Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άγρια ντομάτα: Το κλειδί για βιώσιμη αντίσταση στα παράσιτα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΆγρια ντομάτα: Το κλειδί για βιώσιμη αντίσταση στα παράσιτα
spot_img

Ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη βιώσιμη διαχείριση των παρασίτων και την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών.

Σε μια νέα μελέτη που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη διαχείριση των γεωργικών παρασίτων, ερευνητές από το Βορειοανατολικό Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Κίνας αποκάλυψαν τους ισχυρούς μηχανισμούς ανθεκτικότητας των εντόμων του Solanum habrochaites, ενός άγριου είδους ντομάτας.

- Advertisement -

Με την αποκρυπτογράφηση των γενετικών και μεταβολικών περιπλοκών της οδού βιοσύνθεσης των φαινυλοπροπανοειδών, η έρευνα αυτή θέτει τα θεμέλια για την αναπαραγωγή καλλιεργούμενων τοματών με ενισχυμένη ανθεκτικότητα στα παράσιτα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Horticulture Research, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την εξάρτηση από τα χημικά φυτοφάρμακα, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι ντομάτες, ένα βασικό διατροφικό προϊόν παγκοσμίως, πλήττονται σοβαρά από παράσιτα όπως οι αφίδες και τα ακάρεα, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες και να υποβαθμίσουν την ποιότητα.

Παραδοσιακά, η εξάρτηση από τα χημικά φυτοφάρμακα ήταν η στρατηγική επιλογής. Ωστόσο, τα παράσιτα έχουν αναπτύξει ολοένα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε αυτά τα χημικά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες.

Στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας σε άγρια είδη ντομάτας όπως το Solanum habrochaites, γνωστά για τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς τους, οι επιστήμονες αναζητούν βιώσιμες λύσεις για τη σύγχρονη γεωργία.

Η ερευνητική ομάδα του Βορειοανατολικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια αυτή. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές μεταβολωμικής και μεταγραφωμικής, η μελέτη διερεύνησε το μονοπάτι βιοσύνθεσης των φαινυλοπροπανοειδών στο Solanum habrochaites, δίνοντας έμφαση στον κρίσιμο ρόλο του στην ανθεκτικότητα στα έντομα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Solanum habrochaites παράγει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα φαινυλοπροπανοειδών και φλαβονοειδών -ενώσεις απαραίτητες για την αποτροπή των παρασίτων- σε σύγκριση με καλλιεργούμενες ποικιλίες τομάτας όπως η «Ailsa Craig».

Η μελέτη ανέδειξε τα μοναδικά αδενικά τριχώματα στα άγρια είδη, τα οποία μπορούν να αποθηκεύουν περισσότερους από αυτούς τους μεταβολίτες κατά των εντόμων. Με κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον αμυντικό μηχανισμό, εντοπίστηκαν βασικά γονίδια όπως το Sl4CLL6. Η αποσιώπηση αυτών των γονιδίων μείωσε την αντίσταση στα ακάρεα, αποδεικνύοντας τη σημασία τους στην αμυντική στρατηγική του φυτού.

Τα ευρήματα αυτά εμβαθύνουν την κατανόηση της δυναμικής φυτού-εντόμου και ανοίγουν το δρόμο για την αναπαραγωγή καλλιεργειών ανθεκτικών στα παράσιτα με τη χρήση γενετικής άγριας τομάτας.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών της τομάτας. Αξιοποιώντας τους γενετικούς πόρους των άγριων ειδών τομάτας, μπορούμε ενδεχομένως να αναπτύξουμε πιο ανθεκτικές και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο συν-συγγραφέας Aoxue Wang, καθηγητής στο Βορειοανατολικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Οι πιθανές εφαρμογές επεκτείνονται πέρα από τις ντομάτες. Αξιοποιώντας τον γενετικό πλούτο των άγριων φυτών, οι επιστήμονες μπορούν να πρωτοπορήσουν σε καινοτόμες λύσεις διαχείρισης παρασίτων για μια ποικιλία καλλιεργειών. Η προσέγγιση αυτή ωφελεί τους αγρότες μειώνοντας τις απώλειες των καλλιεργειών και προωθώντας παράλληλα φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές.

Η μελέτη απαιτεί επίσης την περαιτέρω διερεύνηση άλλων άγριων ειδών με παρόμοια γενετική δύναμη, διασφαλίζοντας ότι η γεωργία μπορεί να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο στις μελλοντικές προκλήσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο