνους για ελαττωματικά προϊόντα.

Η πρόληψη τέτοιων τραυματισμών απαιτεί την αντικατάσταση των γυάλινων φιαλών με πλαστικές στις αναπτυσσόμενες χώρες, την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους του απρόσεκτου χειρισμού και την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας από τους κατασκευαστές. Παράλληλα, η υιοθέτηση αυστηρών νομικών πλαισίων διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών από τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ελαττωματικά προϊόντα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο