Το κοτόπουλο που έκανε τους μικρούς μαθητές να έχουν ναυτία και να κάνουν εμετούς
Δεκάδες Ινδονήσιοι μαθητές σχολείων υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση δωρεάν γευμάτων που προσφέρονται μέσω ενός νέου εμβληματικού προγράμματος του Προέδρου Prabowo Subianto που ευελπιστεί να φτάσει τα 82,9 εκατομμύρια παιδιά και έγκυες γυναίκες από τον πληθυσμό των 280 εκατομμυρίων της χώρας έως το 2029.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός και στην Ελλάδα για τα μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης των πτηνών που μολύνουν ανθρώπους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δείτε αν τρώτε αυτό για πρωινό και κόψτε το! Οδηγεί σε διπλασιασμό των κρουσμάτων άνοιας – Μελέτη
Το πρόγραμμα ωστόσο δεν ξεκίνησε καλά αφού τουλάχιστον 40 μαθητές από ένα σχολείο στο Sukoharjo, στην Κεντρική Ιάβα καταγράφηκαν να κάνουν εμετούς και να έχουν ναυτία μετά την κατανάλωση γεύματος με μαριναρισμένο κοτόπουλο.
Οι προσβεβλημένοι μαθητές έχουν λάβει θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή και η κατάστασή τους βελτιώθηκε, ενώ τα τρόφιμα αποσύρθηκαν αμέσως. Ωστόσο, δημοσιεύματα στα ινδονησιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τροφική δηλητηρίαση στο σχολείο της Κεντρικής Ιάβας δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι κι άλλοι μαθητές είχαν αρρωστήσει από τα δωρεάν γεύματα στο Βόρειο Καλιμαντάν.
Το πρόγραμμα, που αποσκοπεί στη μείωση της καχεκτικότητας και του υποσιτισμού, έχει προβλεπόμενο κόστος 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, με αναφορές ότι θα χρειαστούν επιπλέον 6,11 δις δολάρια για να επεκταθεί ώστε να φτάσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού του μέχρι το τέλος του έτους.
Η καχεκτικότητα επηρεάζει το 21,5% των παιδιών στο μεγαλύτερο αρχιπέλαγος του κόσμου και είναι πιο έντονη στις λιγότερο ανεπτυγμένες ανατολικές περιοχές της χώρας.
Αυτόν τον μήνα τουλάχιστον 190 κουζίνες που διαχειρίζονται υπηρεσίες catering τρίτων άνοιξαν σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από στρατιωτικές βάσεις.
Μένει βέβαια να διασφαλιστεί ότι το φαγητό που μοιράζεται για έναν τόσο σπουδαίο σκοπό να είναι και ασφαλές!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαράζ ανακλήσεων Ιταλικών τυριών – Κίνδυνος λιστερίωσης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθω εάν φάω “πράσινη” πατάτα ή πατατάκια
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.