Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα – Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΒαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα - Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο
spot_img

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής σύμφωνα με γερμανική έρευνα.

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται ευρέως στο φαγητό και δίνουν σε πολλά πιάτα την ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση τους. Αν και τα μπαχαρικά καταναλώνονται συνήθως μόνο σε μικρές ποσότητες, χρησιμοποιούνται συχνά στην κουζίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά στην αποξηραμένη τους μορφή. Όπως και άλλα τρόφιμα, τα μπαχαρικά μπορούν επίσης να μολυνθούν με τα λεγόμενα βαρέα μέταλλα και άλλα χημικά στοιχεία. Ορισμένα στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος ή ο χαλκός, είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο σε μικρές ποσότητες, αλλά μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία σε μεγαλύτερες ποσότητες. Άλλα στοιχεία όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό αποτελούν γενικά κίνδυνο για την υγεία και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταναλώνονται σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες.

Για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, η ΕΕ εισήγαγε μέγιστα επίπεδα για το στοιχείο μόλυβδου για πρώτη φορά το 2021 για διάφορα αποξηραμένα μπαχαρικά. Δεδομένου ότι ο μόλυβδος, όπως και άλλα στοιχεία, είναι πανταχού παρόντα, μια ορισμένη ποσότητα μολύβδου στα μπαχαρικά είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν ακατάλληλη κατασκευή ή χρήση μολυσμένων πρώτων υλών. Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη μόλυνση εκατοντάδων μικρών παιδιών από μόλυβδο στις ΗΠΑ. Τα παιδιά κατανάλωσαν χυμό μήλου με κανέλα στην οποία είχε προστεθεί μόλυβδος για αύξηση του βάρους και κατά συνέπεια και του κέρδους του παραγωγού! Ένα άλλο παράδειγμα είναι η προσθήκη χρωμικού μολύβδου στον κουρκουμά για σκοπούς βελτίωσης του χρώματος.

Σε μελέτη που είχε δημοσιεύσει το cibum, είχε διαπιστωθεί πως διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών συγκομιδής, της χώρας προέλευσης, της μόλυνσης του εδάφους, των υδάτων άρδευσης, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, των καλών γεωργικών πρακτικών και της έλλειψης προσπαθειών επιθεώρησης σε εταιρείες και χώρες, συνδέονται με τη μόλυνση μπαχαρικών και βοτάνων με βαρέα μέταλλα. Τώρα όμως προκύπτει και το θέμα της σκόπιμης προσθήκης βαρέων μετάλλων

Το 2023, το Κρατικό Γραφείο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Βαυαρίας (LGL) εξέτασε διάφορα μπαχαρικά για χημικά στοιχεία, τα οποία είναι κοινώς γνωστά ως «βαρέα μέταλλα», σε ένα πρόγραμμα προτεραιότητας. Το πρόγραμμα έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη συμμόρφωση με τα νέα μέγιστα επίπεδα για τον μόλυβδο και εξέτασε τα άλλα στοιχεία αλουμίνιο, αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, χαλκό, μαγγάνιο, νικέλιο, θάλλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Το 2023, η LGL εξέτασε συνολικά 64 δείγματα μπαχαρικών για χημικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 20 δείγματα μαύρου πιπεριού, 15 δείγματα από μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο και 14 δείγματα κουρκουμά. Προκειμένου να καλυφθεί ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα, δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σε παραγωγούς μπαχαρικών, χονδρέμπορους και εστιατόρια, καθώς και σε λιανοπωλητές τροφίμων. Επιλέχθηκαν δείγματα επώνυμων προϊόντων και προϊόντων με έκπτωση. Εκτός από μπαχαρικά από συμβατική παραγωγή, δοκιμάστηκαν και βιολογικά προϊόντα.

Ίχνη μολύβδου υπήρχαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα ωστόσο σχεδόν σε όλα, τα επίπεδα ήταν κάτω από τα ισχύοντα μέγιστα επίπεδα για την αντίστοιχη κατηγορία μπαχαρικών. Μόνο σε ένα δείγμα αλεσμένων γαρίφαλων βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα σε μόλυβδο ήταν πάνω από το μέγιστο επίπεδο και το δείγμα κρίθηκε μη εμπορεύσιμο. Λόγω του μικρού αριθμού δειγμάτων, δεν μπορεί να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα σχετικά με τη σύγκριση μπαχαρικών συμβατικής παραγωγής ή βιολογικής παραγωγής. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στα παρόντα δείγματα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε μόλυβδο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο είναι ότι δεν βρέθηκε εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο, κάτι που θα υποδήλωνε σκόπιμη νόθευση.

Τα άλλα στοιχεία που εξετάστηκαν, αλουμίνιο, αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, χαλκός, μαγγάνιο, νικέλιο, θάλλιο, σελήνιο και ψευδάργυρος, δεν έδειξαν ανωμαλίες και ήταν συγκρίσιμα με τα επίπεδα που συνήθως υπήρχαν στα αντίστοιχα προϊόντα. Δεν σημειώθηκε υπέρβαση της μέγιστης περιεκτικότητας σε χαλκό σε κανένα από τα δείγματα που εξετάστηκαν.

Συνοπτικά  τα περισσότερα από τα δείγματα μπαχαρικών δεν έδειξαν ανωμαλίες. Ωστόσο, επίπεδα τυπικών βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο χαλκός βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα. Αυτά ήταν γενικά στο εύρος ίχνους και κάτω από τα επί του παρόντος έγκυρα μέγιστα επίπεδα. Από τα μπαχαρικά που εξετάστηκαν, τα γαρίφαλα είχαν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα μολύβδου. Ένα δείγμα αλεσμένων γαρίφαλων βρέθηκε ότι περιέχει μόλυβδο πάνω από το μέγιστο επίπεδο και το δείγμα κρίθηκε μη εμπορεύσιμο. Η αρμόδια αρχή ελέγχου τροφίμων ενημερώθηκε και ακολούθησαν οι σχετικές διαδικασίες.  Ωστόσο, το περιεχόμενο που βρέθηκε δεν θεωρήθηκε επιβλαβές για την υγεία. Τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων για τα οποία δεν υπάρχουν μέγιστα επίπεδα, όπως το κάδμιο ή το αρσενικό, επίσης δεν αυξήθηκαν.

Γενικά υπάρχει ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά και βότανα ως κρίσιμο μέρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια σε όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.

Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών

Οι χαρτοπετσέτες που είναι γεμάτες με τοξικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο