Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τυρί emmental: Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για κατοχύρωση εμπορικού σήματος από την Ελβετία

ΑρχικήΝέαΤυρί emmental: Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για κατοχύρωση εμπορικού σήματος από την Ελβετία
spot_img

Νίκη για τους Ευρωπαίους τυροκόμους – Το «Emmentaler» δεν προστατεύεται ως «εμπορικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τυριά», αναφέρει στην απόφασή του το Δικαστήριο της ΕΕ.

 Το ελβετικό τυρί Έμενταλ, διάσημο για τις πολυάριθμες τρύπες του, δεν μπορεί να φέρει εμπορικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ και ο όρος «emmentaler» ή Emmental στα γαλλικά, δεν μπορεί να προστατευθεί ως εμπορικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τυριά». Έτσι οι Ελβετία έχασε τον αγώνα για αποκλειστικά δικαιώματα σε ολόκληρη την ΕΕ να αποκαλεί το ημίσκληρο τυρί με αυτό το όνομα.

Το σήμα, σύμφωνα με την απόφαση, είναι “περιγραφικό ενός τύπου τυριού και δεν θεωρείται ως ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης αυτού του τυριού”.

Το Emmental που παράγεται στη γερμανόφωνη κοιλάδα Emme, στην περιοχή της Βέρνης, είναι ένα από τα πιο γνωστά ελβετικά τυριά. Το τυρί παράγεται με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ελβετία από το 2006, αλλά ομάδες λόμπι λένε ότι αντιγράφεται ευρέως στο εξωτερικό. Το ΠΟΠ ισχύει μόνο εντός της Ελβετίας, αλλά δεν έχει δικαιοδοσία στην ΕΕ.

Η απόφαση του ΔΕΕ επικύρωσε μια προηγούμενη απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο είχε απορρίψει αίτημα της Emmentaler Switzerland, ενός επιχειρηματικού ομίλου που προσπαθεί να σηματοδοτήσει το εμπορικό σήμα τυριού με βάση την προέλευσή του. Εάν η αίτηση χορήγηση προστασίας σε όλη την ΕΕ γινόταν δεκτή, η χρήση του ονόματος “Emmental” θα ήταν παράνομη για τους Ευρωπαίους τυροκόμους.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια νίκη για τη Γερμανία και τη Γαλλία – που υποστήριξαν το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην υπόθεση – καθώς θα μπορούν να πωλούν τυρί που παράγεται εγχώρια με το όνομα “Emmental” .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο