Πού οφείλεται αυτός ο αποχρωματισμός και είναι άραγε επικίνδυνος για την υγεία μου;
Κάποιες φορές οι πατάτες που βρίσκουμε στους πάγκους της αγοράς, που έχουμε αποθηκεύσει στο σπίτι αλλά και τα πατατάκια μέσα στο πακέτο, παρουσιάζουν πράσινο αποχρωματισμό. Αν καθαρίζουμε μόνοι μας τις πατάτες μας, συνήθως προνούμε να αφαιρούμε το ιδιαίτερα πράσινο κομμάτι και να χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας την υπόλοιπη πατάτα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα 5 είδη θαλασσινών που καταναλώνουμε συχνά και είναι τίγκα στα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δείτε αν τρώτε αυτό για πρωινό και κόψτε το! Οδηγεί σε διπλασιασμό των κρουσμάτων άνοιας – Μελέτη
Το πράσινο χρώμα στην πατάτα μπορεί να είναι είτε χλωροφύλλη είτε σολανίνη. Και τα δύο προκαλούνται κυρίως από την έκθεση της πατάτας στο φως (αλλά όχι αποκλειστικά). Ο φωτισμός φθορισμού και η θερμοκρασία δωματίου σε τουλάχιστον 20 βαθμούς Κελσίου μπορούν να ολοκληρώσουν τη διεργασία κατά την οποία γίνεται πράσινη μια ακατέργαστη πατάτα, μέσα σε μόλις τρεις έως πέντε ημέρες και ορισμένες ποικιλίες πατάτας θα αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα σε μόλις 12 ώρες ακόμα και υπό χαμηλό φωτισμό πυρακτώσεως.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται δημοφιλής μπαταρία κουζίνας (βρύση) – Απελευθερώνει επικίνδυνη ποσότητα μολύβδου
Η χλωροφύλλη δεν είναι επιβλαβής, μάλιστα περιέχει και ωφέλιμη ποσότητα σιδήρου. Η σολανίνη όμως, η οποία είναι μια γλυκοαλκαλοειδής χημική ένωση, από κάποια συγκέντρωση και πάνω είναι τοξική.
Τα «Πρότυπα για την πατάτα» του USDA θεωρούν ότι μια πατάτα που είναι περισσότερο από 5% πράσινη είναι κατεστραμμένη και οι παρτίδες πατάτας που τις περιέχουν, θα βαθμολογούνται με βαθμό χαμηλότερο του 1 στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες πράσινες πατάτες δεν βγαίνουν ποτέ καν στην αγορά.
Μπορούμε να καταναλώσουμε πράσινες πατάτες;
Σολανίνη περιέχουν οι πατάτες φυσιολογικά, σε πολύ μικρή ποσότητα και είναι μέρος της φυσικής άμυνας της πατάτας, καθώς έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες. Το πρασίνισμα όμως είναι ένδειξη αύξησης της περιεκτικότητας της σολανίνης σε ενδεχομένως τοξικά για τον άνθρωπο επίπεδα. Και επειδή δεν μπορούμε με το μάτι να ξέρουμε αν είναι χλωροφύλλη ή σολανίνη το πράσινο που βλέπουμε (το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο) δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πράσινο μέρος της πατάτας!
Σολανίνη: Σημάδια δηλητηρίασης από πράσινες πατάτες
Εάν οι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα σολανίνης μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- πόνος στο στομάχι
- Διάρροια
- Κάνω εμετό
- λιποθυμία
- Δύσπνοια
- κράμπες
Σπανιότερα, η κατάποση σολανίνης μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, ίκτερο, παράλυση και θάνατο. Όσον αφορά τα τοξικά επίπεδα για τους ανθρώπους, ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι ένα άτομο 90 κιλών θα έπρεπε να φάει περίπου 9 κιλά κανονικές ολόκληρες πατάτες που έχουν πρασινίσει, σε μια μέρα για να αρρωστήσει.
Όμως οι εντελώς πράσινες πατάτες, όπου το επίπεδο σολανίνης μπορεί να είναι δεκαπλάσιο, η επικίνδυνη ποσότητα μειώνεται στα δύο κιλά.
Όσον αφορά τα πατατάκια, ο σχηματισμός σολανίνης εντοπίζεται κοντά στη φλούδα της πατάτας, συνήθως όχι περισσότερο από 3 mm. Καθώς ξεφλουδίζονται για επεξεργασία, συνήθως αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας που αποτελείται από αυτά τα τρία χιλιοστά. Όσες κηλίδες πράσινου έχουν απομείνει δεν είναι ικανή ποσότητα για να μας βλάψουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαράζ ανακλήσεων Ιταλικών τυριών – Κίνδυνος λιστερίωσης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μυστικό για ζουμερό σολομό στον φούρνο
Αποφύγετε τη δηλητηρίαση από σολανίνη
- Για να μειωθεί ο κίνδυνος στο ελάχιστο, οι πατάτες πρέπει να φυλάσσονται πάντα σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος .
- Μην επαναχρησιμοποιείτε το νερό μαγειρέματος από πατάτες. Η σολανίνη είναι ανθεκτική στη θερμότητα (έως 260 βαθμούς Κελσίου) και μέρος της περνά στο νερό μαγειρέματος κατά το μαγείρεμα.
- Αλλάζετε τακτικά το λίπος τηγανίσματος των προϊόντων πατάτας.