Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αφυδατωμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι – Εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας δύο ελληνικών Πανεπιστημίων

ΑρχικήυγείαΑφυδατωμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι - Εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας δύο ελληνικών Πανεπιστημίων
spot_img

Μελέτη για τις ενυδατικές συνήθειες και το “υδατικό ισοζύγιο” σε εργαζόμενο πληθυσμό στην Ελλάδα.

Η διατήρηση της υδατικής ισορροπίας του σώματος είναι απαραίτητη για την επιβίωση και τη συνολική ευεξία, καθώς υποστηρίζει πολλές ζωτικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η λειτουργία του εγκεφάλου, η υγεία των νεφρών και τις μεταβολικές διεργασίες. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη της αυξημένης πρόσληψης νερού για την υγεία των νεφρών, καθώς και τη σύνδεσή του με ευρύτερα αποτελέσματα υγείας, όπως η βελτίωση του δέρματος, του γαστρεντερικού και της λειτουργίας της καρδιάς. Επιπλέον, η βέλτιστη πρόσληψη νερού έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μνήμης και της λήψης αποφάσεων, που είναι απαραίτητες για την καθημερινή απόδοση και την ευημερία.

- Advertisement -

Ωστόσο οι εργαζόμενοι συχνά παραμελούν τις ανάγκες ενυδάτωσης τους εν μέσω πολυάσχολων προγραμμάτων και απαιτητικών εργασιών, οδηγώντας σε αφυδάτωση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, την παραγωγικότητα και τη συνολική ευεξία. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τη γνωστική απόδοση, με αποτέλεσμα δυσκολίες στην προσοχή, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων. Αυτή η μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί εργασίες αποτελεσματικά, επηρεάζοντας τελικά την απόδοση και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση ενυδάτωσης στο χώρο εργασίας, με μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας να παίζουν κρίσιμους ρόλους στον προσδιορισμό των αναγκών ενυδάτωσης. Μελέτη του τμήματος  Επιστήμης Τροφίμων και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που δημοσιεύτηκε στην Επιστημονική Επιθεώρηση Nutrients, είχε στόχο να  αξιολογήσει την κατάσταση ενυδάτωσης και την κατάσταση του υδατικού ισοζυγίου (η καθαρή διαφορά μεταξύ πρόσληψης και απώλειας νερού) των υγιών εργαζομένων στην Ελλάδα και να διερευνήσει τους διάφορους παράγοντες που την επηρεάζουν στο χώρο εργασίας, εστιάζοντας σε δημογραφικούς, διατροφικούς και επαγγελματικούς, σε ένα ελληνικό δείγμα εργαζομένων από διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα. Στην έρευνα συμμετείχαν 208 υγιείς ενήλικες εργαζόμενοι, 98 άνδρες και 110 γυναίκες 18–65 ετών.

Ευρήματα μελέτης

Άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες επέδειξαν διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης νερού. Οι άνδρες εμφάνισαν υψηλότερη συνολική κατανάλωση νερού (3337 mL/ημέρα έναντι 2912 mL/ημέρα, ) και απώλεια νερού (3653 mL/ημέρα έναντι 3015 mL/ημέρα, p = 0,028). Οι άντρες κατανάλωναν επίσης περισσότερα διαφορετικά ποτά. Όμως και τα δύο φύλα είχαν αρνητικό ισοζύγιο νερού −327 mL χωρίς στατιστική διαφορά μεταξύ τους. Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης έτειναν να καταναλώνουν λιγότερο νερό. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα είναι ότι τα άτομα με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο μπορεί να είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με καθιστικά επαγγέλματα, όπου η σωματική δραστηριότητα είναι περιορισμένη και οι ευκαιρίες για ενυδάτωση είναι λιγότερες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Επιπλέον, τα επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο στρες στο χώρο εργασίας, το οποίο θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τις κατάλληλες πρακτικές ενυδάτωσης. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία καταναλώνονται συχνότερα από άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Αυτά τα ποτά μπορεί να έχουν διουρητικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας δυνητικά σε χαμηλότερο ισοζύγιο νερού.

Από την άλλη πλευρά, οι ώρες εργασίας έδειξαν θετική συσχέτιση με την πρόσληψη νερού, υποδηλώνοντας ότι τα άτομα που εργάζονταν περισσότερες ώρες έτειναν να πίνουν περισσότερο νερό. Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά αυξημένη επίγνωση των αναγκών ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων εργασίας ή μπορεί να συνδέεται με απαιτήσεις εργασίας (π.χ. σωματικά απαιτητικές εργασίες ή εκείνες σε περιβάλλοντα όπου ενθαρρύνεται η τακτική πρόσληψη νερού). Επιπλέον, μια κοινή τάση στους χώρους εργασίας είναι να πίνετε κάτι στο γραφείο ενώ εργάζεστε, κάτι που ενθαρρύνει την τακτική ενυδάτωση, ειδικά σε καθιστικές εργασίες ή μεγάλης διάρκειας, όπου οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να πίνουν νερό συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε αυτή τη μελέτη, η κατανάλωση συγκεκριμένων ποτών είχε ευδιάκριτες επιπτώσεις στο ισοζύγιο νερού. Η αυξημένη κατανάλωση καφέ/γάλακτος, τσαγιού και αλκοόλ (κατά τη διάρκεια της ημέρας) φάνηκε να σχετίζεται θετικά με το ισοζύγιο νερού, πράγμα που σημαίνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη αυτών των ποτών συσχετίστηκε με καλύτερη κατάσταση ενυδάτωσης. Αυτή η συσχέτιση ήταν στατιστικά σημαντική, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα ποτά μπορεί να συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη υγρών, επηρεάζοντας δυνητικά τα επίπεδα ενυδάτωσης. Παρόλο που ο καφές και το τσάι περιέχουν καφεΐνη, η οποία έχει ήπια διουρητική δράση, οι μελέτες δείχνουν ότι οι ενυδατικές τους ιδιότητες υπερτερούν της διουρητικής δράσης όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες. Το γάλα, επίσης, είναι πλούσιο σε νερό και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση.

Ενώ το αλκοόλ συνδέεται συνήθως με την αφυδάτωση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα στο πλαίσιο κοινωνικών ή δομημένων περιβαλλόντων) μπορεί να μην οδηγήσει απαραίτητα σε αφυδάτωση εάν συνοδεύεται από νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ποτά. Τέλος, σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως γραφεία ή κοινωνικά περιβάλλοντα, ο καφές και το τσάι καταναλώνονται συνήθως μαζί με νερό. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά αυτά τα ποτά έχουν επίσης πρόσβαση και πίνουν περισσότερο νερό ως μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας, επηρεάζοντας τη συνολική τους ενυδάτωση.

Η χρήση μπουκαλιών νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όχι μόνο κατά τις ώρες εργασίας, και η κατανάλωση νερού για ευχαρίστηση αναδείχθηκαν ως ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προσωπικών στρατηγικών ενυδάτωσης.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης, υπογραμμίζουν τους πολυπαραγοντικούς καθοριστικούς παράγοντες του ισοζυγίου νερού στον ελληνικό εργαζόμενο πληθυσμό, τονίζοντας τη σημασία τόσο του χώρου εργασίας όσο και των επιμέρους παραγόντων στις στρατηγικές ενυδάτωσης. Συγκεκριμένα, η χρήση μπουκαλιών νερού αναδείχθηκε ως ισχυρός προγνωστικός παράγοντας ενυδάτωσης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των προσωπικών συνηθειών στη διατήρηση της επαρκής πρόσληψης νερού. Οι εργοδότες μπορούν να ενισχύσουν την ενυδάτωση παρέχοντας προσβάσιμους πόρους, προωθώντας δίαιτες πλούσιες σε νερό και ενθαρρύνοντας ισορροπημένες πρακτικές ενυδάτωσης. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διαχρονικούς σχεδιασμούς για τη διερεύνηση των αιτιακών σχέσεων και την ανάπτυξη προσαρμοσμένων παρεμβάσεων για διαφορετικούς πληθυσμούς.

Περιορισμοί

Παρά τον αυστηρό έλεγχο του πρωτοκόλλου της τρέχουσας μελέτης, πρέπει να αναγνωριστούν αρκετοί περιορισμοί. Πρώτον, λόγω του συγχρονικού χαρακτήρα της μελέτης, δεν μπορούν να διατυπωθούν αιτιώδεις σχέσεις. Ενώ η μελέτη παρέχει σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ παραγόντων και υδατικού ισοζυγίου, η αιτιότητα δεν μπορεί να καθοριστεί και απαιτείται μελλοντική διαχρονική ή πειραματική έρευνα για τη δημιουργία αιτιακών δεσμών. Ένας άλλος πιθανός περιορισμός αυτής της μελέτης είναι η πιθανότητα εσφαλμένης αναφοράς της διατροφικής πρόσληψης. Επίσης, η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η οποία μπορεί να μην καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ενυδάτωσης κατά τους θερμότερους μήνες. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει τις εποχιακές διακυμάνσεις και τις επιπτώσεις τους στην ενυδάτωση. Τέλος, ενώ αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τις πρακτικές ενυδάτωσης και την ισορροπία του νερού στο χώρο εργασίας, η μέθοδος μη τυχαίας δειγματοληψίας περιορίζει τη γενίκευση των ευρημάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ως αποτέλεσμα, το δείγμα μπορεί να μην αντιπροσωπεύει πλήρως τον ευρύτερο εργαζόμενο πληθυσμό στην Ελλάδα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Papadopoulou, A.-M., Apergi, K., Panagopoulou, M.-V., Argyri, K., & Malisova, O. (2025). Ενυδατικές συνήθειες και υδατικό ισοζύγιο σε εργαζόμενο πληθυσμό στην Ελλάδα. Nutrients , 17 (3), 371. https://doi.org/10.3390/nu17030371

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο