Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπαράζ ανακλήσεων Ιταλικών τυριών – Κίνδυνος λιστερίωσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπαράζ ανακλήσεων Ιταλικών τυριών - Κίνδυνος λιστερίωσης
spot_img

4 διαφορετικά είδη τυριών της ίδια εταιρείας έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από τα ψυγεία

Το Υπουργείο Υγείας της γειτονικής Ιταλίας δημοσιεύει την ανάκληση ενός ακόμη μαλακού τυριού της εταιρείας Degust, που παράγεται με νωπό γάλα και περιέχει με κρέμα πορτοκαλιού και αμυγδάλου, το «Grace».

- Advertisement -
Το τυρί Grace που ανακλήθηκε

Ο λόγος της ανάκλησης είναι η παρουσία Listeria monocytogenes. Το εν λόγω προϊόν πωλείται σε διάφορες συσκευασίες μεταβλητού βάρους, με αριθμό παρτίδας 10323 και ημερομηνία λήξης 29/01/2025.

Η εταιρεία Degust KG des Baumgartner J. & Co. που παρασκεύασε, συσκεύασε και διένειμε το ανακληθέν τυρί. έχει εργοστάσιο στην αυτόνομη επαρχία του Bolzano.

Τα τρία προηγούμενα τυριά που ανακλήθηκαν λόγω υποψίας παρουσίας Listeria. Από αριστερά προς τα δεξιά: Pfiffikas, Muscatis και Caffalat

Προηγουμένως, το Υπουργείο είχε ήδη εκδώσει την προληπτική ανάκληση άλλων τριών τυριών νωπού γάλακτος της εταιρείας Degust, με τις εμπορικές ονομασίες Pfiffikas, Muscatis και Caffalat – λόγω υποψίας παρουσίας Listeria.

Προληπτικά, η εταιρεία συνιστά να μην καταναλώνετε τυρί με την ημερομηνία λήξης και τον αριθμό παρτίδας που αναφέρονται παραπάνω. Οι καταναλωτές που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους το προϊόν που ανακαλείται μπορούν να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς ή να το απορρίψουν.

Λοίμωξη από Λιστέρια

Η λιστερίωση είναι μια σπάνια λοίμωξη που αποκτάται από μολυσμένα τρόφιμα. Τα βακτήρια Listeria monocytogenes βρίσκονται στο έδαφος και επομένως βρίσκονται στα περισσότερα ζώα. Οι άνθρωποι αποκτούν αυτό το βακτήριο από τρόφιμα, ειδικά από μαλακό τυρί, γάλα, πατέ κρέας ή σαλάτες που παρασκευάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν τα τρόφιμα αυτά διατηρούνται σε ακατάλληλες συνθήκες. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στο έντερο και εξαπλώνονται στη ροή του αίματος. Έτσι, μπορούν να μολύνουν άλλα όργανα.

 Σε ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να παρέλθει χωρίς να το παρατηρήσει ο ασθενής, αν και ορισμένοι μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη (υψηλή θερμοκρασία, πονόλαιμο, κεφαλαλγία και μυϊκούς πόνους).

Στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, π.χ. σε ασθενείς HIV, καθώς επίσης και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, η λοίμωξη από λιστέρια μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα.

Σε έγκυες γυναίκες, η λοίμωξη μπορεί να μεταφερθεί στο νερό ή ακόμα και στο μωρό, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Εναλλακτικά, το νεογέννητο μωρό μπορεί να έχει αυτή τη λοίμωξη, ή να είναι θνησιγενές. Τα μολυσμένα μωρά που επιβιώνουν είναι συχνά πρόωρα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα