Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι γίνεται με το νέο πρόσθετο στα γαλακτοκομικά που έχει προκαλέσει πανικό;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι γίνεται με το νέο πρόσθετο στα γαλακτοκομικά που έχει προκαλέσει πανικό;
spot_img

Το συστατικό Bovaer προστίθεται στις ζωοτροφές για να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το δραστικό συστατικό του Bovaer, ένα πρόσθετο στις ζωοτροφές που μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες, υπάρχει σε γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνονται από τον άνθρωπο αυτή τη στιγμή. Διαπιστώθηκαν μικρές συγκεντρώσεις ενός από τους μεταβολίτες του, αλλά οι αξιολογήσεις από ομάδες εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν από υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των ανθρώπων.

- Advertisement -

Το συστατικό Bovaer παράγεται από την ολλανδο-ελβετική εταιρεία ειδικών χημικών DSM-Firmenich, και προστίθεται στις ζωοτροφές για να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου που παράγεται από το ζώο, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΗΕ αποτελεί σημαντική πηγή κλιματικής αλλαγής.

Η παρασκευάστρια εταιρεία λέει ότι το προϊόν είναι επί του παρόντος διαθέσιμο προς πώληση σε 68 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Arla Foods, ένας χρήστης του Instagram, μοιράστηκε στιγμιότυπο οθόνης μιας επιστολής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) που προειδοποιεί κατά της ανθρώπινης χρήσης του δραστικού συστατικού στο Bovaer. Αναφέρει προβλήματα ανδρικής γονιμότητας και ερεθισμό του δέρματος και των ματιών ως πιθανές παρενέργειες.

Ωστόσο, η επιστολή του FDA δεν υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι έρχονται σε άμεση επαφή με το δραστικό συστατικό, 3-νιτροοξυπροπανόλη (3- NOP), όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελάδες που τρέφονται με Bovaer. Η προειδοποίηση για την ανθρώπινη χρήση στο στιγμιότυπο οθόνης του Instagram ελήφθη από ένα συνημμένο στο γράμμα, το οποίο είναι ένα σύνολο οδηγιών για την αραίωση, τη δοσολογία και την προσθήκη του Bovaer στις ζωοτροφές. Συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να φορούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό όταν χειρίζονται το προϊόν και λέει ότι πρέπει να καταναλώνεται μόνο από θηλάζουσες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Οι εκπρόσωποι των DSM-Firmenich και Arla Foods δήλωσαν σε ξεχωριστές δηλώσεις που αποστέλλονται μέσω email ότι το Bovaer είναι ασφαλές για τον άνθρωπο υπό την προβλεπόμενη χρήση του ως πρόσθετο στις ζωοτροφές βοοειδών. Η FDA και η Elanco Animal Health, η εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα αδειοδότησης για την Bovaer στις ΗΠΑ και στην οποία απευθυνόταν η επιστολή της FDA, είπαν μεμονωμένα στο Reuters ότι η προειδοποίηση για την υγεία ισχύει μόνο για την άμεση ανθρώπινη χρήση και χειρισμό του 3-NOP.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οργανισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη, όπως ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων της Αγγλίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας (FSA), Food Standards Scotland (FSS) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), δηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελάδες που τρέφονται με Bovaer είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε συμβουλές από ειδικές ομάδες που διορίστηκαν από τους οργανισμούς για την αξιολόγηση ενός φακέλου μελετών και πρόσθετων πληροφοριών που παρείχε η DSM-Firmenich. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019, δείχνει ότι το 3-NOP δεν είναι ανιχνεύσιμο στο πλάσμα, στο γάλα ή σε άλλους βρώσιμους ιστούς μιας αγελάδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στομάχι του ζώου διασπά γρήγορα το 3-NOP σε μεταβολίτες – ο κυριότερος είναι η 1,3- προπανοδιόλη – η οποία επίσης απορροφάται και εκπνέεται ως επί το πλείστον ως διοξείδιο του άνθρακα. Ο Jan Dijkstra, αναπληρωτής καθηγητής στη διατροφή μηρυκαστικών στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, δήλωσε στο Reuters ότι το 3-NOP στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορεί να αποκλειστεί επίσημα, αν και εάν υπάρχει θα είναι σε «πολύ χαμηλά επίπεδα». Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με εξαιρετικά ευαίσθητο εξοπλισμό, δεν μπορεί και δεν έχει εντοπιστεί.

Η 1,3-προπανοδιόλη, η κύρια ένωση -ή μεταβολίτης- που δημιουργείται κατά την πέψη του Bovaer δεν προκαλεί ανησυχία καθώς δεν φάνηκε να συσσωρεύεται στο στομάχι του ζώου, παρατήρησε η ομάδα ειδικών της FSA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Όλι Τζόουνς, καθηγητής χημείας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης, είπε ότι η 1,3-προπανοδιόλη είναι επίσης μια ουσία που απαντάται συχνά στο στομάχι μιας αγελάδας. Δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τους ανθρώπους.

«Μια πολύ χαμηλή συγκέντρωση» NOPA ανιχνεύθηκε στο αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με μελέτες υπολειμμάτων που εξετάστηκαν από την EFSA. Ένας εκπρόσωπος της EFSA είπε στο Reuters ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της διαπίστωσε ότι η NOPA δεν προκαλεί «καμία ανησυχία για την ασφάλεια των καταναλωτών γάλακτος», καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ότι έχει γονιδιοτοξικό δυναμικό. Η γονιδιοτοξικότητα αναφέρεται στη δυνατότητα οποιασδήποτε ουσίας να βλάψει το γενετικό υλικό. Το NOPA είναι μη γονιδιοτοξικό. Η EFSA πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε έκθεση στο NOPA μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων θα είναι χαμηλότερη από την τιμή καθοδήγησης που βασίζεται στην υγεία.

Η FSA και η FSS του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέροντας τα συμπεράσματά τους για την ασφάλεια, υποστηρίζουν ότι δεν κρίνουν πως το 3-NOP ή το NOPA ήταν ανησυχητικό για το γάλα και τους βρώσιμους ιστούς. Οποιαδήποτε πρόσληψη θα είναι εντός της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης, είπαν η FSA και η FSS. Ένας εκπρόσωπος της FSA είπε στο Reuters μέσω email: «Το γάλα από αγελάδες που έλαβαν το Bovaer, ένα πρόσθετο ζωοτροφών που χρησιμοποιείται για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η Bovaer έχει υποβληθεί σε αυστηρές αξιολογήσεις ασφάλειας και έχει εγκριθεί για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία».

Πηγή: reuters.com

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο καμπανάκι για τη σοκολάτα Dubai – «Βόμβα» καρκινογόνων ουσιών

Ανησυχία προκαλούν νέα ευρήματα για τη σοκολάτα Dubai

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα