Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βαρέα μέταλλα στη σοκολάτα: Νέα μελέτη εκτίμησης κινδύνου

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΒαρέα μέταλλα στη σοκολάτα: Νέα μελέτη εκτίμησης κινδύνου
spot_img

Η καθημερινή κατανάλωση 28 gr μαύρης σοκολάτας δεν προκαλεί ανησυχία για την υγεία των ενηλίκων, με μικρή μόνο ανησυχία για το κάδμιο στα παιδιά.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει πριν από λίγους μήνες, έκθεση της καταναλωτικής οργάνωσης Consumer reports σύμφωνα με την οποία 1 στις 3  σοκολάτες περιέχει βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο και κάδμιο. Η συγκεκριμένη μελέτη είχε αναλύσει 48 προϊόντα μαύρης σοκολάτας «εκ των οποίων, μόνο 30 γραμμαρίων την ημέρα από τα 23 από αυτά, θα υπερέβαινε το επιτρεπόμενο ποσοστό βαρέων μετάλλων που είναι ασφαλές να εκτεθεί ακόμα και ένας ενήλικας, πόσο μάλλον ένα παιδί» είχε υποστηρίξει η καταναλωτική οργάνωση.

Η συνεχής, μακροχρόνια έκθεση σε ακόμη και μικρές ποσότητες βαρέων μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά, επειδή τα μέταλλα μπορεί να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα, να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσουν σε χαμηλότερο IQ. Όσον αφορά στους ενήλικες, η συχνή έκθεση σε μόλυβδο για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του νευρικού συστήματος, υπέρταση, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, νεφρική βλάβη και αναπαραγωγικά προβλήματα.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane που δημοσιεύτηκε στο Food Research International διαπίστωσε ότι η μαύρη σοκολάτα δεν ενέχει αρνητικό κίνδυνο για τους ενήλικες και περιέχει θρεπτικά ευεργετικά επίπεδα βασικών μετάλλων.

Η μελέτη ανέλυσε τριπλάσια δείγματα σοκολάτας από αυτά της Cobsumer Reports. 155 μαύρες σοκολάτες και σοκολάτες γάλακτος από δημοφιλείς παγκόσμιες μάρκες που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από εθνικά σούπερ μάρκετ και ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής (κυρίως από τις Whole Foods, Walmart, Rouses και Amazon) αναλύθηκαν εργαστηριακά για την παρουσία 16 βαρέων μετάλλων που κυμαίνονταν από τα τοξικά (μόλυβδος και κάδμιο) έως τα απαραίτητα (χαλκός, σίδηρος, ψευδάργυρος). Τα εμπορικά σήματα περιελάμβαναν κυρίως είδη, Dove, Hershey, Lindt, Lily’s, Ghirardelli, Alter Eco, Beyond Good, Chuao, Marou, Pralus Pyramid, Taza, Theo, Napolitains, Blanxart, Dick and Taylor και Ki’Xocolat . Στη συνέχεια, η μελέτη μοντελοποίησε τον κίνδυνο κατανάλωσης μίας ουγγιάς (28 γραμμμάρια) από τις σοκολάτες την ημέρα, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση περισσότερων από δύο ολόκληρες πλάκες σοκολάτας την εβδομάδα. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο μία μάρκα μαύρης σοκολάτας ξεπέρασε το διεθνές όριο για κάδμιο σε μπάρες που περιείχαν περισσότερο από 50% κακάο (800 μικρογραμμάρια ανά κιλό) και μόνο τέσσερις μπάρες μαύρης σοκολάτας είχαν επίπεδα καδμίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για παιδιά που ζυγίζουν 33 κιλά ή λιγότερο, το μέσο βάρος ενός παιδιού 3 ετών στις ΗΠΑ.

«Για τους ενήλικες δεν υπάρχει κανένας αρνητικός κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, και παρόλο που υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για τα παιδιά σε τέσσερις από τις 155 μπάρες σοκολάτας που εξετάστηκαν, δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ένα 3χρονο παιδί να καταναλώνει τακτικά περισσότερες από δύο μπάρες σοκολάτας την εβδομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Tewodros Godebo, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι είναι αρκετά ασφαλές να καταναλώνεις μαύρες σοκολάτες και σοκολάτες γάλακτος».

Όταν δοκιμάστηκαν για μόλυβδο, δύο μπάρες σοκολάτας περιείχαν επίπεδα πάνω από τα προσωρινά πρότυπα της Καλιφόρνια για τις μαύρες σοκολάτες, αλλά καμία δεν αποδείχθηκε ότι ενέχει δυσμενείς κινδύνους για παιδιά ή ενήλικες.

Ενώ δύο προηγούμενες μελέτες στις ΗΠΑ εξέτασαν την παρουσία μολύβδου και καδμίου στη σοκολάτα, αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος, επέκτεινε το εύρος των δοκιμών σε 16 μέταλλα και συμπεριέλαβε μια αξιολόγηση κινδύνου τοξικών μετάλλων που αντιπροσώπευαν τη διατροφική συμβολή των βασικών μεταλλικά στοιχεία.

Οι μαύρες σοκολάτες βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών όπως χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, και αρκετές από τις σοκολάτες που ελήφθησαν στο δείγμα παρείχαν περισσότερο από το 50% της ημερήσιας ανάγκης για παιδιά και ενήλικες, είπε ο Godebo.

«Όχι μόνο είναι γεμάτες με αυτά τα απαραίτητα μέταλλα, αλλά μπορούν δυνητικά να μειώσουν την απορρόφηση τοξικών μετάλλων στο έντερο, καθώς αυτά τα μέταλλα ανταγωνίζονται για την ίδια θέση», είπε ο Godebo.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος του μολύβδου στη σοκολάτα προέρχεται από την επεξεργασία μετά τη συγκομιδή, ενώ το κάδμιο προέρχεται από το έδαφος και περνά μέσα από το φυτό και στον κόκκο του κακάο.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν επίσης τις σοκολάτες γεωγραφικά και διαπίστωσαν ότι οι μαύρες σοκολάτες από τη Νότια Αμερική είχαν υψηλότερα επίπεδα καδμίου και μολύβδου από τις σοκολάτες από την Ασία και τη Δυτική Αφρική, η τελευταία από τις οποίες είναι η κύρια πηγή μαύρης σοκολάτας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αλλά ακόμη και για τις σοκολάτες από τη Νότια Αμερική, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει αρνητικός κίνδυνος να τρώτε μια ουγγιά (28 γραμμάρια)  την ημέρα», είπε ο Godebo.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο