4 διαφορετικά είδη τυριών της ίδια εταιρείας έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από τα ψυγεία
Το Υπουργείο Υγείας της γειτονικής Ιταλίας δημοσιεύει την ανάκληση ενός ακόμη μαλακού τυριού της εταιρείας Degust, που παράγεται με νωπό γάλα και περιέχει με κρέμα πορτοκαλιού και αμυγδάλου, το «Grace».

Ο λόγος της ανάκλησης είναι η παρουσία Listeria monocytogenes. Το εν λόγω προϊόν πωλείται σε διάφορες συσκευασίες μεταβλητού βάρους, με αριθμό παρτίδας 10323 και ημερομηνία λήξης 29/01/2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δείτε αν τρώτε αυτό για πρωινό και κόψτε το! Οδηγεί σε διπλασιασμό των κρουσμάτων άνοιας – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα 5 είδη θαλασσινών που καταναλώνουμε συχνά και είναι τίγκα στα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή μελέτη
Η εταιρεία Degust KG des Baumgartner J. & Co. που παρασκεύασε, συσκεύασε και διένειμε το ανακληθέν τυρί. έχει εργοστάσιο στην αυτόνομη επαρχία του Bolzano.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθω εάν φάω “πράσινη” πατάτα ή πατατάκια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται δημοφιλής μπαταρία κουζίνας (βρύση) – Απελευθερώνει επικίνδυνη ποσότητα μολύβδου

Προηγουμένως, το Υπουργείο είχε ήδη εκδώσει την προληπτική ανάκληση άλλων τριών τυριών νωπού γάλακτος της εταιρείας Degust, με τις εμπορικές ονομασίες Pfiffikas, Muscatis και Caffalat – λόγω υποψίας παρουσίας Listeria.
Προληπτικά, η εταιρεία συνιστά να μην καταναλώνετε τυρί με την ημερομηνία λήξης και τον αριθμό παρτίδας που αναφέρονται παραπάνω. Οι καταναλωτές που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους το προϊόν που ανακαλείται μπορούν να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς ή να το απορρίψουν.
Λοίμωξη από Λιστέρια
Η λιστερίωση είναι μια σπάνια λοίμωξη που αποκτάται από μολυσμένα τρόφιμα. Τα βακτήρια Listeria monocytogenes βρίσκονται στο έδαφος και επομένως βρίσκονται στα περισσότερα ζώα. Οι άνθρωποι αποκτούν αυτό το βακτήριο από τρόφιμα, ειδικά από μαλακό τυρί, γάλα, πατέ κρέας ή σαλάτες που παρασκευάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν τα τρόφιμα αυτά διατηρούνται σε ακατάλληλες συνθήκες. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στο έντερο και εξαπλώνονται στη ροή του αίματος. Έτσι, μπορούν να μολύνουν άλλα όργανα.
Σε ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να παρέλθει χωρίς να το παρατηρήσει ο ασθενής, αν και ορισμένοι μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη (υψηλή θερμοκρασία, πονόλαιμο, κεφαλαλγία και μυϊκούς πόνους).
Στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, π.χ. σε ασθενείς HIV, καθώς επίσης και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, η λοίμωξη από λιστέρια μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα.
Σε έγκυες γυναίκες, η λοίμωξη μπορεί να μεταφερθεί στο νερό ή ακόμα και στο μωρό, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Εναλλακτικά, το νεογέννητο μωρό μπορεί να έχει αυτή τη λοίμωξη, ή να είναι θνησιγενές. Τα μολυσμένα μωρά που επιβιώνουν είναι συχνά πρόωρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μυστικό για ζουμερό σολομό στον φούρνο