Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tsakiris Family: «OlivEgg» – Διεπιστημονικό έργο με την προσθήκη πάστας ελιάς στη διατροφή των αυγοπαραγωγών ορνίθων

ΑρχικήΝέαTsakiris Family: «OlivEgg» - Διεπιστημονικό έργο με την προσθήκη πάστας ελιάς στη διατροφή των αυγοπαραγωγών ορνίθων
spot_img

Ένα καινοτόμο προϊόν αυγού αναβαθμισμένης διατροφικής σύνθεσης και προστιθέμενης αξίας.

Για 36 εβδομάδες, 300 κότες της Tsakiris Family σε αχυρώνα, είχαν στο μενού τους σε ποσοστό 4% και 6%, σύνθετη πάστα ελιάς, εμπλουτισμένη με αρωματικά φυτά της ελληνικής γης που όμως…δεν αποκαλύπτονται, και πέραν των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προέκυψαν στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των αυγών και της θρεπτικής αξίας τους, κέρδισαν ήδη την ψήφο εμπιστοσύνης καταναλωτών σε τεστ γευσιγνωσίας που έγινε, ξεχωρίζοντας για την γεύση, το χρώμα και το άρωμά τους.

Πρόκειται για το καινοτόμο προϊόν αυγού αναβαθμισμένης διατροφικής σύνθεσης και προστιθέμενης αξίας, που παράγεται σύμφωνα με τις αρχές της υγείας και ευζωίας των ζώων, της κυκλικής οικονομίας και στρατηγικής πράσινης ανάπτυξης και προέκυψε μέσω του διεπιστημονικού έργου «OlivEgg». Το έργο, υλοποιείται με εταίρους τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών και την Tsakiris Family AE, συντονιστή του, αλλά και με τη συνεργασία των Paramount, Qlab και της Sparta Life AE, η οποία και παραδίδει την σύνθετη πάστα ελιάς στην οικογενειακή επιχείρηση.

Το έργο είναι τριετούς διάρκειας και ολοκληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου του 2024, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 389.000 ευρώ και υλοποιείται με τη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα του έργου

Η προσθήκη της σύνθετης πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων, διαπιστώθηκε ότι έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του κελύφους του αυγού, όπως επισήμανε η κτηνίατρος- εντεταλμένη ερευνήτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του έργου OlivEgg, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. ‘Αννα Δεδούση.

Όπως διευκρίνισε, καταγράφηκε σημαντική μείωση στο πάχος του κελύφους των μαρτύρων (36,23%) σε σύγκριση με τα αυγά των ορνίθων που διατράφηκαν με σύνθετη πάστα ελιάς (2,9%-7,35%) και διαπιστώθηκε χαμηλότερο σε ποσοστό από 15% έως και 35% των αυγών με σπασμένο κέλυφος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη της σύνθετης πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων σε ποσοστό 6%, επηρεάζει θετικά το χρωματισμό του κρόκου των αυγών (πιο σκούρο κίτρινο).

Αναφορικά με την θρεπτική αξία των αυγών από όρνιθες που τράφηκαν με σύνθετη πάστα ελιάς, η ίδια τόνισε ότι εμφάνισαν αύξηση περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στο αρχικό στάδιο της αυγοπαραγωγής και μείωση της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Μάλιστα, είπε ότι τα αυγά που παράχθηκαν από όρνιθες που είχαν στο σιτηρέσιό του σύνθετη πάστα ελιάς σε ποσοστό 6%, παρουσίασαν βελτίωση του προφίλ λιπαρών οξέων.

Μιλώντας για τη μεθοδολογία του έργου, η κ. Δεδούση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πάστα ελιάς αποτελεί ένα υποπροϊόν της διαδικασίας εκχύλισης του ελαιολάδου και είναι πλούσια σε λιπίδια:73% ολεϊκό οξύ, 13% παλμιτικό οξύ και 7% λινολεϊκό οξύ. Επισήμανε δε ότι η κατανάλωση πάστας ελιάς, μπορεί να προσφέρει στα ζώα ενέργεια και συγκεκριμένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή πολλών βιολογικών δραστικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η διαφοροποίηση το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις

Σταθερά στο μονοπάτι της βιωσιμότητας μέσω της καινοτομίας, βαδίζει η οικογενειακή επιχείρηση Tsakiris Family ΑΕ, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Τσακίρης, σημειώνοντας ότι η προαναφερόμενη αρχή αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής που χαράσσεται. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεχή αναζήτηση νέων, καινοτόμων λύσεων που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Επιχειρηματολογώντας επί της θέσης του σημείωσε ότι ο σύγχρονος καταναλωτής απαιτεί προϊόντα νέας γενιάς που συνδυάζουν ποιότητα, ασφάλεια και καινοτομία και τόνισε ότι η έρευνα και ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτών των στόχων, αφού μέσω αυτής «μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και τα λάθη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης νέων προϊόντων, παρέχοντας τεκμηριωμένα αποτελέσματα που στηρίζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις».

Υπογράμμισε δε με έμφαση τη σημασία της διαφοροποίησης για τις εταιρείες, λέγοντας ότι «σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η διαφοροποίηση αποτελεί το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα και μόνο με αυτήν μπορούν οι επιχειρηματίες να προσδοκούν ανάπτυξη, ξεχωρίζοντας στη διεθνή σκακιέρα». Ο ίδιος, ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους φορείς με το έργο OlivEgg, σημειώνοντας ότι ήταν η «αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας που επέτρεψε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να προκύψουν τα σπουδαία αποτελέσματα».

Η απαιτητική γευσιγνωσία των αυγών του OlivEgg που «κέρδισε» τους καταναλωτές

Μιλώντας για τη γευσιγνωσία που έγινε και στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Paramount AE, Αστέριος Τζίμας, τόνισε στην αποψινή εκδήλωση ότι ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία και διενεργήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, απομονωμένη από εξωτερικούς θορύβους και από πάσης φύσεως οσμές, ενώ οι δοκιμαστές ήταν σε ουδέτερη κατάσταση, που σημαίνει ότι για περισσότερο από τέσσερις ώρες πριν την δοκιμή δεν είχαν καταναλώσει έντονα τρόφιμα ή ποτά και δεν είχαν καπνίσει, κάτι που όπως σημείωσε «με δυσκόλεψε ιδιαίτερα».

Διευκρίνισε δε, ότι μετά την ολοκλήρωση του κάθε τεστ και πριν προχωρήσουν στο επόμενο, οι δοκιμαστές μασούσαν φρυγανιές και έπιναν νερό για να ξεπλένουν το στόμα τους. Τόνισε δε ότι η διαδικασία καθορίστηκε έτσι ώστε να υπάρχει ένα εύλογο μεσοδιάστημα μεταξύ των δοκιμών των αυγών, τουλάχιστον 30 δευτερολέπτων.

Αν και όπως επισήμανε με χιούμορ ο κ. Τζίμας δεν θα ήθελε να συμμετάσχει ξανά σε μια τόσο απαιτητική διαδικασία, ωστόσο όπως τόνισε τα αυγά των ορνίθων που τρέφονταν με σύνθετη πάστα ελιάς, «κέρδισαν» τους δοκιμαστές. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι στην πλειονότητά τους οι δοκιμαστές διαπίστωσαν ότι τα αυγά του «OlivEgg» είχαν καλύτερο χρωματισμό, γεύση του κρόκου και αρώματός του σε σχέση με τα συμβατικά.

Η «καρδιά» της έρευνας στην Ελλάδα «χτυπά» στην Κεντρική Μακεδονία

Πέντε από τα συνολικά 11 ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα είναι εγκατεστημένα στην Κεντρική Μακεδονία και τα 2/3 των ερευνητών βρίσκονται στην περιοχή, επισήμανε στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση ο κτηνίατρος -διευθυντής Ερευνών και επικεφαλής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. Αντώνιος Ζδράγκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διαπιστούμενη μείωση του χάσματος μεταξύ των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της αποδοχής του από τις εταιρείες ειδικότερα στην ΠΚΜ.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι από τα συνολικά 400 ερευνητικά έργα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα τα 54 υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές, εστίασε στα κλιματική αλλαγή, επισιτιστική ασφάλεια, πρόληψη και αντιμετώπιση επιδημιών, προστασία της δημόσιας υγείας, με δεδομένο όπως είπε ότι το 70% των ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους έχουν την «πηγή» τους στα ζώα και στην βιωσιμότητα των εκτροφών. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήρε τη σημασία του γενετικού υλικού.

Το στέλεχος της Sparta Life AE, Κωνσταντίνος Κορνιωτάκης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και στην παρασκευή της σύνθετης πάστας ελιάς, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν τέσσερις διαφοροποιήσεις της και για άλλα παραγωγικά ζώα. Τόνισε δε ότι η εταιρεία εξήγαγε σύνθετη πάστα ελιάς στις αγορές της Ισπανίας, Ιρλανδίας και Ρουμανίας, διευκρινίζοντας ότι η μέση ετήσια παραγωγή της εταιρείας είναι σήμερα 2.000 τόνοι. Είπε ακόμη ότι η επιχείρηση μπορεί να ανταπεξέλθει και σε πολύ πιο αυξημένη ζήτηση.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο