“Ένα εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης τροφίμων, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το θρεπτικό προφίλ και τη θέση που έχει το προϊόν στις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών της Ε.Ε.“
Το θέμα του προωθούμενου από μερίδα εταιρειών τροφίμων συστήματος επισήμανσης τροφίμων, (Nutri-Score) – το οποίο βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή σε εθελοντική βάση – απασχόλησε, διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε πρόσφατα, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, συμπρόεδρος στη Διακομματική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών , στην ατζέντα της εκδήλωσης τέθηκε το θέμα του προωθούμενου – και ήδη σε εφαρμογή σε εθελοντική βάση από μερίδα εταιρειών τροφίμων – συστήματος επισήμανσης τροφίμων, Nutri-Score, το οποίο, κατά γενική παραδοχή, έχει δημιουργήσει επιφυλάξεις και ενστάσεις, μεταξύ των παραγωγικών επιχειρήσεων των Χωρών της Ε.Ε., ιδιαιτέρως επειδή, ως σύστημα, αποτυγχάνει να συμπεριλάβει την Μεσογειακή και Σκανδιναβική διατροφή.
Ο αλγόριθμος, στον οποίον έχει βασιστεί το σύστημα Nutri-Score, θα έπρεπε να περικλείει τα δεδομένα αυτών των δύο μορφών διατροφής, ώστε να παρέχει στους καταναλωτές την πλήρη πληροφόρηση για να τους βοηθήσει στις διατροφικές τους επιλογές.
Σε αυτό, ακριβώς, το πλαίσιο κινήθηκε και η εισήγηση – τοποθέτηση εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ως επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης» 15 Παραγωγικών Φορέων, που, όπως είναι γνωστό, έχει αναδείξει το θέμα και παρεμβαίνει συστηματικά στους Φορείς σε Ελλάδα και Ε.Ε., ήδη από τον Μάιο του 2021.
Από την επιστημονική συνεργάτιδα της «Πρωτοβουλίας» Χρ. Παπανικολάου τονίστηκε, ότι ένα εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης τροφίμων, πρέπει να λαμβάνει υπόψη, δύο παραμέτρους: το θρεπτικό προφίλ και τη θέση που έχει το προϊόν στις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών της Ε.Ε.
Ένα υπερ-απλουστευτικό σύστημα, όπως το Nutri-Score, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξία πολλών παραδοσιακών προϊόντων διατροφής οδηγώντας σε επιλογές υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν από αυτό σε μεγάλο πλήθος, μικρών και μεσαίων κυρίως, παραγωγικών επιχειρήσεων των κλάδων διατροφής.
Σε παρόμοια βάση, εστιάστηκε και η τοποθέτηση εκπροσώπων του αγροτικού τομέα και των αγροτικών συνεταιρισμών.
Τέλος, από το ΒΕΑ τονίστηκε ότι, η ετικέτα του ιδανικού τροφίμου, πρέπει να περιέχει το θρεπτικό προφίλ του προϊόντος (κύρια θρεπτικά συστατικά, ενέργεια, σάκχαρα, λιπαρά, διαιτητικές ίνες, νάτριο, συντηρητικά, κ.λπ).
Η ποσοτική έκφραση, πρέπει να βασίζεται στην ημερήσια συνιστώμενη – από τους ειδικούς – πρόσληψη του προϊόντος και όχι «ανά 100mg ή ml», όπως προβλέπεται στο σύστημα Nutri-Score.
ΑΠΕ