Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύγχυση και παντελής έλλειψη συναίνεσης στην ΕΕ για την εναρμονισμένη ετικέτα διατροφικής επισήμανσης

ΑρχικήΝέαΣύγχυση και παντελής έλλειψη συναίνεσης στην ΕΕ για την εναρμονισμένη ετικέτα διατροφικής επισήμανσης
spot_img

Σε “Πύργο της Βαβέλ” μετατράπηκε συζήτηση στις Βρυξέλλες μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με την εναρμονισμένη, υποχρεωτική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τροφίμων.

Μια συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της επισήμανσης στο Front of Pack στην ΕΕ που διοργανώθηκε από την Euractiv χθες στις Βρυξέλλες αποκάλυψε τη σύγχυση και την έλλειψη συναίνεσης σχετικά με την προσέγγιση της ΕΕ ως προς την πρότασή της για την επισήμανση των τροφίμων που έχει σταματήσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστέρησε την απόφασή της για μια πανευρωπαϊκή εναρμονισμένη ετικέτα, η οποία αναμένεται τον Δεκέμβριο, έως τις αρχές του 2023. Μέλη της επιτροπής περιλάμβαναν ευρωβουλευτές, καθηγητές και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και εκπροσώπους ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Οι Γάλλοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Veronique Trillet-Lenoir (Ομάδα Renew), ογκολόγος και μέλος της επιτροπής ENVI και ο Michele Rivasi (Ομάδα Πρασίνων / EFA) τάχθηκαν έντονα υπέρ του υποστηριζόμενου από το γαλλικό κράτος Nutri-Score.
Παρά τις διαφορετικές πολιτικές τους πεποιθήσεις, και οι δύο Γάλλοι ευρωβουλευτές υποστηριξαν τη συχνά επαναλαμβανόμενη κυβερνητική γραμμή που προωθείται από Γάλλους επιστήμονες, ενώσεις καταναλωτών και μέσα ενημέρωσης. Ο Rivasi επανέλαβε ότι το Nutri-Score είναι «πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό», και αυτό στηρίζεται από «πολλές επιστημονικές μελέτες», αποδεδειγμένα «προτιμήθηκε από τους καταναλωτές» σε δοκιμές και οδήγησε σε «λιγότερη παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο». Η Veronique Trillet-Lenoir, ειπε πως το Nutri-Score υποστηρίχθηκε από «πολλούς ευρωβουλευτές», αλλά αντιτάχθηκε από «πολύ μεγάλα λόμπι αγροτικών επιχειρήσεων» που δεν ήθελαν τη διαφάνεια της σύνθεσης των συνταγών τους. «Χρειαζόμαστε μια ετικέτα που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν μια γρήγορη επιλογή» στο σούπερ μάρκετ, είπε ο ευρωβουλευτής Rivasi, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν τις διατροφικές ετικέτες.

Εκπροσωπώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο Friedrich Trosse της SME Europe αντεπιχείρησε ότι «Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ενημερωμένες επιλογές, όχι βολικές επιλογές. Πρέπει να πάμε για μια καλή λύση, όχι μια γρήγορη. Το Nutri-Score είναι υπεραπλούστευση και δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε

Ενώ συμφωνεί για την ανάγκη για υποχρεωτική πανευρωπαϊκή διατροφική ετικέτα, η SME Europe επιδιώκει μια εναρμονισμένη ετικέτα που «παροτρύνει τους παραγωγούς να δημιουργήσουν ένα προϊόν όσο το δυνατόν πιο υγιεινό, παραμένοντας ανταγωνιστικοί στην αγορά. Οι βιοτέχνες και οι παραδοσιακοί αρτοποιοί δεν μπορούν να αλλάξουν τις συνταγές και να κρατήσουν τους πελάτες ευχαριστημένους». Λόγω των εθνικών πολιτιστικών παραδόσεων και των προτιμήσεων των καταναλωτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ, οι βιοτέχνες και μικροί παραγωγοί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους μεγάλους πολυεθνικούς κατασκευαστές.

Ο Δρ Ramon Estruch Riba, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης δεν συμφώνησε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός ήταν να υιοθετήσουμε το Nutri-Score και να του επιτρέψουμε να «εξελιχθεί», όπως υποστήριξε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Trillet-Lenoir. Ο Δρ Estruch εξήγησε ότι αυτό οδήγησε στην παράλογη κατάσταση όπου το ελαιόλαδο έχει αναβαθμιστεί θετικά τα τελευταία χρόνια από τον «τεχνητό» αλγόριθμο στα ιδρύματα του Nutri-Score, από αρχικά ένα κόκκινο «E» σε ένα πορτοκαλί «D» και πρόσφατα ένα κίτρινο «C». “Αυτό είναι ένα αστείο!” τόνισεο Δρ Estruch, «Το Nutri-Score είναι πολύ απλό. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες. Προχωράμε προς την εξατομικευμένη διατροφή. Αυτός ο τύπος ετικέτας δεν θα μειώσει την παχυσαρκία» πρόσθεσε.

Το θέμα της εξατομίκευσης της διατροφής, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις ιατρικές συνθήκες ενός ατόμου, τέθηκε στο τραπέζι από τον καθηγητή Pietro Paganini, συνιδρυτή του Competere, της Ευρωπαϊκής think-tank. «Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας βοηθήσει με τις διατροφικές μας απαιτήσεις;» ρώτησε, καλώντας ρητά την ΕΕ να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι «Η τεχνολογία είναι εδώ, έξυπνα ρολόγια που σας λένε τον γλυκαιμικό μας δείκτη και σας συμβουλεύουν τι να φάτε. Αυτό είναι μια ευκαιρία και μια απειλή. Θα κοιτάξει η ΕΕ στο μέλλον και θα διαχειριστεί αυτή τη νέα πραγματικότητα ή θα επιτρέψει η ΕΕ στην Κίνα, τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ να επωφεληθούν από τις προόδους στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία; Η Silicon Valley επενδύει πολλά σε τρόφιμα, αλλά δεν μιλούν για το Nutri-Score».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του Renew, Trillet-Lenoir, απέρριψε την ανάγκη να συζητηθεί η σχέση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των τροφίμων και της διατροφής, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία απέχει πολύ από μια τέτοια «ωραία μυθοπλασία» και ότι δεν έχει σημασία για τους απλούς ανθρώπους που ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ.

Αυτή η συζήτηση έδειξε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών της ΕΕ σχετικά με τη μελλοντική πορεία για μια εναρμονισμένη, υποχρεωτική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Ελλείψει συμφωνίας, ο Paganini συμβούλεψε «Εάν πρέπει να πάμε με ένα σύστημα, ξεκινήστε με τη σουηδική ετικέτα Keyhole».

Σχετικά με το Competere
Το Competere.eu είναι ένα ινστιτούτο πολιτικής που εκτελεί αναλύσεις και συνηγορία για την προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου, της καινοτομίας και των ανθεκτικών και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, για την προώθηση της βιώσιμης διατροφής και για την ενδυνάμωση των ατόμων στην προσπάθειά τους να ευδοκιμήσουν στην ελευθερία, στην ευημερία και σε αρμονία με το οικοσύστημα.
Συνεργαζόμαστε με διεθνή ιδρύματα και κυβερνήσεις, εταιρείες και κλαδικές ενώσεις σε έργα που αφορούν το ελεύθερο εμπόριο, την προμήθεια πρώτων υλών, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, την καταπολέμηση του υποσιτισμού και τη σπατάλη τροφίμων, την έρευνα και την εκπαίδευση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών παραγωγής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Έλληνες κρεοπώλες εναντίον των vegan κρεοπωλείων – Αφορμή η χρηματοδότηση του “Vegan Butcher” από τον ΑΝΤ1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών διερωτάται "πως ανοίγει ένα Vegan Κρεοπωλείο"; Θέτει θέμα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα