Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρόφιμα εναντίον καυσίμων: Σύγκρουση της βιομηχανίας αιθανόλης με ΜΚΟ

ΑρχικήΝέαΤρόφιμα εναντίον καυσίμων: Σύγκρουση της βιομηχανίας αιθανόλης με ΜΚΟ
spot_img

Η ΜΚΟ Τ&Ε και η βιομηχανία βιοκαυσίμων συγκρούονται για τα vegan τρόφιμα από αιθανόλη.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Transport and Environment (T&E) και η βιομηχανία αιθανόλης συγκρούστηκαν για το αυξανόμενο ενδιαφέρον της τελευταίας να παράγει vegan τρόφιμα, εκτός από τα βιοκαύσιμα.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Euractiv, η Pannonia Bio είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιοδιυλιστήρια αιθανόλης στην Ευρώπη, το οποίο σχεδιάζει να στραφεί σταδιακά στην παραγωγή ζωοτροφών και vegan τροφίμων από τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές και δευτερευόντως στα βιοκαύσιμα.

Με αυτό τον τρόπο, η βιομηχανία θέλει να βάλει τέλος στο επιχείρημα που θέλει τα βιοκαύσιμα από καλλιέργειες τροφίμων να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση τιμών των τροφίμων, εν μέσω επισιτιστικής κρίσης.

Ωστόσο, η ΜΚΟ T&E αντιτίθεται επίσης στην παραγωγή vegan τροφίμων από τη βιομηχανία αιθανόλης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Maik Marahrens, εκπροσώπου της T&E, στη Euractiv τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές είναι πολύ πιο αποτελεσματικές πηγές πρωτεΐνης και ούτε οι ζωοτροφές ούτε τα vegan τρόφιμα δικαιολογούν την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Το γενικό επιχείρημα της βιομηχανίας είναι ότι τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες, όπως η αιθανόλη είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυκλοφορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα διαρκέσει πολλά χρόνια λόγω του υψηλού κόστους και της σχετικά κακής υποδομής.

Ο Eric Sievers, διευθυντής επενδύσεων της ClonBio, απάντησε, λέγοντας ότι τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές είναι πράγματι προσοδοφόρες, αλλά είναι “πραγματικά λάθος” να τις χαρακτηρίσει κανείς “ζωτικής σημασίας”.

Αντίθετα, πιστεύει πως ανήκουν στις δευτερεύουσες κατηγορίες με χαμηλές αποδόσεις και προσφέρουν ελάχιστη βιοοικονομία πέρα ​​από τις πρωτεΐνες, ενώ οι κύριες καλλιέργειες δημητριακών και ελαιούχων σπόρων της Ευρώπης έχουν ως αποτέλεσμα πιο αποτελεσματική χρήση της γης και προσφέρουν τρόφιμα, ζωοτροφές, φυτικές ίνες και ενέργεια. Όσον αφορά τους vegans, είπε, το 95% των φυτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη καταναλώνονται από μη vegans.

Σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θέσει ανώτατο όριο στα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες έως το 2030 και ότι η συνεισφορά τους θα πρέπει να περιοριστεί στο 7%. Η Επιτροπή επιμένει ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές δεν μπορεί να βασίζεται σε καύσιμα που ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες και αυξάνουν τις τιμές.

Yπέρ της βιομηχανίας βιοκαυσίμων στέκονται και οι αγρότες, καθώς η αγορά στην οποία απευθύνονται δεν έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 4 χρόνια εκτός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Σύμφωνα με δήλωση ενός αγρότη από την Ουγγαρία στη Euractiv, για τον κλάδο των αγροτών η βιομηχανία βιοκαυσίμων σταθεροποιεί την αγορά και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιό της.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εντομοφαγία στην ΕΕ: Η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν έθεσε θέμα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τις απαιτήσεις υποχρεωτικής επισήμανσης.

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα